iOS 12 Sleutelhanger: Wachtwoorbeheer vereenvoudigd

© PXimport

iOS 12 Sleutelhanger: Wachtwoorbeheer vereenvoudigd

Geplaatst: 25 oktober 2018 - 10:55

Aangepast: 24 november 2022 - 13:18

Ronald Smit

Wachtwoorden zijn – als je het tenminste goed doet – moeilijk te raden en daardoor vaak even moeilijk om te onthouden. Wachtwoordbeheerders bieden uitkomst, zoals de iOS 12 Sleutelhanger. Wachtwoordbeheer is functioneler dan ooit.

iOS 12 bevat zelf een eigen wachtwoordbeheerder in de vorm van Sleutelhanger. Je kunt daarmee bijvoorbeeld eenvoudig inloggegevens bewaren van diverse websites die je bezoekt. Telkens als je in Safari (nieuwe) inloggegevens invoert, wordt er gevraagd of je het wachtwoord wilt bewaren. Als je voor ja kiest, wordt het wachtwoord in de sleutelhanger opgeslagen. Nu is die sleutelhanger best handig, maar de uitwisselbaarheid van de wachtwoordendatabase met bijvoorbeeld een Windows- of Linuxcomputer is niet mogelijk. Veel praktischer is dan ook het gebruik van een speciale wachtwoordbeheerder in appvorm. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld mSecure, maar er zijn er veel meer. Als je een wachtwoordbeheerder kiest, neem er dan bij voorkeur eentje waarvan ook een desktopversie voor Windows en (of) macOS beschikbaar is. Dat is ideaal, want daardoor kan je gegevens tussen die programma’s veelal eenvoudig synchroniseren. En ook heb je daardoor een back-up achter de hand. En wat back-ups betreft: de meeste wachtwoordbeheerders kunnen zonder meer een back-up maken van de wachtwoordendatabase. Last but not least: dit soort software biedt vaak een hoop extraatjes, zoals het opnemen van foto’s en screenshots in de database, of het genereren van nagenoeg onkraakbare stevige wachtwoorden.

Toevoegen eigen wachtwoordbeheerders

Tot de komst van iOS 12 was het gebruik van die ‘externe’ wachtwoordbeheerders echter wat omslachtig. Je moest de app starten en de inloggegevens handmatig via kopiëren en plakken naar je browser overhevelen. Als de ontwikkelaar van jouw wachtwoordbeheerder zijn of haar app echter in orde heeft gemaakt voor iOS 12, dan werkt het ineens een stuk makkelijker. Start in dat geval Instellingen en tik hierin op Wachtwoorden en accounts. Tik vervolgens op Vul automatisch in en tik op de naam van jouw wachtwoordbeheer-app. Een vinkje geeft aan dat de optie is geactiveerd. Nu wordt het leuk. Open Safari en breng een bezoekje aan een pagina waarvan je weet dat de inloggegevens in jouw wachtwoordbeheerder zitten. Tik op een inlogveld en je ziet onderin beeld een balk verschijnen met de vraag of je jouw wachtwoordbeheerder wilt gebruiken. Tik op de Gebruik xxx-knop en vul de inloggegevens van je wachtwoordbeheerder in (of maak gebruik van een vingerafdruk). Zoek (indien nodig) de bij de site horende gegevens op en inloggen maar! Makkelijker kunnen we het niet maken.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000