Met deze apps film je retro-video's met VHS-effect

© PXimport

Met deze apps film je retro-video's met VHS-effect

Geplaatst: 16 augustus 2022 - 05:24

Aangepast: 14 december 2022 - 09:44

Ronald Smit

In een nog niet eens zo heel ver verleden filmden we er met z’n allen lustig op los. Niet met een smartphone, maar met een videocamera. En tot en met de jaren zeventig was het de 8mm-film die vanaf decennialang de enige filmoptie voor thuisgebruikers was. Met deze apps is het toch net alsof je met een oude camcorder hebt gefilmd.

Al die oude filmtechnieken hebben hun eigen kenmerkende tekorten en afwijkingen. Om te beginnen de videocamera. Met name de eerdere exemplaren hadden last van allerlei ‘bijverschijnselen’.

Ten eerste was er het videosysteem zelf, waarbij de meeste thuisfilmers voor ’t eerst aan de slag gingen met VHS. Dat wás beeldtechnisch al niet het beste systeem, maar doordat een aantal fabrikanten de handen ineen sloeg werd dat uiteindelijk – en achteraf bezien helaas – de standaard. Het was een mechanisch systeem, waarbij het loopwerk behoorlijk gevoelig was voor beweging, schokken en stoten. Dat uitte zich direct in strepen over de opname heen. 

Het ging al een heel stuk beter met video8 en later hi8. De echte doorbraak wat stabiliteit betreft kwam met de komst van videocamera’s die simpelweg op een geheugenkaart op konden nemen. Dat was de laatste generatie van thuidvideocamera’s. 

Bovendien hadden die ook geen last van de beperkte resolutie die bij bijvoorbeeld VHS hoorde. Uiteindelijk evolueerden die camera’s ook naar Full HD en hoger. Ze zijn er nog steeds, maar voor ons artikel niet interessant want nagenoeg perfect.

Specifieke charme

Nee, die oude camcorder-opnamen op een bandje hebben zo hun specifieke charme. Je ziet direct in welk tijdsbestek ze gemaakt zijn: een paar decennia terug. Dat maakt terugkijken ondanks die tekortkomingen vaak nog weer leuker. 

Wil je zelf die oude tijden laten herleven, gewoon omdat retro in is of omdat je een (amateur of professionele) film maakt die zich afspeelt in de jaren ’80 of waarin een oude tape voorkomt die uit die tijd afkomstig moet lijken, dan is er software nodig. Software die de ‘perfecte’ hedendaagse beeldsensor terugdraait in de tijd als het ware. Door simpelweg de verstoringen van weleer weer toe te voegen. 

Inmiddels zijn CPU’s en GPU’s in de gemiddelde smartphone zo snel, dat dat in realtime kan. 

RarevisionVHS

 

© PXimport

En daarmee komen we bij onze eerste ‘retro-app’ aan: RarevisionVHS. Hiermee kun je ofwel direct aan het filmen slaan in VHS-kwaliteit van weleer, inclusief alle karakteristieke storingen en vervormingen. Schud je je toestel, dan worden er bovendien – net als bij de mechanische camera’ stoorpatronen toegevoegd. Levensecht dus, bijna. Ook de al even karakteristieke datumtekst en dergelijke worden mee opgenomen.

Download Rarevision VHS voor Android
Download Rarevision VS voor iOS

De werking in beginsel is simpel: druk op de rode opnameknop en je begint met filmen. Wil je echter meer creatieve mogelijkheden, tik dan eerst eens op de knop MENU en dan op Settings. Om bijvoorbeeld het betere beeld van Hi8 te realiseren, kies je in het selectiemenu achter Video Filter voor Hi8. Of kies een van de andere effecten, zoals bijvoorbeeld de heerlijk MTV-achtige videowall. 

Doorloop zeker ook de andere beschikbare opties eens. Zo kun je bijvoorbeeld de datum faken, en terugzetten naar de jaren tachtig, wat het allemaal nog overtuigender maakt. Of laat die datum gewoon helemaal weg, net wat je wilt.

 

© PXimport

Vele opties en handigheden

Tijdens het filmen kun je via de T- en W-knop rechtsonder in beeld traploos in- en uitzoomen. Omdat er in een (veel) lagere resolutie gefilmd wordt dan de resolutie van de beeldsensor in je apparaat kan digitaal zoomen moeiteloos. Ben je klaar met je opname, tik dan nogmaals op de opnameknop en de opname stopt. 

Let trouwens ook even op de knopjes rechtsbovenaan. LIGHT zorgt ervoor dat de LED-flitser aan gaat en TITLER laat een via het Settings-menu instelbare tekst zien. De scherpte van het beeld regel je via een tik op de blauwe knop MENU en dan DETAIL. Via hetzelfde menu zijn ook CONTRAST en SATURATION te verbeteren of verslechteren.

 

© PXimport

Het is mogelijk om al eerder gemaakte ‘reguliere’ video’s gemaakt via de camera-app van je apparaat te importeren. Die krijgen dan eveneens in realtime dezelfde behandeling als ingesteld in de app. Om dat te regelen tik je op de PLAY-knop rechtsonder. Tik vervolgens rechtsboven op Import Video. Selecteer een video in het overzicht van op je apparaat aanwezige video’s. De video speelt vervolgens (mogelijk zelfs iets versneld of vertraagd, afhankelijk van de snelheid van je apparaat) af. Hier vindt gelijk de conversie plaats; herkenbaar aan de rood knipperende tekst IMPORT. 

Wacht tot het afspelen voltooid is en je weer terugkeert naar de live preview van de app. Je vindt de geconverteerde film nu in je galerij/filmrol, waarbij uiteraard geldt dat de oude oorspronkelijke opname niet is aangetast en ook nog beschikbaar is. De door RarevisionVHS gemaakte clips kun je verder gewoon gebruiken in video-editors voor verdere verwerking in een film of videoproject.

8mm-app

 

© PXimport

Wil je terug naar de glorietijd van de 8mm film, dan is er de app 8mm (alleen voor iOS). In het hoofdscherm hiervan vind je rechts onderin een ronde knop. Door over de tekst hierin te vegen, selecteer je een filmsoort, bijvoorbeeld 70s. Druk op de opnameknop en je film wordt opgenomen. Tijdens het opnemen kun je af en toe de knop in de cirkel rechtsonder eens aanraken voor een ‘trekkend’ effect. Met name bij de wat oudere films maakt dat het nog net weer wat overtuigender. 

Via de knop met de ‘bloem’ rechts van de preview kun je bestaande films importeren. Na een tik erop kies je een film van je filmrol. Tik dan op de rode opnameknop om de gekozen film in realtime te laten converteren naar een 8mm-film met de eerder gekozen instellingen. Je vindt opgenomen of geconverteerde films in eerste instantie alleen in de app-eigen opslag. Om een film te exporteren voor verder gebruik, tik je op de knop met de filmstrip onder in beeld. 

Tik op de filmclip, waarna je er eventueel nog een thema op los kunt laten en titel aan toe kunt voegen. Om het geheel te exporteren naar de filmrol van je apparaat tik je op de exportknop linksonder in beeld, dan Render en tot slot Export video.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000