Waarom tablets inmiddels een gepasseerd station lijken

Tijdens het meest recente Apple-event werd als een van de eerste grote onthullingen verteld dat er een nieuwe iPad kwam. De zevende generatie van de platte computer. Toch sprak nagenoeg niemand er nadien over. Wat is er gebeurd met tablets?

Er worden steeds minder tablets verkocht. In het eerste kwartaal van 2018 waren het er 38,8 miljoen stuks en dat waren er in het eerste kwartaal van 2019 twee miljoen minder. Er zijn diverse redenen te bedenken waarom er minder mensen in de markt zijn voor tablets. Een grote reden is dat mensen weer vaker computers kopen. Denk dan vooral aan laptops. De reden dat die apparaten weer aan populariteit winnen komt enerzijds door de vele hybrides die op de markt zijn gekomen.

Je hebt nu laptops die je zo kunt omklappen dat je toch een soort tablet hebt. Veel mensen vinden het toch prettiger om een e-mail of een sollicitatiebrief te tikken op een fysiek toetsenbord in plaats van virtuele toetsen. Ook zijn laptops de afgelopen jaren steeds lichter en goedkoper geworden. Hierdoor schuif je ze net zo makkelijk in je tas als een tablet, terwijl je er qua werkcomfort veel aangenamer op kunt werken.

Niet tippen aan smartphones

Tegelijkertijd zien we bij smartphones een tegenovergestelde ontwikkeling, want die schermen worden steeds groter, waardoor zij de plaats innemen van de tablet om bijvoorbeeld een film op te kijken in de trein. Dat was bijvoorbeeld bij Samsung heel duidelijk te zien. De telefoons werden steeds groter, waardoor de Galaxy-tablets bijna geen bestaansrecht meer hadden. De vouwbare telefoon laat nog even op zich wachten, maar zijn ook in aantocht. Dit zou - als ze goed werken - helemaal een ultieme hybride vormen tussen smartphone en tablet.

En juist omdat we steeds meer gewend raken aan het gebruiken van apps op onze telefoon en deze nu eenmaal altijd in de buurt is, grijp je minder snel naar je tablet. Soms zie je op reis nog wel eens iemand foto’s maken met een iPad, maar dit komt eigenlijk nagenoeg niet voor. Niet alleen houdt het apparaat niet lekker vast om een goede foto te schieten, de kwaliteit van de camera is niet te vergelijken met die van de smartphone.

Sommige tablets worden overigens erg goedkoop verkocht, bijvoorbeeld die van Amazon. Omdat Amazon het vooral als een vehikel ziet om meer Prime-abonnementen te verkopen. Het lijkt dus in het geval van Amazon Fire niet meer te gaan om de goede hardware en de mooie gadget. Het is een manier om abonnementen te verkopen op een streamingdienst, geen einddoel.

Niet zo inwisselbaar

Daar komt nog bij dat tablets minder worden gezien als inwisselbaar goed. Bij een telefoonaanbieder kun je elk jaar of elke twee jaar weer verlengen en dat gaat vaak gepaard met een interessant aanbod voor een nieuwe telefoon. Een telefoon wordt ook veel meer gebruikt, waardoor deze sneller ‘slijt’. Een tablet is een apparaat dat je niet slechts koopt om er maar één of twee jaar mee te doen. Nu miljoenen mensen al tablets hebben, zullen er minder nieuwe tablets worden verkocht.

Zeker als de tablets die nog wel nieuw op de markt komen eigenlijk helemaal niet zo innovatief zijn. Er zijn weinig redenen om een nieuwe iPad aan te schaffen, als je er al eentje hebt. Een reden om nog wel een tablet aan te schaffen, dat is als je bijvoorbeeld kinderen hebt. Een tablet is een geweldige manier om een kind te entertainen, maar daarvoor koop je geen glazen iPad die stuk kan vallen. Je koopt dan een kindertablet, die eerder in de categorie videogames passen dan tablets.

Android en iOS

Tablets zijn geen prioriteit voor Google. Apple heeft met iPad veel succes door het fantastische ontwerp en het gebruik van Apple’s besturingssysteem (al is dat inmiddels gewijzigd naar het eigen iPadOS). Bij Android is dat ingewikkelder. Daar zijn zoveel verschillende aanbieders die van Android gebruikmaken, dat iedereen zelf het wiel moest uitvinden voor een goede tablet-variant van het besturingssysteem.

Android-tablets stonden samen niet sterk als één platform, waardoor de apparaten allemaal wat experimenteel aanvoelen. De apps voor Android presteerden op tablets vaak minder goed dan op telefoons, waardoor Android-fans nog sneller dan Apple-fans tablets vaker links lieten liggen. Voor zowel Android- als iOS-liefhebbers zijn tablets dus niet zo interessant meer, en dat zijn verreweg de grootste platformen op dit gebied...

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000