Volledige integratie tussen je iPhone, iPad en Mac

© PXimport

Volledige integratie tussen je iPhone, iPad en Mac

Geplaatst: 12 december 2014 - 05:44

Aangepast: 16 november 2022 - 09:53

Richard Veenstra

Als iPhone-fan is de kans groot dat je naast je iPhone ook andere apparaten van Apple in huis hebt. Een iPad of Mac werkt net zo fijn als de smartphone van het bedrijf uit Cupertino. Lees hoe je al deze apparaten laat samenwerken en hoe je foto's, muziek, apps en documenten het beste synchroniseert.

De dienst iCloud van Apple is een goede hulp om al je Apple-apparaten up-to-date te houden. Al je agenda's worden erdoor gesynchroniseerd, en de notities die je op je iPhone ingeeft, vind je door iCloud op je iPad of Mac terug. Dit is slechts het topje van de ijsberg, want iCloud biedt veel meer functies die je wellicht nog niet kent. Daarnaast zijn er talloze apps van andere fabrikanten verkrijgbaar waarmee je bijvoorbeeld documenten tussen je apparaten kunt synchroniseren of foto's kunt beheren.

En als je een foto of bestand naar een ander apparaat wilt sturen, hoeft dat niet altijd via e-mail. Hiervoor zijn slimme apps te vinden die je heel wat tijd besparen. Ook lees je hoe je muziek op je iPad vanaf je iPhone bedient en hoe je het beste muziek en video van je mobiele Apple-apparaat naar hardware van Apple verstuurt. De AirPort Express en Apple TV zijn hierbij handige hulpjes bij je eigen draadloze Apple-netwerk.

 

© PXimport

Er zijn talloze apps van andere fabrikanten waarmee je documenten tussen je apparaten kunt synchroniseren of zelfs je andere apparaten kunt bedienen.

Spotify bedienen

Met Spotify Connect kun je een Spotify-sessie op een ander apparaat bedienen met je iPhone. Geweldig als je bijvoorbeeld je iPad hebt aangesloten op je stereo-installatie en je met je iPhone op de bank zit. Zorg ervoor dat je op zowel de iPhone als iPad de laatste versie van Spotify hebt geïnstalleerd en dat ze op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangemeld. Tik naast de afspeelknop op het icoontje met de luidspreker en cirkel. Tik vervolgens op de naam van je iPad. Je bedient Spotify op je iPad nu via je iPhone. Spotify Connect werkt ook met Android-apparaten samen.

 

© PXimport

Kies je iPad uit de lijst en bedien je tablet met je iPhone.

Muziek naar AirPort streamen

Als je een AirPort Express van Apple hebt, weet je wellicht dat je met het apparaatje gemakkelijk draadloos kunt printen door er een printer via een usb-kabel op aan te sluiten. Je kunt de AirPort Express echter ook via een normale audiokabel op je stereo-installatie aansluiten. Vanaf je iPhone of iPad stream je nu draadloos muziek via de Airport Express naar je installatie. Veeg met je vinger van onder het iPhone-scherm omhoog om het Bedieningspaneel te openen en tik op AirPort. Selecteer de naam van je AirPort Express en alle audio van je iPhone wordt naar de AirPort Express gestuurd. Dit werkt overigens ook met een Apple TV, daar wordt dan ook video naartoe gestreamd.

 

© PXimport

Selecteer je AirPort Express om muziek naar het apparaat te streamen.

Automatische downloads

Je iPad en iPhone zijn weliswaar twee onafhankelijke systemen met verschillende apps, maar je kunt er ook voor zorgen dat alle apps die je op je iPad downloadt ook gelijk op je iPhone beschikbaar zijn en omgekeerd. Ga naar Instellingen / iTunes en App Store. Onder Automatische Downloads zet je de schuif achter Apps aan. Je kunt de andere schuiven gebruiken om dezelfde instelling voor aangeschafte muziek, boeken en updates van apps uit de App Store te activeren. Pas op met de schuif eronder, als je Gebruik mobiele data aanzet, downloadt je iPhone ook grote apps via je mobiele verbinding.

 

© PXimport

Als je Automatische downloads aanzet, heb je op je iPhone en iPad dezelfde apps.

iTunes Match

Als je op je Mac veel muziek in je iTunes-bibliotheek hebt staan, wil je dit waarschijnlijk ook op je iPhone of iPad kunnen luisteren. Aankopen die je via de iTunes Store hebt gedaan, kun je handmatig downloaden vanuit de iTunes Store als je op Aankopen tikt en voor het cloud-icoontje achter een nummer kiest. Met iTunes Match synchroniseert Apple echter alle muziek van je iTunes-bibliotheek met al je apparaten, ook als je deze muziek bij andere winkels hebt aangeschaft, van cd hebt geïmporteerd of illegaal hebt verkregen. De dienst kost 25 euro per jaar en schaf je aan vanuit iTunes op je computer.

 

© PXimport

Met iTunes Match heb je al je muziek op al je apparaten.

iWork-documenten

Als je enkel Apple-producten in huis hebt, werk je waarschijnlijk veel met het iWork-pakket. Het voordeel van Pages, Numbers en Keynote is dat het op alle Apple-apparaten beschikbaar is. Je werkt onderweg aan een document en 's avonds zie je het bijgewerkte bestand op je Mac terug. Zorg ervoor dat je op al je apparaten de documenten-optie in iCloud hebt geselecteerd. Op je iPhone vind je dit bij Instellingen / iCloud / Documenten en gegevens. De apps die bestanden op iCloud opslaan zijn geactiveerd. Staat een app er niet tussen, open dan de app en bevestig de actie als gevraagd wordt of je iCloud wilt gebruiken voor documentenopslag.

 

© PXimport

Zorg dat de optie Documenten/gegevens in iCloud aanstaat om documenten tussen verschillende apparaten te synchroniseren.

Google Drive

Als je met zowel Mac- als pc-gebruikers samenwerkt, is de dienst Drive van Google een handige oplossing. Documenten worden in de cloud van Google opgeslagen en je hebt via verschillende apparaten en systemen toegang tot deze bestanden. Je kunt bovendien met meerdere mensen tegelijkertijd aan een document werken. Op je iPhone of iPad download je de app Google Drive. Log in met je Google-accountgegevens en je ziet alle documenten die je in de Google-cloud hebt gezet of die mensen met jou hebben gedeeld. Tik op een tekst- of spreadsheet-document om het in te zien of te bewerken.

 

© PXimport

Google Drive biedt veel ruimte voor al je documenten.

Dropbox

Op je Mac heb je waarschijnlijk Dropbox geïnstalleerd, omdat het erg eenvoudig is om bestanden online op te slaan en te delen met andere apparaten of gebruikers. Dropbox heeft ook een app voor de iPhone beschikbaar. Download de app en speel meteen audio- en videobestanden af vanuit de app. Wil je een document delen met iemand anders, tik dan op de deel-knop links onderin en kies bijvoorbeeld voor de optie Mail om een koppeling via de interne mail-app van de iPhone te verzenden. Als je iets aan de bestandsstructuur van je Dropbox-map verandert, dan wordt dit ook meteen op je Mac, iPad of ander apparaat gewijzigd.

 

© PXimport

Dropbox is een alternatief voor Google Drive.

Bestanden versturen met AirDrop

AirDrop is een Apple-protocol voor het versturen van bestanden tussen apparaten die fysiek bij elkaar in de buurt staan. Hiervoor gebruikt de dienst zowel wifi als bluetooth. AirDrop kan bestanden tussen een iPad en een iPhone verzenden, of van de ene naar de andere Mac. Je kunt AirDrop niet gebruiken om iets tussen een iPhone/iPad en een Mac uit te wisselen. Zorg dat op beide apparaten de optie AirDrop in het bedieningspaneel aanstaat, selecteer uitsluitend de optie Iedereen als je op je thuisnetwerk zit (selecteer anders de optie Alleen contacten). Tik in een app op je iPhone op de Deel-knop. Selecteer de optie AirDrop en bovenaan zie je de naam van het andere apparaat verschijnen. Tik erop en accepteer het bestand op je iPad.

 

© PXimport

Als AirDrop in het bedieningspaneel aanstaat, kun je bestanden versturen tussen iOS-apparaten.

Foto's versturen

Je kunt foto's vanuit de foto-app op je iPhone natuurlijk per e-mail versturen naar je Mac of iPad, maar je bent daarbij gebonden aan een maximum van vijf foto's. Handiger is om de Photo Transfer App te installeren. In de app tik je op Send en kies je bijvoorbeeld voor Apple Computer. Onderaan selecteer je Use Web Browser en in het volgende scherm kies je Select. Selecteer de foto's die je wilt verzenden en tik op Done. Helemaal onderaan vind je Go directly to this address. Geef deze url op in de browser op je Mac en je kunt van daaruit de foto's downloaden. Dit werkt alleen als je op hetzelfde netwerk zit.

 

© PXimport

Photo Transfer App is een handige app om foto's mee te versturen.

Mijn fotostream

Als je wilt, worden alle foto's die je met je iPhone neemt, automatisch opgeslagen op iCloud. Deze optie heet Mijn fotostream en zet je aan door bij Instellingen / iCloud / Foto's de optie Mijn fotostream aan te zetten. De foto's worden dertig dagen voor je opgeslagen op de servers van Apple, daarna worden ze automatisch verwijderd. Dit is dus geen opslag voor de lange termijn, maar wel handig als je na een vakantie gemakkelijk alle foto's van de cloud naar je Mac wilt downloaden. Mijn fotostream is overigens ook als onderdeel van iCloud voor Windows beschikbaar.

 

© PXimport

Met de optie Mijn fotostream aangevinkt, heb je dertig dagen de tijd om je foto's naar een ander apparaat te downloaden.

Camera Upload

Dropbox heeft een soortgelijke functie als Apples Mijn fotostream, deze heet Camera Upload. Verschil is echter dat de foto's niet na dertig dagen alweer van de cloud verdwijnen, ze blijven net zo lang in de map Camera Upload staan totdat je ze verwijdert. Je vindt deze optie in de app Dropbox als je op Settings tikt en voor Camera Upload kiest. Zet de schuif op de volgende pagina aan. Standaard staat Use Cellular Data uit, als je dit aanzet, worden foto's ook via de dataverbinding van je mobiele provider geüpload. Dit kan je veel geld gaan kosten, dus pas hiermee op.

 

© PXimport

Camera Upload is vergelijkbaar met Mijn fotostream, maar verwijdert de bestanden niet automatisch.

iCloud Agenda

Je wilt natuurlijk je agenda synchroniseren tussen al je Apple-apparaten. Met iCloud is dit een fluitje van een cent. Zorg dat je op al je apparaten iCloud hebt geactiveerd en de optie Agenda hebt ingeschakeld: op je iPhone ga je naar Instellingen / iCloud en zet je de schuif achter Agenda aan. Maak je nu een afspraak in je agenda, dan zie je deze ook in de agenda-app op je iPad of op je Mac. Overigens kun je bij Instellingen / E-mail, contacten, agenda's de instellingen voor de agenda-app op je iPhone wijzigen. Hier verander je bijvoorbeeld ook de standaardagenda waar afspraken in moeten worden gemaakt.

 

© PXimport

De makkelijkste manier om je agenda's te synchroniseren, is via iCloud.

Google Agenda

Als je een agenda wilt synchroniseren met apparaten van verschillende fabrikanten, dan is het handig om je agenda in Google Agenda te maken. Je kunt deze via je browser bereiken, maar ook in de agenda-app van je iPhone importeren. Ga naar Instellingen / E-mail, contacten, agenda's en tik onder Accounts op Nieuwe account. Selecteer Google en vul je Google-accountgegevens in. Doorloop de stappen en als het account is geconfigureerd, kun je de schuif achter Agenda aanzetten. Wil je ook je e-mailberichten van Gmail in de mail-app zien, dan kun je hier ook de schuif achter Mail aanzetten.

 

© PXimport

Als je diensten van Google gebruikt, kies je in het instellingenmenu welke onderdelen je wilt synchroniseren.

Apple TV bedienen met Remote

De Apple TV is een handig apparaatje als je zonder tussenkomst van een Mac, iPhone of iPad films wilt kijken op je HD-televisie. Helaas is de meegeleverde afstandsbediening een ramp, voornamelijk als je een titel wilt invoeren. Installeer de app Remote op je iPhone en zorg dat je Apple TV en je iPhone op hetzelfde draadloze netwerk zijn aangemeld. Selecteer je Apple TV en vanaf nu kun je de Apple TV bedienen met je iPhone. Dit kan overigens ook met een iPad.

 

© PXimport

Kies in de app Remote welk apparaat je wilt bedienen.

Mac bedienen met Access

Je kunt zelfs je Mac bedienen met je iPhone, dit doe je met het programma Access van Parallels. Installeer het programma op je Mac en zorg dat je er bij de instellingen van het programma onder de naam van je Mac het woord Accessible staat. Download de gelijknamige app voor je iPhone, log in met je Parallels-accountgegevens en tik op de naam van je Mac. Op je iPhone kun je nu programma's van je Mac openen, sluiten en bewerken alsof je direct op je Mac aan het werk bent. Parallels Access kost 25 euro per jaar.

 

© PXimport

Parallels Access is handig als je je Mac wilt besturen vanaf je iPhone.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000