Vijf punten die Waze uniek maken

© PXimport

Vijf punten die Waze uniek maken

Geplaatst: 12 juni 2013 - 13:12

Aangepast: 16 november 2022 - 10:03

Robin Smit

Het hing al even in de lucht, maar het is nu dan eindelijk officieel. Google heeft de Israëlische navigatie-dienst Waze overgenomen. Volgens AllThingsD heeft Google ruim een miljard dollar betaald voor de dienst. Dit is opvallend, want Google biedt zelf ook al prima navigatie-diensten aan. Toch kunnen deze diensten nog behoorlijk wat leren van Waze. Wat zijn precies deze dingen en welke toevoegingen mogen we misschien binnenkort ook wel bij Google Maps verwachten? Hieronder sommen we de vijf belangrijkste punten voor je op die Waze uniek maken.

Community

Het belangrijkste verschil tussen Waze en andere navigatie-apps is het sociale aspect. Zo beweren de makers van de app dat je met Waze nooit alleen op de weg bent. Dit klinkt misschien erg hoog gegrepen, maar wanneer je Waze zelf gebruikt zul je ervaren dat de app je echt dat gevoel geeft. Zo krijg je tijdens het rijden regelmatig waarschuwingen te zien die afkomstig zijn van andere gebruikers. Ook is het mogelijk om eventuele fouten in de kaarten direct aan te passen. Hierdoor zijn de kaarten van Waze sneller up-to-date dan bijvoorbeeld die van TomTom of Google. Doordat Waze gebruik maakt van een puntensysteem voor haar gebruikers, zie je dat veel van deze gebruikers het als een sport zien om zo actief mogelijk deel te nemen aan de community. Dit zorgt ervoor dat informatie in Waze erg compleet en actueel is.

Adverteren op de kaart

Met een community die ruim 30 miljoen mensen telt is Waze ook voor adverteerders een erg interessant platform. Zo biedt de app sinds november de mogelijkheid om als bedrijf advertenties op de kaart van Waze te plaatsen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je door een stad rijdt en er een pizza op je kaart verschijnt. Door deze pizza te selecteren zal je de advertentie van het betreffende bedrijf te zien krijgen.

Verkeerssituaties

Waar veel andere apps je alleen waarschuwen voor files en flitsers, gaat het melden van verkeerssituaties in Waze veel verder. Zo is het mogelijk om met andere gebruikers te delen dat een weg is opgebroken of dat er een auto op de vluchtstrook staat. Hiermee helpt de app gebruikers niet alleen om de snelste weg van A naar B te vinden, maar ook om efficiënter en veiliger te rijden. Dit maakt van Waze een soort digitale assistent voor in de auto.

Samen reizen

Het sociale aspect van Waze wordt niet alleen doorgevoerd bij willekeurige gebruikers van de dienst, maar ook samen met je vrienden kan je slimmer op weg gaan. Zo biedt de app je de mogelijkheid om met meerdere vrienden vanaf verschillende locaties naar één bestemming te rijden. Waze stelt vervolgens jullie vertrektijden zo in dat iedereen ongeveer even laat aan komt. Mocht iemand onverhoopt toch wat vertraging oplopen onderweg dan kan je dat ook meteen zien, want de app toont van iedereen zijn of haar locatie.

Goedkoper rijden

Voor mensen die veel rijden kunnen de kosten hiervan behoorlijk afhankelijk zijn van de plekken waar je tankt. Misschien weet je bij jou in de buurt vaak wel de goedkoopste tankstations te vinden, maar wanneer je ergens anders bent zul je toch snel geneigd zijn uit gemak langs de snelweg te tanken. Waze geeft je de mogelijkheid om benzineprijzen en locaties van tankstation vooraf in te zien. Zo weet je zeker dat je nooit meer te veel betaalt voor een liter benzine.

De video die Waze zelf gebruikt om nieuwe 'Wazers' te verwelkomen

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000