Video's monteren op smartphone met Adobe Premiere Rush

© PXimport

Video's monteren op smartphone met Adobe Premiere Rush

Geplaatst: 25 februari 2021 - 07:09

Aangepast: 14 december 2022 - 10:38

Kees Krick

Wil je video's monteren, dan heb je tegenwoordig niet per se een krachtige pc meer nodig. Met smartphone-apps kom je ook een heel eind. Voor dit artikel kijken we naar Adobe Premiere Rush, gratis te downloaden voor Android en iOS. Video's monteren op smartphone kan eenvoudig met deze app.

Met de app Adobe Premiere Rush zet je in een handomdraai de fraaiste filmpjes in elkaar, die je vervolgens eventueel deelt op sociale media. Dat monteren doe je gewoon op je smartphone of tablet. Zoals gezegd is Premiere Rush gratis, maar voor een aantal functies is wel een betaald abonnement nodig. Je herkent ze aan een sterretje.

Zodra de app start wordt wel gevraagd om een (eveneens gratis) Adobe-ID aan te maken. Dat kan simpel vanuit de app. Een alternatief is aanmelden met bijvoorbeeld een Google- of Facebook-account. 

Mogelijk heb je al een Adobe-account, dus dan is het logischer hiermee aan te melden. Voor alle Adobe-apps zoals Photoshop Express en Lightroom gebruik je namelijk precies hetzelfde Adobe-ID. Ook als je Adobe-programma’s op je pc of Mac hebt, heb je wellicht al een account. 

Inladen en bijsnijden

Je gaat aan de slag door op het beginscherm van Premiere Rush op Nieuw project maken te tikken of het plusteken onderaan het scherm. Kies Media toevoegen, daarna Video’s en kies een of meer filmpjes uit. Geef onderaan bij Projectnaam meteen even een naam aan dit project en klik op Maken. Je filmpjes worden nu ingeladen. 

Bovenin het scherm ziet je vervolgens een voorbeeldweergave waarmee je de montage bekijkt via het rijtje afspeelknopjes er direct onder. In het onderste gedeelte van het scherm bevindt zich de zogeheten tijdlijn. Dit is de plek waar je je film in elkaar sleutelt. Alle losse filmpjes die je daarnet heeft aangewezen, zijn hier alvast op volgorde neergezet.

 

© PXimport

Video's monteren op smartphone met Adobe Premiere Rush-15082296

© CIDimport

Nu is het de bedoeling om alle losse filmclips bij te snijden, waardoor je een film krijgt met alleen het allerbeste beeldmateriaal. Om dit nauwkeuriger te doen zoom je in door twee vingers op de tijdlijn te plaatsen en deze (horizontaal) uit elkaar te bewegen. Tik dan op een clip zodat aan het begin en einde een oranje hendel verschijnt.

Druk je vinger op de voorste hendel en versleep hem om het juiste beginpunt op te zoeken en doe daarna hetzelfde met de achterste hendel om het eindpunt in te stellen. Dit doet je bij elke clip op de tijdlijn. Mocht je je later bedenken, dan kunnen de oranje hendels ook weer teruggeschoven worden. Je bent het beeldmateriaal dus niet definitief kwijt.

Splitsen

Ook middenin clips zitten vaak stukjes die we liever kwijt willen. Bijvoorbeeld omdat er een tijdlang weinig interessants gebeurt. Dat kan door de clip in stukjes te knippen, waarna je het saaie deel weggooit. Het opdelen in meerdere fragmenten is daarnaast ideaal om een gedeelte van een clip naar een andere plek in de tijdlijn te verplaatsen, of om alleen dat gedeelte een speciaal effect te geven. 

Zoek eerst de plek op waar je de clip in tweeën wilt splitsen, of waar het beeldmateriaal begint dat je eruit wilt halen.

Dat doe je door de afspeelkop (blauwe verticale lijn) met je vinger over de tijdlijn te verslepen. De juiste plek gevonden? Tik op het schaarpictogram dat tevoorschijn komt zodra je naar links veegt over de werkbalk onderin. Hiermee knip je de clip op de huidige positie doormidden.

Nu heb je twee losse clips. Alleen als je een stukje materiaal dat op dit punt begint wilt verwijderen, zoek je vervolgens het punt op waar het eindigt en splitst de clip opnieuw. Waarna je op het middelste gedeelte tikt om dit te selecteren en verwijdert met de prullenbak in de werkbak.

Ook complete clips die je achteraf gezien niet wilt gebruiken verwijder je zo uit de tijdlijn. Om een clip naar een andere plek op de tijdlijn te verplaatsen, houd je je vinger erop gedrukt tot er een smal oranje kader rondom de clip verschijnt en versleep je hem naar de nieuwe plek. Het filmpje wordt automatisch precies tussen twee clips gevoegd, of netjes achteraan dan wel vooraan geplaatst.

Video's monteren op smartphone met Adobe Premiere Rush-15082296

© CIDimport

Overgangseffecten en snelheid aanpassen

Nu is het tijd om overgangen toe te voegen. Standaard gaat het ene fragment abrupt over in het volgende fragment. Dat is op zich prima en wordt vaak gebruikt in films, maar je kunt ook een overgangseffect toevoegen door een clip te selecteren, in de werkbalk op Effecten te tikken en een effect uit te kiezen. Wat ook kan is één zijde van een clip een overgangseffect geven. In dat geval sleep je het effect vanuit de werkbalk bovenop die zijde van de clip.

De tijdsduur van een overgangseffect stel je in via de schuifregelaar die verschijnt zodra je in de werkbalk op Duur tikt. Of tik in de tijdlijn op de overgang zelf en versleep de kleine oranje hendels. Zoom eventueel in om deze hendels beter te zien. De begin- en eindhendels en deze kleinere overgangshendels kun je los van elkaar bedienen.

Video's monteren op smartphone met Adobe Premiere Rush-15082296

© CIDimport

Video's monteren op smartphone met Adobe Premiere Rush-15082296

© CIDimport

Wat altijd een leuk effect geeft is de snelheid van een clip aanpassen. Zo kun je de afspeelsnelheid van een lang fragment flink verhogen. Bijvoorbeeld een stuk van een wandeling, fietstocht, of autorit. Kies een clip in de tijdlijn en tik op Snelheid in de werkbalk. Tik op Snelheid in bereik (Snelheidsbereik bij Apple) en gebruik de schuifregelaar om de versnelling aan te geven - tot maar liefst 1000 procent.

Vertragen gebruik je om ergens de nadruk op te leggen, bijvoorbeeld omdat een actie anders te snel gaat om goed te volgen. Om een gedeelte te versnellen of te vertragen hoef je de clip niet in fragmenten op te splitsen. Verplaats bij Bereik (nadat je op Snelheid hebt getikt) gewoon de blauwe hendels van de schuifregelaar.

Wat ook kan is de blauwe bereikhendels in de tijdlijn verplaatsen. Twijfel je welke snelheid nodig is om een clip van twee minuten te versnellen naar een clip van 10 seconden? Stel dan bij Clipduur de tijdsduur in, zo laat je het lastige rekenwerk over aan Premiere Rush.

Werken met lagen

Een erg leuke optie is twee video’s tegelijkertijd afspelen, of een foto bovenop een video tonen. Dat gaat heel eenvoudig door een filmpje of foto vanuit de tijdlijn bovenop een ander exemplaar te slepen. Hiermee maak je een tweede videospoor aan. Het bovenste beeldmateriaal dekt hierbij alle lagere videosporen af. 

Tik daarom op de bovenste film of foto om dit te selecteren en kies Transformeren in de werkbalk. Tik op Schaalbreedte (Breedte bij Apple) en gebruik de schuifregelaar om de weergave te verkleinen. Daarna schuif je het via H-positie en V-positie (Horizontale positie en Verticale positie bij Apple) op de gewenste plek. 

Nu heb je een zogeheten ‘picture in picture’ gemaakt. Dat is bijvoorbeeld handig om foto’s te tonen die je op dezelfde plek hebt gemaakt, of om tegelijkertijd een filmpje te tonen dat vanuit een ander standpunt of door iemand anders is gemaakt. 

Video's monteren op smartphone met Adobe Premiere Rush-15082296

© CIDimport

Audio toevoegen

Om een leuk muziekje of geluidseffecten toe te voegen tik je op het blauwe plusteken links op de werkbalk. Kies Audio om een keuze te maken uit het aanbod van de app zelf. Of kies Media, Audio om muziek of geluiden van je telefoon te gebruiken. 

Deel je de film (online) met anderen, gebruik dan altijd rechtenvrije muziek (royalty free). In dat geval volstaat het doorgaans om de bron te vermelden.

Titels en teksten toevoegen

Om tenslotte titels of commentaar aan je film toe te voegen, tik je in de werkbalk op Afbeeldingen, Afbeelding toevoegen, Titels, Meer, kies je een mooie opmaak en tik je tot slot op Toevoegen. Via de werkbalk stel je onder andere het lettertype, de grootte en de kleur in.

Zie je deze opties niet? Tik dan opnieuw op Afbeeldingen. Geef een tikje op de voorbeeldweergave zodat er een blauw kader verschijnt om de titel naar een andere plek te slepen of de grootte ervan te veranderen (of gebruik hier de eerder genoemde optie Transformeren voor). Tik op de titel zelf om een eigen tekst in te geven. 

Zodra je filmmontage is voltooid tik je op het deelpictogram, verander je eventueel bij Kwaliteitsinstellingen de resolutie en tik je op Exporteren. Nu wordt de eindfilm gegenereerd en opgeslagen op je telefoon. Eventueel kun je het resultaat rechtstreeks vanuit de app delen op sociale media.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten