Trema's, accenten en meer in macOS

© PXimport

Trema's, accenten en meer in macOS

Smartphone & tablet

Geplaatst: 16 augustus 2018 - 03:55

Aangepast: 16 november 2022 - 09:43

Ronald Smit

Overstappers van Windows naar macOS zoeken wellicht even driftig naar de mogelijk om accenten, trema's en meer op letters toe te passen. Het werkt gelukkig heel simpel!

Als je lang gebruik hebt gemaakt van een Windows-computer met als toetsenbordindeling VS Internationaal, dan kun je ongetwijfeld blindelings accenten en trema's op letters plaatsen. Om bijvoorbeeld puntjes op de i te zetten druk je dan eerst op de aanhalingstekens en daarna op de i. Het resultaat is een ï. In macOS werkt dat niet zo. Om heel eerlijk te zijn is de methode die in dat besturingssysteem gebruikt wordt stiekem een beetje logischer. Maar het is flink wennen zo weten we uit ervaring. De truc zit hem in de Option-toets. Wil je bijvoorbeeld weer die puntjes op de i maken, dan druk je eerst op Option-u en dan op i. Direct nadat je op Option-u hebt gedrukt zie je overigens de ¨ al staan, met daaronder de cursor. Het werkt een beetje als bij de ouderwetse typemachine eigenlijk. Het accent of trema wordt geplaatst zonder de wagen (cursor) te verplaatsen. Om bijvoorbeeld een é te maken tik je Option-e gevolgd door e. Om een â te produceren tik je Option-i en dan a. Een ß maak je via Option-s, een copyrightteken via Option-g, een ç via option-c. Probeer gerust andere Option-lettercombinaties uit, er zit flink wat onder de toetsen verstopt. Overigens werkt deze methode ook bij gebruik van een extern toetsenbord in combinatie met een iOS-apparaat.

© CIDimport

De weg kwijt?

Na een tijdje weet je de meest gebruikte toetsen vast wel zonder nadenken te vinden. Toch is en blijft het soms zoeken. Of niet? Het kan namelijk nóg makkelijker! Houd een lettertoets even ingedrukt en je ziet een lijstje verschijnen met alle mogelijke accenten, trema's en andere variaties. Druk op het cijfer dat behoort bij de variant die je in wilt voeren en klaar. Of klik simpelweg met de muis op de gewenste letter. Dit trucje werkt overigens alléén voor klinkers. Blijven over speciale symbolen en natuurlijk de onvermijdelijke smileys. Die voeg je rap in door gebruik te maken van de Emoji- en symbolen-tool. Die open je door een klik op het bijbehorende pictogram in de menubalk van macOS, rechtsboven. Meestal staat hij direct links van de klok. Dubbelklik op een smiley of een symbool en het wordt ingevoegd in je tekst. Alles is keurig onderverdeeld in categorieën, dus het zal niet heel moeilijk worden om te vinden wat je zoekt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000