Spelling en grammatica in Word

© PXimport

Spelling en grammatica in Word

Geplaatst: 11 juni 2019 - 02:29

Aangepast: 14 december 2022 - 13:29

Ronald Smit

Niemand is perfect, en een typfoutje in een Worddocument is dan ook zo gemaakt. En omdat ook niet iedereen perfect is in taalbeheersing, komen de spelling- en grammaticacontrole van Word best van pas.

Een brief, opstel, rapport of artikel schrijven. De een gruwt ervan, de ander vindt het een van de leukste bezigheden. De eerste groep vindt het mogelijk een minder geslaagde bezigheid vanwege wat mindere taalbeheersing of typevaardigheden. En die andere groep maakt óók foutjes. Kortom: tenminste een goede spellingscontrole is onmisbaar voor iedereen die teksten schrijft in Word. En voor een deel komen de ook beschikbare grammatica-correcties ook van pas. Al kan die soms wel eens de mist in gaan of gek doen. Standaard staat in ieder geval spellingscontrole in Word standaard aan. Ingesteld op de taal van je product, veelal Nederlands dus. Het is echter mogelijk om meer controletalen toe te voegen. Word is dan slim genoeg om de gebruikte taal (of talen) in een document zelf te herkennen. Als je dus regelmatig bijvoorbeeld Engelse of Duitse teksten tikt, kun je deze toevoegen aan de taalcontrolelijst. Klik daarvoor in het lint onder Controleren op de knop Taal en in het geopende contextmenu op Voorkeursinstellingen voor taal. Kies in het selectiemenu [Extra bewerkingstalen toevoegen] voor de toe te voegen taal, bijvoorbeeld Engels of Duits. Klik dan op de knoppen Toevoegen en OK. Om de nieuw toegevoegde taalmodule ook te kunnen gebruiken dient Word afgesloten en opnieuw gestart te worden. Wel eerst je openstaande document bewaren!

© PXimport

Nog meer opties

Vanaf nu herkent Word alle toegevoegde talen. Je kunt talen zelfs mixen in een document, je zult zien dat van alle gebruikte talen controle wordt uitgevoerd. Standaard zowel spelling als grammatica. Zoals gezegd is de grammaticacontrole soms wat irritant. Weet je zeker waar je mee bezig bent wat dat betreft, dan kan grammaticacontrole ook uitgezet worden. Klik daarvoor opnieuw op de net geïntroduceerde knop Taal en Voorkeursinstellingen voor Taal. In het geopende venster klik je dan in de kolom links op Controle. Schakel aan de rechterkant het selectievakje voor de optie Grammaticafouten markeren tijdens het typen uit. En klik op OK. Verder is het mogelijk om taalcontrole voor een document of geselecteerd stuk tekst uit te schakelen. Selecteer daarvoor eerst het deel tekst dat je niet wilt laten checken (of druk op Control-A om alle tekst te selecteren). Klik dan in het lint onder Controle op de knop Taal en vervolgens in het contextmenu op Controletaal instellen. Schakel in het geopende venster de optie Geen spelling- of grammaticacontrole uitvoeren in en klik op OK. Soms komt deze optie wel eens van pas, als je bijvoorbeeld een citaat uit een of andere exotische taal plakt en je een zee aan rode kringeltjes wilt voorkomen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000