Sony Xperia XZ1 Compact - Kleine blauwgrijze muis

Sony Xperia XZ1 Compact - Kleine blauwgrijze muis

Smartphone & tablet

Geplaatst: 12 december 2017 - 11:20

Aangepast: 24 november 2022 - 12:55

Joris Peterse

Wie op zoek is naar een goede smartphone die niet al te groot is, heeft maar weinig keuze. De Sony Xperia XZ1 Compact is het overwegen waard.

De trend van smartphones tegenwoordig is om een zo’n groot mogelijk scherm in zo’n klein mogelijke behuizing te passen. Hele dunne schermranden zorgen ervoor dat smartphones met een schermdiagonaal van 6 inch (15,2 cm) steeds gewoner worden. Zo’n groot scherm is best fijn, maar niet voor iedereen. Wie dat niet verkiest, kan eigenlijk alleen terecht bij de (intussen verouderde) iPhone SE of de Compact-serie van Sony.

Trendbreuk

De Xperia XZ1 Compact breekt met de trend: een bescheiden 4,6 inch (11,7 cm) scherm in een behuizing met dikke randen rondom het scherm. Handzaam? Ja. Ouderwets? Ook. Niet zozeer vanwege dat kleinere formaat, hoewel dat voor mij persoonlijk ook wel weer even wennen is. Maar vooral omdat er dikke randen rondom het scherm zitten. Hierdoor oogt het toestel ook meteen wat verouderd.

Xperia XZ1

Verder is de Xperia XZ1 Compact vooral een kleinere uitvoering van de Xperia XZ1, die ongeveer gelijktijdig is verschenen. Onlangs testte ik deze smartphone, waarbij ik concludeerde dat het een prima toestel is, maar wel een tikje te duur. De bouwkwaliteit, specificaties en de recente, relatief schone Androidversie zijn de moeite waard. Ook is de 3D Maker app leuk om eens mee te spelen. Helaas stelt de camera wat teleur en word je lastiggevallen met een overbodige AVG-virusscanner.

De compacte variant heeft echter een paar verschillen. Je hebt 32GB opslaggeheugen in plaats van 64GB, maar gelukkig kun je dit uitbreiden met een geheugenkaart. De compacte variant van de XZ1 is ietsje dikker (om min of meer dezelfde hardware te laten passen). Daardoor ligt hij wel lekkerder in de hand. Ook de vingerafdrukscanner, die aan de zijkant van het toestel verwerkt zit, is wat breder en daardoor prettiger in gebruik. Sowieso ben ik erg te spreken over de locatie van de vingerafdrukscanner.

Ondanks dat het scherm helder en van acceptabele kwaliteit is, is dat wel een flinke stap terug.

-

Ander verschil met de gewone XZ1 is dat er geen full-HD, HDR-scherm op geplaatst is. Hiervoor in de plaats is er een LCD-scherm met een resolutie van 1280 bij 720. Ondanks dat het paneel helder en van acceptabele kwaliteit is, is dat wel een flinke stap terug. Een resolutie van 1920 bij 1080 had het net even scherper gemaakt en de kleurafstelling had iets minder blauwgrijs gemogen.

Accu

Het zou wellicht aan het mindere schermpaneel kunnen liggen, maar de accuduur van de Xperia XZ1 Compact is keurig. Beter zelfs dan zijn grotere variant, want de accucapaciteit van beide toestellen ligt gelijk, terwijl het verbruik van een toestel met een kleiner scherm natuurlijk lager is. Je kunt een dag of twee met een volle accu doen.

Conclusie

Eigenlijk verschilt de Xperia XZ1 Compact niet veel van de andere compacte uitvoeringen van Sony’s topsmartphones. Het toestel is handzaam en prettig in gebruik, ook de accuduur is de moeite waard. Maar helaas valt dit toestel een beetje weg door zijn prijs en het feit dat de smartphone nergens echt in uitblinkt. De 3D Maker is een gimmick, de camera valt tegen en het ontwerp geherkauwd.

6,0

ONS OORDEEL

Sony Xperia XZ1 Compact

Pluspunten

Accuduur

Schone en recente Android

Waterdichte bouwkwaliteit

Minpunten

Oogt verouderd

Bloatware

Teleurstellende camera

Prijs

Scherm

Conclusie

**Prijs** € 599,- **Kleur** Zwart, zilver, blauw, roze **OS** Android 8.0 (Oreo) **Scherm** 4,6 inch LCD (1280 x 720) **Processor** 2,35 GHz octacore (Qualcomm Snapdragon 835) **RAM** 4GB **Opslag** 32 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 2.700 mAh **Camera** 19 megapixel (achter), 13 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 12,9 x 6,4 x 0,9 cm **Gewicht** 140 gram **Overig** Vingerafdrukscanner, usb-c, koptelefoonpoort, waterdicht **Website** [www.sonymobile.com](https://www.sonymobile.com/nl/products/phones/xperia-xz1-compact/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000