Slimme camera-trucs voor iOS 8

© PXimport

Slimme camera-trucs voor iOS 8

Geplaatst: 8 december 2014 - 11:55

Aangepast: 24 november 2022 - 11:09

Redactie ID.nl

Hoewel ik graag veel dingen met mijn iOS-apparaten doe, is de functie die vaak bovenaan mijn lijst staat het maken en delen van foto's. Het nemen van een snelle foto is vaak de beste manier om ons een leuk dagje in het park te helpen herinneren. Hier een paar handige camera-trucs voor iOS 8.

Apple's iOS 8 heeft een heleboel nieuwe functies voor het maken en bewerken van foto's voor gebruikers die van fotografie houden, terwijl het toch simpel gehouden wordt voor beginnende iOS-fotografen. Er is een heleboel om te behandelen, dus laten we beginnen met iets simpels: de Camera-app. Lees ook: GIMP - Het gratis alternatief voor Photoshop.

Camera veranderingen

Bij de lancering leek de Camera-app in iOS 8 erg op zijn iOS 7 tegenhanger, zij het met een aantal extra knoppen. Nieuw aan de bovenkant van het scherm (of links, in liggende stand) is de Timer-knop wanneer je in de Square of Photo-modus bent; druk erop en je kunt een zelfontspanner instellen op 3 of 10 seconden. (Natuurlijk zijn er, als je meer flexibiliteit nodig hebt, genoeg apps van derden die je ook kunt gebruiken.)

 

© PXimport

Wat ook nieuw is in de Camera-app is de Time-lapse-modus, die je kunt vinden door helemaal naar rechts te swipen. In tegenstelling tot andere time-lapse-apps is Apple's versie helemaal geautomatiseerd; druk gewoon op de opnameknop en de app zal automatisch elke paar seconden een foto maken. Als je klaar bent, worden deze foto's aan elkaar geplakt om een time-lapse-video te maken.

Als je de gelukkige eigenaar van een iPad Air of iPad mini met Retina-display bent, zul je nu de Camera-app ook kunnen gebruiken om panoramafoto's te maken; voorheen was de Panoramafunctie alleen beschikbaar voor iPhone-gebruikers.

 

© PXimport

De nieuwe handmatige camerabediening van iOS 8 is misschien wel mijn favoriete verbetering van de app. In iOS 7 zaten tap-to-focus en belichtingsvergrendeling in één enkele bediening; met deze update zijn ze gescheiden. Je kunt nog steeds drukken om scherp te stellen (of ingedrukt houden om het te vergrendelen), maar nu kun je bovendien de belichting van de camera aanpassen door de schuifbalk met het zonnetje omhoog of omlaag te slepen. Hiermee kun je een scherpstelpunt kiezen zonder dat je gedwongen bent ook het licht van dat punt als belichting te gebruiken.

Albums, overal albums

Apple's automatische smart albums blijven in de Photos-app in gebruik: De Camera Roll is verdwenen, en in plaats daarvan is er nu een Recently Added smart album, dat foto's verzamelt die je recentelijk genomen hebt of aan je apparaat hebt toegevoegd. Het voegt app-specifieke en content-specifieke albums samen op de Albums-pagina, samen met het nieuwe Favorites album (later meer hierover). Helaas blijft Apple weigeren om een Screenshots smart album te maken.

FAVORIETEN: Met al die afbeeldingen bij de hand ben je misschien bang dat je nooit meer iets terug zult vinden. Apple heeft daar echter aan gedacht, door zowel een smart search-functie als een Favorites gedeelte toe te voegen. Het zoekveld zal je aanvankelijk een verzameling van "nabije" foto's laten zien, foto's die een jaar geleden rond dezelfde tijd genomen zijn (voor de nostalgie) en je ultieme favorieten; maar je kunt ook zoeken op datum, tijd, locatie, of albumnaam.

Onder elke afbeelding in je bibliotheek staat de omtrek van een hartje; druk erop om het hartje te vullen en de afbeelding aan je Favorites-album toe te voegen. Je kunt dat album op ieder iOS 8-apparaat benaderen (of, in 2015, op je Mac) en alle bewerkingen die je uitvoert op deze afbeeldingen worden automatisch gesynchroniseerd.

VERBORGEN AFBEELDINGEN: Soms maken we foto's die we niet per se in het zicht willen hebben. Met iOS 8 kun je deze ongewenste afbeeldingen uit de Moments, Collections en Years gedeeltes van de Photos-app verwijderen, terwijl ze toch in albums blijven staan. Om een afbeelding te verbergen, houdt de thumbnail ingedrukt en druk op Hide; de foto verdwijnt naar het Hidden smart album. Om de foto te herstellen, ga naar het Hidden-album en houd de thumbnail ingedrukt om de afbeelding terug te zetten.

 

© PXimport

VERWIJDERDE FOTO'S HERSTELLEN: In tegenstelling tot voorgaande versies van iOS, wordt een afbeelding die je verwijdert in iOS 8 niet meteen van je apparaat gewist. In plaats daarvan komt hij in het nieuwe Recently Deleted-album terecht, waar hij 30 dagen blijft staan totdat hij daarna uiteindelijk van je apparaat verwijderd wordt.

 

© PXimport

Dit is voornamelijk om te voorkomen dat je per ongeluk die perfecte foto weggooit terwijl je onscherpe versies aan het verwijderen bent, maar het is ook een leuke manier om tijdelijk foto's te verwijderen waarvan je niet zeker weet of je ze wilt bewaren. Je kunt deze map snel in één klap leegmaken door naar het Recently Deleted-album te gaan, op Select te drukken, en vervolgens op de knop Delete All te drukken.

Bewerkingswoede

In iOS 7 bood de Photos-app een aantal elementaire bewerkingsfuncties en filters, maar voor iets bijzonders moest je Apple's iPhoto-app downloaden. In iOS 8 is iPhoto naar de achtergrond gedrukt, en bepaalde onderdelen ervan hebben hun weg naar de Photos-app gevonden, waarin je allerlei geavanceerde bewerkingsfuncties kunt vinden.

Download een afbeelding naar je apparaat en je kunt meteen een heleboel door iPhoto geïnspireerde functies gebruiken, zoals bijsnijden, rechtzetten, rode ogen verwijderen, helderheid, contrast, enzovoorts.

 

© PXimport

De filters die in iOS 7 geïntroduceerd werden blijven gewoon bestaan, en hoewel ze geen nieuwe tegenhangers hebben gekregen, introduceert iOS 8 wel een nieuwe optie waarmee je de helderheid, kleur, en (als je met grijstinten werkt) zwart-wit intensiteit kunt aanpassen.

Als je op één van die drie opties drukt krijg je een thumbnail schuifbalk te zien om de optie in zijn geheel te laten toenemen of afnemen; maar als je op het lijsticoon boven de thumbnail schuifbalk drukt kun je de individuele waarden zien veranderen. Druk op één ervan, en je krijgt een detailschuifbalk te zien om deze specifieke waarden los aan te passen.

Al deze bewerkingen worden gesynchroniseerd tussen apparaten, zodat de opgepoetste afbeelding meteen in je bibliotheek verschijnt. Ze zijn ook terug te draaien: als je besluit dat je de afbeelding zonder filters mooier vond, kun je de boel gewoon terugzetten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000