Animated gif maken van een serie foto's
Met je smartphone kun je grappige animaties maken, door een reeks losse foto’s om te zetten in een ultrakort filmpje dat oneindig blijft doorlopen. Zo'n animated gif maken is erg eenvoudig met de app ImgPlay. We leggen hier uit hoe dat werkt.
Het idee is dat je snel na elkaar een reeks foto’s maak om iets vast te leggen, waardoor een persoon, dier, of ander onderwerp er op elke foto net weer even anders uitziet. Een supereenvoudige manier om dit te doen is door de zogeheten burstmode of continustand van je smartphone te gebruiken.
Het enige dat je hoeft te doen is de ontspanknop een tijdje ingedrukt te houden. Je telefoon zal dan automatische een reeks foto’s vastleggen. Een tellertje op het scherm bevestigt dat de continustand actief is. Op een recente iPhone ga je net even anders te werk. Dan druk je de ontspanknop in en veeg je direct naar links over het scherm.
Voor meer informatie over de mogelijkheden van je smartphone-camera, verwijzen we je graag door naar deze cursus smartphone-fotografie.
©PXimport
ImgPlay gebruiken
Fotoreeks gemaakt? Dan is het tijd om hier een echte animated gif van te maken. Daar gebruiken we ImgPlay voor, dat voor zowel Android als iOS beschikbaar is.
Heb je een Android-telefoon, kies dan bovenin het scherm voor de optie Photos to GIF. Op een iPhone kies je als de continustand is gebruikt de optie Burst en als je losse opnamen hebt gemaakt Photo. Vervolgens tik je in chronologische volgorde op alle foto’s die u wilt gebruiken en tikt op Make.
Bij burstmode op je iPhone tik je alleen op die ene miniatuur en hoef je daarna niet op Make te tikken. De animated gif wordt nu automatisch samengesteld en speelt daarna doorlopend af. Gaat de animatie te langzaam of te snel? Gebruik dan het schuifbalkje onderin het scherm om de afspeelsnelheid te veranderen.
Tevreden? Tik op Next en daarna Save (Android) of op Save en daarna Save to Photos (iPhone). Vervolgens kies je de kwaliteit van het eindresultaat: Low, Medium en High. Kiezen voor de hoogste kwaliteit is aan te raden, maar zorgt uiteraard ook voor het grootste bestand.
©PXimport
©CIDimport
Behalve als animated gif kun je het eindresultaat ook als een videobestand opslaan. Een gif-bestand wordt namelijk niet door alle apparaten en (online) platformen herkend of ondersteund. Daarnaast valt de kwaliteit soms wat tegen.
Het nadeel is weer wel dat een video zich helaas niet oneindig herhaalt en je daarom zelf moet aangeven hoe vaak je de animatie wilt herhalen. Het beeldmateriaal wordt dan simpelweg meerdere keren achter elkaar in het filmbestand herhaald.
Op iPhone vind je alle bewaaropties overzichtelijk bij elkaar. Bij Android verschijnt een vervolgscherm zodra je voor video kiest in plaats van gif. Stoor je je aan het watermerk op het eindresultaat, dan kun je hiervan verlost worden via een in-app aankoop.
Animated gif aanpassen
Na het opslaan kun je weer terug naar het bewerkscherm door links bovenin op het pijltje te tikken. Bijvoorbeeld om een aantal varianten vanuit dezelfde bronbeelden te maken. Tik in de linkeronderhoek op het pijltje om de fotoreeks achterstevoren af te spelen. Iemand loopt dan ineens achteruit, de bal vliegt terug naar het racket, of een hoopje scherven komt los van de grond en vormt weer een kopje.
Nog leuker is het als het effect eerst de ene kant op gaat en daarna terug de andere kant op. Daar hoef je geen aparte animaties voor op te nemen, tik gewoon nog een keer op het pijltje zodat je een dubbele pijl ziet en de animatie gaat onophoudelijk heen en weer.
Verder kun je teksten opmaken en filters toevoegen, de beeldverhouding aanpassen en het beeld bijsnijden als er bijvoorbeeld te veel loze ruimte langs de randen zit.
©CIDimport
Op iPhone zijn wel meer bewerkingen mogelijk dan bij Android. Zoals Adjust waarmee je zaken zoals belichting, kleuren en scherpte optimaliseert.
Verder verander je op een iPhone de beeldverhouding via Canvas en snijd je het beeld bij met de optie Crop, terwijl dit op Android een gecombineerde optie is. Daar merk je natuurlijk niets van zolang je alleen met een Android-telefoon of alleen met iPhone werkt.