Samsung toont One UI 2 en hint nieuwe Fold

© PXimport

Samsung toont One UI 2 en hint nieuwe Fold

Smartphone & tablet

Geplaatst: 31 oktober 2019 - 05:01

Aangepast: 14 december 2022 - 13:24

Jeroen Boer

Samsung is één van de grootste fabrikanten van Android-smartphones en tablets. Maar dan wel met een twist. Op de Samsung Developer Conference 2019 in San José kondigde Samsung onder andere de eigen Android-variant One UI 2 aan. Ook werd gehint op een nieuwe, compactere Fold.

Zoals bekend heeft Samsung genoeg veranderd aan de ‘vanilla-Android’. Zo is de gebruikersinterface vervangen door One UI, biedt Samsung eigen apps, bevatten de toestellen naast Google Play ook Samsungs eigen Galaxy Apps appstore en gebruikt Samsung de eigen slimme assistent Bixby. Het is juist dit ecosysteem van eigen technologieën waar Samsung op de SDC 2019 de nadruk legt. Developers worden bijgepraat over Samsungs eigen aanvullingen en technologieën op Android-apparaten en over het eigen besturingssysteem Tizen dat draait op wearables, smart-tv’s en apparatuur als koelkasten. Een van de voordelen voor zowel developers als eindgebruikers is dat dezelfde apps op al deze apparaten gebruikt kunnen worden. Opvallend was dat tussen neus en lippen aangekondigd werd dat de televisieversie van Tizen ook voor andere televisiefabrikanten beschikbaar komt. Verdere details hierover werden helaas niet gegeven.

© PXimport

Het is op een developerconferentie zoeken naar dingen die voor eindconsumenten direct relevant zijn. Vernieuwingen in sdk’s en api’s en de belofte van aankomende technologieën zijn interessant, maar maken vooral het leven van ontwikkelaars makkelijker. Toch zijn er een paar dingen op SDC getoond die ook voor de consument op korte termijn interessant zijn.

5G en IoT

Zoals ook bij andere conferenties en beurzen momenteel het geval is, zijn 5G, Wifi 6 en IoT belangrijke thema’s op SDC 2019. Het grote voordeel van beide draadloze technieken is niet de hogere snelheid, maar de mogelijkheid om veel meer apparaten tegelijkertijd te gebruiken zonder dat het netwerk verstopt raakt. Wel geeft Samsung eerlijk toe dat dit voor consumenten(toepassingen) niet heel relevant is, je kunt immers op het huidige 4G ook al prima Netflix kijken. Het zijn vooral bedrijfstoepassingen rondom IoT en AI die profijt hebben van bijvoorbeeld 5G. Denk aan slimme steden, slimme fabrieken en slimme boerderijen: plekken waar veel data uit allerlei bronnen snel verwerkt moet kunnen worden.

Samsung verwacht ook veel van 5G rondom digital health. Er werden ideeën getoond voor connected sensoren voor patiënten waarmee de gezondheid constant gemonitord kan worden. En AI moet het mogelijk maken om patiënten niet alleen de data te laten zien, maar ook actief in gedrag bij te sturen. De belofte van 5G is kortom groot, de developers moeten het alleen nog uitwerken.

Vanzelfsprekend was er ook veel aandacht voor Samsungs eigen slimme assistent Bixby. Het wordt voor ontwikkelaars nog eenvoudiger om voor Bixby de zogenoemde capsules te programmeren, de opdrachten die de assistent begrijpt. Deze worden aangeboden in een Bixby Marketplace, die momenteel alleen in de VS en Zuid-Korea beschikbaar is. Je kunt Bixby zo zelf uitbreiden met door jou gewenste functionaliteit. Het is onbekend wanneer de Bixby Marktetplace in Nederland beschikbaar is, Voor consumenten is vooral de ondersteuning voor meer talen interessant, maar Nederlands zit daar helaas nog niet bij.

© PXimport

One UI 2

One UI is Samsungs huidige eigen interface bovenop Android en de opvolger van Samsung Experience en TouchWiz. One UI is een interface die geschikt moet zijn voor alle Samsung-devices: van smartwatch tot smartphone, tablet en desktop-pc. One UI werd vorig jaar aangekondigd op SDC 2018. De ontwikkelaars zaten in de tussentijd niet stil en presenteerden op SDC 2019 One UI 2. One UI heeft met 2 dus een nieuw versienummer, wat suggereert dat er veel veranderd is. Toch valt dat op het eerste gezicht wel mee. We zien niet heel veel verschil met Samsungs huidige One UI. De uitgangspunten voor One UI 2 zijn dan ook hetzelfde gebleven: een softwareschil die het bedienen van je (grote) smartphone met één hand eenvoudig maakt. Een groot onderhuids verschil is dat One UI Android 9 als basis heeft, terwijl One UI 2 ook de overstap naar Android 10 betekent.

© PXimport

© PXimport

Met One UI 2 heeft Samsung die bediening met één hand nog verder uitgewerkt. Content wordt zoveel mogelijk bovenin beeld getoond terwijl bedieningselementen onder in beeld staan waar je er met je duim bij kan. Het toetsenbord is ook handiger door gebaren waarmee je de cursor kunt bedienen. Ook is er gesleuteld aan de overzichtelijkheid, dingen als pop-ups zijn zo compact mogelijk gemaakt. Waar Samsung vooral aan gewerkt heeft, is toegankelijkheid. One UI 2 moet volgens Samsung een interface voor iedereen worden. De mogelijkheden voor hoog contrast zijn verder uitgewerkt en de dark mode is niet alleen meer voor ’s avonds bedoeld. Volgens Samsung blijkt dat Dark Mode ook overdag veel gebruikt wordt. Dark Mode heeft daarom wat tweaks in kleurgebruik van bijvoorbeeld pictogrammen waardoor het er ook overdag goed uitziet. One UI 2 komt nog dit jaar op de markt.

© CIDimport

Kleine Galaxy Fold

Samsung teasde op SDC een nieuwe variant van de Galaxy Fold, Samsungs opvouwbare telefoon. Waar de huidige Fold je een groter scherm geeft, brengt de tweede Fold (of is het de Galaxy Flip?) juist een smallere form factor. De geteasde Fold heeft het formaat van een normale smartphone, maar kun je net als de clamshells uit het verleden dichtklappen in je broekzak. Dat dichtklappen heeft uiteraard als belangrijkste voordeel dat je telefoon een stuk kleiner wordt in je zak.

Toch biedt de formfactor volgens Samsung ook nieuwe mogelijkheden. Veel werd er nog niet over verteld, maar een van de handigheidjes van het vouwbare scherm is dat je het toestel tidjens een video gesprek op tafel kunt leggen en toch het scherm kunt zien. Geheel in lijn met One UI 2 wordt de content op de bovenste helft getoond terwijl de bedieningselementen onder in beeld staan. Samsung kon helaas niets vertellen over de prijs of exacte verkrijgbaarheid van de kleinere Fold. Wel werd bekend dat het toestel in het eerste kwartaal van 2020 op de markt komt.

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000