© CIDimport

Review: TCL 20 SE

Smartphone & tablet

Geplaatst: 31 mei 2021 - 09:00

Aangepast: 29 augustus 2022 - 15:20

Redactie

TCL verkoopt in Nederland al jaren smartphones via het merk Alcatel en biedt sinds april ook zelf toestellen aan. De TCL 20 SE is de eerste en kost slechts 149 euro.

Voor dat geld krijgt u een opvallend grote smartphone, wat komt door het enorme scherm van 6,82 inch. Het toestel met één hand bedienen is onmogelijk, daar is de zware telefoon te lomp voor. Het grote scherm is wel prettig als u een groter lettertype gebruikt.

Specificaties

Op andere vlakken maakt het scherm minder indruk. Met name de hd-resolutie is jammer, want het beeld oogt daardoor minder scherp. De smartphone is snel genoeg en heeft ruim voldoende opslaggeheugen (64 GB). De grote 5000mAh-accu gaat moeiteloos twee dagen mee. Opladen duurt bijna vier uur, want in de doos zit een langzame oplader. Een snellader moet u eventueel zelf kopen. De vier camera’s op de achterkant van de TCL 20 SE vallen kwalitatief tegen en voor de selfiecamera geldt hetzelfde.

Opmerkelijk is dat TCL de smartphone wel een nfc-chip geeft om contactloos te betalen, maar ondersteuning voor wifi op de 5GHz-frequentie achterwege laat.

Updatebeleid

De Android 11-software op de smartphone werkt prima, maar TCL’s aanpassingen voegen weinig toe. Het updatebeleid is onder gemiddeld. De TCL 20 SE krijgt twee jaar lang slechts één keer per kwartaal een beveiligingsupdate. Met een toestel van bijvoorbeeld Nokia of Samsung kunt u vaker en respectievelijk drie of vier jaar updates verwachten. TCL belooft één Android-update, naar versie 12. Sommige concurrenten, inclusief Nokia en Samsung, garanderen twee updates.

Conclusie

Budgetsmartphone biedt minder waar voor zijn geld dan de concurrentie.

Pluspunten
Accuduur, groot scherm, nfc-chip.
Minpunten
Updatebeleid, geen 5GHz-wifi, langzame oplader meegeleverd.

Adviesprijs: € 149,-

Voor meer informatie: www.tcl.com/nl/nl/mobile/tcl20-se/landing.html

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000