Review: Photoshop 6 maakt indruk met technische kracht en artistieke inspiratie

© PXimport

Review: Photoshop 6 maakt indruk met technische kracht en artistieke inspiratie

Smartphone & tablet

Geplaatst: 17 mei 2012 - 11:20

Aangepast: 16 november 2022 - 10:17

Redactie

Software-updates komen en gaan, maar de nieuwste versie van Adobes paradepaardje, Photoshop CS6, doet ons spontaan kwijlen als een bronstige Rottweiler op een zomerse namiddag. Deze release komt een nieuwe, meer donkere interface (de eerste verandering van kleuren in meer dan twintig jaar), een opmerkelijk snellere graphics engine, en enkele verbazingwekkende nieuwe componenten die erop mikken de productiviteit van professionele designers en fotografen gevoelig te verbeteren. Enkele voorbeelden: de autosave- en recovery-optie zorgen ervoor dat je je werk niet verliest in het geval van een computercrash; de nieuwe Content-Aware Move Tool stelt je in staat objecten te verplaatsen doorheen het volledige scherm; de nieuwe "blur"-filters werken oneffenheden razendsnel weg; de nieuwe Adaptive Wide Angle-filter herstelt kleine foutjes in beelden die te wijten zijn aan een vertroebelde cameralens, en de nieuwe Oil Paint-filter maakt het mogelijk een schilderij te schapen in bijna één penseelstreek.

Veel dingen die reeds lang bovenaan de wishlists van Photoshoppers prijkten, zitten in deze vernieuwde versie van Photoshop, zoals het verdubbelen en veranderen van de mixmodus van meerdere lagen tegelijkertijd; het creëeren van stippel- en puntjeslijnen; een Migrate Presets-optie die je gemakkelijk al je presets laat delen; en veel, veel meer. Video editing is ook inbegrepen in de standaardversie van Photoshop CS6 (voorheen was het enkel beschikbaar in de extended version). Dit alles samen vormt de meest complete versie van Photoshop die ooit al op de markt is gekomen.

Zoals in het verleden biedt Adobe twee versies van het programma aan: Photoshop (699 dollar) en Photoshop Extended (999 dollar). Photoshop Extended bezit alle mogelijkheden waarover de standaardversie eveneens beschikt, maar heeft eveneens intense 3D-capaciteiten, kwantitatieve data-extractie, en DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine)- bestandsondersteuning.

Updates van de werkplaats

Het maakt niet uit welke versie van Photoshop je gebruikt, de werkplaats van de CS6 ziet er volledig anders uit dankzij een nieuw houtskool-grijs thema met lichtgrijze iconen en tekst (vier kleurenschema's zijn beschikbaar via de optie 'voorkeuren', inclusief de lichtere kleur van de vorige versies). De donkerdere kleur vermindert vermoeide ogen en kan je duidelijker kleuren laten zien wanneer je afbeeldingen aanpast, maar de tekstlabels in de 'opties' en de panels zijn moeilijker te lezen. Adobe verwijderde de applicatie-balk in deze versie om het scherm meer tot haar recht te doen komen. Zo zitten knoppen die normaliter verspreid waren over het scherm nu verstopt in het Tools-panel en het menuscherm. Instellingen voor het aanpassen van lagen, het maskeren van lagen en 3D-items zijn nu beschikbaar via het nieuwe 'Properties'-panel. De nieuwe interface doet op deze manier een tikkeltje gestructureerder aan.

Onder de motorkap zal je een nieuwe Mercury Graphics Engine vinden, die nogal sterk afhankelijk zal zijn van de capaciteiten van de GPU (Graphics Processing Unit) van je computer. Door de integratie van de Mercury Graphics Engine werkt Photoshop CS6 een merkelijk stuk sneller. Dit versnelt ook andere onderdelen, zoals live previews van Free Transform, Warp Transform, Puppet Warp, Liquify, en Lighting Effects. En in het geval van een eventuele crash is er geen reden tot paniek: de nieuwe autosave/autorecovery-functie zorgt ervoor dat je vooruitgang elke paar minuten opgeslagen wordt (de exacte tijd waarna je vooruitgang opnieuw wordt opgeslagen kan zelfs ingesteld worden in het scherm 'voorkeuren'), en de laatst opgeslagen versie start automatisch als je het programma herstart na een crash. Het opslaan van documenten speelt zich veeleer af op de achtergrond in Photoshop CS6 (of het nu een autosave of File -> Save betreft), wat concreet betekent dat je niet hoeft te wachten tot het programma klaar is met opslaan vooraleer je verder kan werken.

Een groot aantal bekende items - zoals Move Tool, Crop Tool, en de Free Transform command - weergeven nu een ongelofelijk handig informatiescherm wanneer je hen gebruikt. Dit informatiescherm toont afmeting, rotatiehoek, en andere nuttige informatie (afhankelijk van wat je precies doet). Als je bijvoorbeeld probeert de inhoud van een laag te herschalen via Free Transform, kan je de exacte afmetingen of dimensies zien tijdens het herschalen zonder het Info-panel te openen. Je ziet deze nieuwe "rijke" cursors ook als je een borstel herschaalt via het Ctrl-optie-trekken - in dat geval zie je de omvang van de borstel, de zachtheid van de borstel en diens (on)doorschijnendheid.

© PXimport

Inhoudsbewuste Patch- en Move Tools

Adobe voegt met iedere nieuwe versie van Photoshop meer tools toe die inhoudsbewuste technologie gebruiken, waarin Photoshop de inhoud van een afbeelding analyseert en voorrang geeft op basis van belangrijkheid (groen en blauw hebben een lage ranking met betrekking tot belangrijkheid, gezien zij dikwijls gras of lucht zijn. Huidskleur is daarentegen wel van groot belang). In Photoshop CS6 zorgt de Patch Tool op deze manier voor een meer realistisch verwijderen van objecten van foto's, vooral wanneer horizontale lijnen (zoals een horizon) worden verwijderd. Via het 'Adaptation'-menu in de optiesbalk kan je bepalen hoeveel kleuren er gemengd moeten worden in een geselecteerd gebied om de 'patch' echt te doen lijken. Dat gezegd zijnde is het moeilijk het verschil te bemerken tussen een gewone patch en een inhoudsbewuste patch: het beste van alles is misschien nog wel dat de inhoudsbewuste technologie ervoor zorgt dat er een nieuwe Sample All Layers-optie onthuld wordt die je in staat stelt de patch op een lege laag te gebruiken.

Photoshop CS6 introduceert ook een nieuwe tool, 'Content-Aware Move' (Inhoudsbewuste beweging), waarmee je een object kan bewegen van de ene plaats naar de andere, of waarmee je objecten kan vergroten, verbreden, enzovoorts. Je start in elk geval bij het selecteren van het object - oftewel met de Content-Aware Move zelf, oftewel met om het even welke andere selectietool, waarna je overschakelt naar de Content-Aware Move Tool - en dan trek je de selectie naar een nieuwe positie. Wanneer je dit doet zal Photoshop het object in de positie inpassen en het verwijderen van haar vorige positie. Wanneer je het object verplaatst of haar omvang aanpast in zeer kleine hoeveelheden en je wat lege achtergrondruimte hebt in de buurt van het object doet deze tool het geweldig, maar je zou wel eens een Spot Healing Brush of een Clone Stamp nodig kunnen hebben om de positieverandering naadloos te doen verlopen.

© PXimport

Nieuwe Crop Tools

Het gedrag van de Crop Tools en de instellingen van de 'opties'-balk zijn drastisch veranderd in Photoshop CS6. Een crop box verschijnt bijvoorbeeld automatisch als een tool actief is, en slepen om de crop box te verplaatsen versleept eveneens de hieraan vastgekoppelde afbeelding. Adobe heeft ook het "Resolution field" in de 'opties'-balk verwijderd, om te vermijden dat je per ongeluk de resolutie verandert tijdens het bijsnijden (maar als je wil bijsnijden en tegelijkertijd de resolutie wil veranderen kan je Size & Resolution van het 'Aspect Ratio' pop-up-menu kiezen). Dit is vooral handig voor beginners op het gebied van Photoshop, maar zal naar onze mening ervaren gebruikers eerder frustreren. Voordelig is wel dat je met de Crop Tool nu ook je afbeeldingen kan 'rechttrekken' met behulp van een nieuwe instelling in de 'opties'-balk (ter vervanging van het vroegere reiken naar de Ruler Tool).

Wanneer je de nieuwe 'Deleted Cropped Pixels' in de 'opties'-balk uitschakelt (vroeger ging deze knop door het leven onder de noemer 'hide') kan je aanpassingen gemaakt door de Crop Tool ook terugdraaien, zelfs als je het document als opgeslagen en afgesloten hebt. Hiervoor moet je gewoon de Crop Tool activeren en dan op Return drukken (Enter op een gewone pc). Photoshop geeft de voormalige verborgen randen van een afbeelding weer en plaatst een actieve Crop Box rond het eerder weggesneden gebied. Op dat punt kun je dat Crop Box' afmetingen veranderen, herpositioneren, enzovoorts. CS6 bevat ook een massa nieuwe Crop Overlay-opties waaronder Diagonal, Golden Ratio, en Golden Spiral (Diagonaal, Gouden Ratio en Gouden Spiraal). Last but not least laat een nieuwe Perspective Crop Tool je snel een foto rechttrekken die vanuit een bepaalde hellingsgraad is getrokken.

Deze veranderingen hebben beslist wat tijd nodig om aan gewend te raken, maar er is altijd nog de optie om terug te gaan naar de oude Crop Tool door op het "schakelicoontje" in de 'opties'-balk te klikken, en dan 'Classic Mode' in te schakelen - ook al brengt niets het missende resolutieveld terug naar de 'opties'-balk.

Nieuwe en verbeterde filters

Eén van de meest praktische nieuwe dingen aan Photoshop CS6 zijn de nieuwe Field Blur-, Iris Blur- en Tilt-Shift-filters; ze zijn ideaal om prachtig vertroebelde achtergronden te creëeren na de shot, en ze zijn veel gemakkelijker in gebruik dan de Lens Blur Filter. Deze filters kregen ook een gloednieuwe werkplaats toegewezen, met een full-size preview van de afbeelding en "slimme" knopjes die reeds zichtbaar zijn op de afbeelding zelf, waarmee je de waas gemakkelijk kan plaatsen en tevens de grootte en de sterkte van het vertroebelend effect kan bepalen. Met Field en Iris Blur kan een "ondiep" effect worden bekomen. Deze optie geeft je meer controle over de vorm en de omvang van de waas om deze meer realistisch te maken, in tegenstelling tot de vorige optie. De Tilt-Shift-filter bootst het effect van plaatjes schieten met een Lens Baby na, een populaire en buigzame schuine lens. Elke filter heeft ook een Bokeh-optie die je kan gebruiken om bepaalde aspecten uit de foto te benadrukken.

De nieuwe Adaptive Wide Angle-filter maakt het gemakkelijk om geometrische verstoringen, die eigen zijn aan het fotograferen met een wide angle- of fish eye-lens, op te lossen. Het volstaat om simpelweg een lijn te trekken langsheen het "verstoorde" gebied (zoals een gebogen horizon die recht zou moeten zijn), en Photoshop gebruikt haar database van lensprofielen om de boel recht te trekken; al kan je het ook manueel rechttrekken wanneer het lensprofiel niet gevonden wordt. We ronden de collectie nieuwe filters in Photoshop CS6 af met de optie 'Oil Paint', die in een oogwenk een mooi schilderij kan construeren uit een foto.

© PXimport

De Lighting Effect-filter is niet nieuw, maar is herontworpen en geoptimaliseerd voor 64-bit, waardoor de filter sneller werkt. Het gebruikt dezelfde interface als de nieuwe 'blur'-filters, en bevat bedienknoppen op de afbeelding, wat het gebruiksgemak aanzienlijk doet toenemen. De Liquify-filter heeft ook een snelheidsboost gekregen om succesvol te kunnen samenwerken met de nieuwe graphics engine, en verandert nu van uitzicht in real-time. Je kan de verfborstel in de Liquify-box nu ook groter maken met sneltoetsen. Verder is omvang van de verfborstel opgewaardeerd van 3.000 naar 15.000 pixels.

Adobe heeft ook het filtermenu wat gepruimd, onder meer door categorieën te verwijderen die toegankelijk waren via de Filter Gallery. Dit zorgt ervoor dat het filtermenu gevoelig korter en overzichtelijker is, maar maakt het tegelijkertijd ook minder gemakkelijk om bij te houden welke filters er nu precies gebruikt worden.

© PXimport

Lagen en tekst

De lagen hebben ook enkele upgrades. Zo kan je bijvoorbeeld je lagenpaneel filteren op basis van criteria die je instelt in een nieuwe rij knoppen onderaan het scherm (lageninhoud blijft zichtbaar; enkel de lagen zelf zijn verborgen). Je kan lagen filteren op soort, naam, effecten, attributen (of de laag nu vastgezet is, verbonden, enzoverder..) en kleurcoderingen. Dit maakt het ongelofelijk makkelijk specifieke lagen te lokaliseren en aldus te activeren.

Photoshop CS6 laat je ook de mengmodus van meerdere lagen tegelijk veranderen, meerdere lagen gelijktijdig dupliceren door de sneltoets Command-J, en de (on)doorschijnendheid, opvulling en mengmodus zien. En eens je de naam van een laag "gehighlighted" hebt om deze te hernoemen, kan je op de tabtoets drukken om de naam van de volgende laag te highlighten, of op Shift+Tab duwen om de vorige laag te highlighten.

Met de nieuwe Fill- en Stroke-opties voor de Shape-lagen (vormlagen), kunnen ontwerpers eindelijk hun onderbroken of stippellijnen maken. Eens je een vormlaag maakt in CS6 zal je enkele nieuwe instellingen bemerken in de 'opties'-balk, die je een Fill- of Stroke- zelfs onderbroken en stippellijnen - die mooi recht geplaatst kunnen worden op een velerlei aan manieren. Deze nieuwe instellingen werken op exact dezelfde wijze als hun tegenhangers in Adobe Illustrator.

Als het over tekst gaat kan je herhaaldelijk gebruikte formats opslaan via de nieuwe Character Styles- en de Paragraph Styles-panelen (jammer genoeg zijn de stijlen specifiek voor elk document en kunnen ze niet geïmporteerd of geëxporteerd worden van of naar Adobe InDesign). Ook is er een nieuw Type-menu, dat op een handige manier tekst in een vorm kan omzetten, of dat even simpel de grootte van het lettertype (in preview) aanpast, Type-lagen in een rooster plaatst, enzoverder. Deze versie bevat ook een Paste Lorem Ipsum-commando dat automatisch plaats voor tekst voorziet.

Verfupgrades

Photoshop CS6 introduceert twee nieuwe verfborstels die digitaal schilderen realistischer maken dan ooit. De nieuwe Erodible verfborstel slijt af bij gebruik, en de nieuwe Airbrush-borstel werkt minder als een spuitbus en meer als een professionele verfspuit. Je zal ook nieuwe, naar believen aan te passen instellingen ontdekken in het Borstelpaneel, dat je kleurveranderingen aan individuele verfborstels met een penseelstreek kan laten doen (via de Apply Per Tip-box tussen de Color Dynamics-instellingen), terwijl Texture-instellingen nu Brightness en Contrast omvatten.

© PXimport

Video editing

Photoshop Extended biedt reeds jaren de mogelijkheid om aan het bewerken van video's te doen, maar in CS6 krijg je deze mogelijkheid ook in de standaardversie van Photoshop. Met het nieuwe Timeline (Tijdslijn)-paneel (in vorige versies Animation-Animatie genaamd), kan je gemakkelijk videoclips importeren, bijwerken, knippen, overgangen, tekst, andere graphics en special effects toevoegen. Verder kan je met Photoshop CS6 ook de audio controleren of toevoegen.

De videolagen van Photoshop zijn vergelijkbaar met de afbeeldingslagen en kunnen omgezet worden in een Smart Object om filters nondestructief te laten werken (d.w.z. je kan met de Return-knop makkelijk iets ongedaan maken), of om filters iedere vorm in de videoclip te laten aanpassen (in plaats van enkel één vorm). Je kan Adjustment-lagen gebruiken om de kleur van je clip te corrigeren of een zeker kleureffect toe te passen, zoals zwart-wit of sepia, en laag-stijlen toevoegen (Inner Shadow draagt bij tot een treffend, donker vigneteffect!). En overgangen toevoegen aan je clip is simpelweg gebaseerd op slepen en loslaten.

Je kan tekst toevoegen aan je video met de 'Type'-tool en door 'keyframes' te gebruiken - de manier waarop Photoshop een tijdsbepaling aanduidt in je video -, je kan de inhoud van lagen animeren met inhouden als tekst, graphics, en je kan 'layer masks' gebruiken om hen te doen vervagen of verschijnen, of van de ene locatie naar de andere te bewegen met je clip. Je kan zelfs een animatie creëeren door middel van een schets (een proces dat ook wel bekend staat als 'rotoscoping'), door de Onion Skin-optie in te schakelen. Hierdoor laat Photoshop de schijn van een afbeelding van de frames die het maakt om de verlangde beweging op te vangen zien. Met genoeg geduld kan je aldus een geanimeerd meesterwerk scheppen, maar het proces is repetitief en na een tijdje vervelend.

© PXimport

Als je klaar bent kan je het laatste stukje van de video exporteren naar video file formats of naar de Photoshop Image Sequence. Het programma bevat tevens meerdere handige presets voor videodocumenten voor iOS-apparaten.

3D-verbeteringen

Als je werkt met de 3D-tools van Photoshop (enkel in de 'extended'-versie beschikbaar), dan zal je merken dat de tools niet enkel sneller werken maar ook een meer geïntegreerde 3D-werkplaats tot hun beschikking hebben, met dank aan het nieuwe 3D-paneel en een minimalistische toolset die bereikbaar is vanuit de 'opties'-balk. In plaats van een ingewikkelde box om objecten aan te passen kan je nu simpelweg op een object klikken om te roteren, herpositioneren, de geometrie aan te passen (on-image tools laten je uitwerpen, draaien, enzovoorts). De lichtinval bijstellen kan op een gemakkelijke manier gedaan worden via het shift-klikken op het object in kwestie en door vervolgens de schaduw weg te slepen. Je kan ook het Character-paneel gebruiken om de afmetingen van de 3D-tekst te wijzigen, en je kan een deel van je project goedmaken door het eerst te selecteren (zeer tijdsbesparend!).

Alle andere dingen

Er zijn ook een hoop andere kleine veranderingen in Photoshop CS6, die het directe resultaat vormen van Adobe's zoektocht naar feedback van de consument (een initiatief getiteld "Just Do It"-JDI). Zo zijn bijvoorbeeld de Contact Sheet II en plug-ins voor PDF-presentaties terug (beiden waren niet aanwezig in CS4); je kan custom scripts indienen om willekeur te introduceren in de patronen die gemaakt worden via Edit -> Fill; je kan de omvang van de verfborstel doen toenemen tot 5000 pixels; het nieuwe Migrate Presets stelt je in staat op een gebruiksvriendelijke wijze acties, werkplaatsen en presets van tools te import- en exporteren; met het Eyedropper Tool's Sample-menu kan je kleuren overnemen van de huidige laag en alle lagen daaronder (je kan het Adjustment-lagen ook laten negeren); Photoshop kiest automatisch de beste resampling (interpolatie)-methode wanneer je Free Transform gebruikt. Hetzelfde geldt voor de Crop Tool, of de Image Size Dialog Box. Als je de shift-toets indrukt bij opstart van het programma vermijd je plug-ins die niet van jezelf komen; de 'auto'-knop in 'levels & curves adjustment' gebruikt nieuwe en verbeterde wiskunde; 'Color Range' heeft een nieuwe optie om je te helpen bij de keuze van huidstinten; en veel, veel meer..

Verbeterde Camera Raw en Bridge CS6

De nieuwste versie van de Camera Raw-plugin heeft ook een grondige revisie ondergaan, maar om de een of andere reden heeft de Camera Raw geen donkergrijs jasje gekregen. Werp een blik in het 'Basic'-paneel, en je zal een compleet herziene set aan 'sliders' vinden, met een -wonder boven wonder- consistent startpunt van 0. De Recovery, Fill Light en Brightness- 'sliders' zijn vervangen door Highlights, Shadows en Whites-'sliders', die het veel gemakkelijker maken om de kleur en belichting in afbeeldingen aan te passen terwijl de details in de schaduwen en de highlights toch behouden blijven. Je kan deze nieuwe instellingen ook selectief gebruiken met behulp van de Adjustment Brush, waar je ook nieuwe sliders voor Noise and Moire Reduction zal vinden (alle nieuwe sliders zijn ook enkel beschikbaar voor gebruik met Graduated Filters).

De nieuwste versie van Bridge - Adobe's importerende, organiserende, en verwerkende machinekamer - pronkt ook met een donkergrijze interface en werkt veel efficiënter nu het geoptimaliseerd is voor 64-bit. Het Mini Bridge-paneel in CS6 heeft ook een vereenvoudigd interface, die gepaard gaat met een nieuwe 'filmstrip'-modus die je afbeeldingen laat zien in één enkele rij beneden aan je scherm.

© PXimport

Macworld's koopadvies

Photoshop CS6 loopt over van nieuwe toepassingen en productiviteitsverbeteringen. Alleen de auto-save-toepassing en de blurfilters samen al zijn de prijs van de upgrade waard, en de verbeteringen aan de Camera Raw zorgen sneller voor betere en scherpere afbeeldingen dan ooit tevoren. Als je graag video's bewerkt verlost Photoshop CS6 je van de last en de uitgaven om met een ander programma te leren werken enkel voor video-editing. Als je niet met 3D, medische afbeeldingen, of kwantitatieve analyses werkt zou Photoshop CS6 (standaardversie) moeten volstaan voor jou. In de andere gevallen is de 'extended'-versie vereist, die 300 dollar prijziger is. Ongeacht of je nu een professionele ontwerper of fotograaf bent, je kan het je simpelweg niet veroorloven deze update te mis

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000