© PXimport

Review: Bose AE2w

Smartphone & tablet

Geplaatst: 9 augustus 2013 - 06:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:01

Lennart Koster

Bose is een merk dat bekend staat om de sublieme kwaliteit, maar ook beroemd is om de stevige prijzen die de consument mag aftikken. Het wordt Bose ook niet bepaald makkelijker gemaakt. Er komen immers steeds meer concurrenten op de markt, die hun koptelefoons ook nog eens goedkoper in de schappen leggen. Bose gooit nu een nieuwe draadloze hoofdtelefoon in de strijd: de AE2w. Ik heb hem uitgebreid mogen testen.

Design

Het betreft hier een zogenoemde ‘over-ear’ hoofdtelefoon. Dit houdt logischerwijs in dat de oorschelpen van de hoofdtelefoon over je oren vallen. Dit zorgt ervoor dat de hoofdtelefoon wat groter is dan een on-ear variant. Toch heeft Bose ervoor gezorgd dat de AE2w niet lomp is. De kleur is grotendeels matzwart, afgewisseld met glanzend zwart en aan beide kanten van de hoofdtelefoon zie je in het wit het Bose-logo terugkomen.

Wat mede voor het bescheiden design zorgt, is de dunne hoofdband. Deze is lekker smal en is aan de bovenkant van leer. Dit komt niet alleen het design ten goede, maar ook het comfort en de flexibiliteit. De hoofdtelefoon is lekker bewegelijk en toch stevig. De oorschelpen zijn ook nog eens in vele verschillende posities te draaien.

Om de Bose eenvoudig mee te nemen, krijg je er een opbergzakje bij. Hij wordt echter alleen beschermd tegen eventueel vuil, want het is niets meer dan een stoffen zakje met sluiting. Het doet wat goedkoop en totaal niet professioneel aan. Het gaf me geen veilig gevoel wanneer ik de Bose in dit zakje in mijn tas stopte. Voor een hoofdtelefoon van 250 euro mag je hier wel meer van verwachten.

© PXimport

De Bose AE2w heeft, voor een over-ear hoofdtelefoon, een bescheiden design.

Bluetooth ontvanger

Minder mooi is de manier waarop de grote Bluetooth-ontvanger gebruikt wordt. Deze klik je namelijk in de jack-aansluiting op de hoofdtelefoon. De ontvanger is voorzien van een microfoon voor telefoongesprekken, je kan het volume regelen en je hebt een multifunctionele toets die je muziek laat pauzeren en je door nummers laat skippen. Al deze extra functies zorgen wel voor een wat groot resultaat, wat niet zo goed past bij de bescheidenheid van de rest van de hoofdtelefoon.

Met Bluetooth koppel je de Bose eenvoudig aan je apparaten. Je maakt hem vindbaar door de zogenoemde multifunctionele toets, de knop bovenop de Bluetooth-ontvanger, samen met de volumetoets in te drukken. Heb je de Bose al opgeslagen op je apparaat, dan ben je in no-time verbonden. Je kan ook twee apparaten tegelijk verbinden: heb je hem gekoppeld aan je computer voor je muziek maar word je op je telefoon gebeld, dan zet de hoofdtelefoon je muziek op pauze en wordt er overgeschakeld naar je telefoon om het telefoongesprek te voeren. Erg handig! Ook ondersteunt de besturingsmodule enkele iPad-functies, waardoor je onder meer eenvoudig de hulp van Siri kunt inschakelen.

© PXimport

De Bluetooth-ontvanger geeft je flink wat mogelijkheden, maar maakt de hoofdtelefoon ook wat lomper.

Comfort

Het eerste wat opviel toen ik de AE2w uit de doos haalde, was het gewicht van deze hoofdtelefoon. Hij is namelijk ontzettend licht! Dat zit heerlijk. Je hebt na een tijdje niet eens meer door dat je hem op je hoofd hebt. Hij drukt totaal niet op je hoofd, maar dit neemt ook een nadeel met zich mee: hij zit niet heel stevig. Met intensief bewegen blijft hij dan ook niet goed zitten.

De oorkussens zijn lekker zacht. Ondanks dat het geen noise cancelling-hoofdtelefoon is, wordt het omgevingsgeluid wel redelijk goed tegengehouden. Je kan helemaal opgaan in de muziek, zonder dat je last hebt van je omgeving.

Draadloos

De Bluetooth-ontvanger gaat tussen de zes en zeven uur mee. Gelukkig hoef je na zeven uur luisteren geen afscheid te nemen van je Bose. Je haalt de Bluetooth-ontvanger eenvoudig los, waarna je het meegeleverde snoer in kan pluggen. Terwijl je gebruikmaakt van het snoer kan je de ontvanger aan de lader hangen. Je moet het dan helaas wel zonder bedieningspaneel doen.

© PXimport

Je haalt de Bluetooth-ontvanger eenvoudig los, waarna je het snoer makkelijk aansluit.

Geluidskwaliteit

Tijdens het testen keek ik af en toe verbaasd om me heen of iemand wat tegen me zei, maar het bleek het geluid uit de Bose te zijn. Dit zegt denk ik genoeg. Het geluid is kraakhelder en levensecht. De audio is mooi in evenwicht, waardoor de lage of hoge tonen niet overheersen. De muziek wordt hierdoor wel van wat minder bas voorzien dan ik graag zou willen. De bas is wel aanwezig, maar houdt zich een beetje op de achtergrond. Dit heeft vooral invloed op elektronische muziek. Zet je hem wat harder, dan komt de bas ook wat meer tot leven.

Toch weegt dit niet op tegen de levensechte geluidsweergave van de hoofdtelefoon. Met een beetje fantasie sta je daadwerkelijk bij het live concert dat je aan het luisteren bent en speel je mee in de film die je kijkt. Daarnaast luistert het ook heel rustig. De gematigde bas kan ik dus niet echt zien als een groot nadeel.

© PXimport

De speakers in de oorschelp staan schuin, waardoor het geluid direct je oor wordt ingestuurd.

Conclusie

Eigenlijk kan ik alleen maar lovend zijn over de Bose AE2w. Je kan echt de hele dag comfortabel van je muziek, films of andere media genieten. De gematigde bas is even wennen, maar zeker geen nadeel. Dit zorgt namelijk alleen maar voor een nog helderder geluid. Kleine punten van kritiek: het opbergzakje biedt nauwelijks bescherming, het snoer is wat aan de dunne kant en de Bluetooth-ontvanger is behoorlijk groot. Deze kleine dingen maken het echter geen mindere hoofdtelefoon. Bose heeft ook met de AE2w bewezen dat ze geweldige producten kunnen afleveren, al moet je daar dus wel flink voor in de buidel tasten.

Bose AE2w

Prijs € 249,95

Type Over-ear

Gewicht 150 gram

Draadloos bereik 9 meter

Pluspunten

Levensecht geluid

Comfortabel

Mooi design

Bluetooth werkt goed

Ideaal voor iPad

Ook met snoer te gebruiken

Minpunten

Goedkoop opbergzakje

Zit niet heel stevig

Grote Bluetooth-ontvanger

SCORE 9/10

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000