BlackBerry Q5 - Middenklasser met touchscreen en toetsenbord

© PXimport

BlackBerry Q5 - Middenklasser met touchscreen en toetsenbord

Geplaatst: 26 september 2013 - 07:09

Aangepast: 24 november 2022 - 10:26

Redactie ID.nl

De BlackBerry Q5 beschikt over een touchscreen en een QWERTY-toetsenbord; het beste van twee werelden of ouderwets? Met dit traditionele uiterlijk, en het BlackBerry 10-besturingssysteem, probeert de Q5 een plekje op de markt te bemachtigen tussen de populaire iPhones en Galaxy's. Is dat gelukt?

De BlackBerry Q5 lijkt qua vormgeving veel op zijn grotere én duurdere broertje, de Q10 (review). Door dit iconische uiterlijk wordt hij dan ook snel herkend. Het enige grote verschil met de oudere varianten is het ontbreken van de bekende trackball. Met de aanwezigheid van een touchscreen werd dit onderdeel namelijk overbodig. Naar mijn idee een vooruitgang, want iedereen kent wel iemand waarbij dit onderdeel stuk ging.

Het touchscreen van de Q5

Zeker in het begin duurde het even voordat ik het 3,1 inch-touchscreen van de BlackBerry Q5 onder de knie had. Er moet een hoop naar links, recht, boven en beneden geveegd worden om de verschillende onderdelen te bereiken.

 

© PXimport

Met het vierkante scherm, afgeronde plastic behuizing en het toetsenbord, ziet de BlackBerry Q5 er traditioneel uit.

Het eerste halfuur ben ik dan ook wild opzoek gegaan naar het thuisscherm. Ik wilde immers alvast mijn favoriete apps een plekje geven op deze pagina. Tot mijn grote verbazing kwam ik er achter dat het geen traditioneel thuisscherm aanwezig is in het BlackBerry 10-besturingssysteem. Je kunt schuiven tussen al je apps, je openstaande programma's en de BlackBerry Hub.

BlackBerry Hub

Na deze teleurstelling te hebben verwerkt, ging ik verder met het installeren van de apps. Na de eerste levensbehoefte (WhatsApp natuurlijk), waren de mailboxen aan de beurt. Het installeren verliep soepel, alleen had ik geen idee wáár ik ze geïnstalleerd had.

 

© PXimport

De BlackBerry Q5 is met 11 millimeter wat aan de dikke kant.

Nu is het zo dat de nieuwe generatie BlackBerry-smartphones niet over aparte mailbox-icoontjes beschikt, maar alle berichten verzamelt in de Hub. Je kunt kiezen voor een totaaloverzicht van alle inkomende berichten, maar gelukkig ook per medium en mailbox apart. Dit gaat op voor je e-mail, social media, WhatsApp en BlackBerry Messenger. Even wennen, maar het geeft een hoop rust. Je hoeft namelijk niet meer naar de desbetreffende applicatie te gaan om berichtjes te beantwoorden, alles kan vanuit één locatie.

Apps op BlackBerry 10

Het installeren van mijn favoriete apps staakte al snel toen ik er achter kwam dat het aanbod in de BlackBerry World (BlackBerry's app store) zeer beperkt is. Ondanks dat ik hier voor gewaarschuwd was, viel het mij erg tegen. Daarnaast moet je voor de kwalitatief betere apps vrijwel altijd betalen.

Zelf miste ik vooral de leuke camera-apps die ik van de gemiddelde Android- of iOS-telefoon gewend ben. De fotobewerking-apps zijn minimaal en een bewerking achteraf is helaas wel vaak nodig door de matige 5 megapixel-camera.

BlackBerry stapt uit consumentenmarkt

Na de geflopte introducties van de Z10 en Q10, heeft BlackBerry onlangs aangekondigd zich terug te trekken van de consumentenmarkt. Dat betekent dus dat deze Q5 een van de laatste BlackBerry-mobieltjes is die we in de winkelschappen zullen zien liggen. In het tweede kwartaal van dit jaar leed het bedrijf een verlies van bijna 1 miljard dollar. BlackBerry verkocht nog slechts 3,7 miljoen mobieltjes.

Lees hier waar het mis ging met BlackBerry...

Conclusie

In mijn ogen is een BlackBerry-smartphone nog altijd het meest geschikt voor de zakenmensen onder ons. Zo maakt het QWERTY-toetsenbord snel en accuraat typen mogelijk, om net nog even die laatste dingen te regelen, en het design van de Q5 is simpel en strak. Dankzij de Hub kan je ook eenvoudig op de laatste berichten uit verschillende apps reageren, en het biedt bovendien een mooi overzicht. Als je echter meer grafisch bent ingesteld en veel waarde hecht aan apps, kan ik de BlackBerry Q5 niet als aanrader bestempelen. Het toestel voelt daarbij ook wat goedkoop aan door zijn plastic behuizing, maar je betaalt er dan ook niet de hoofdprijs voor.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

QWERTY-toetsenbord

Zakelijke uitstraling

BlackBerry Hub

Minpunten

Weinig apps

Conclusie

BlackBerry Q5 ------------- **Prijs** € 334,- **Besturingssysteem** BlackBerry 10 **Scherm** 3,1 inch (720 x 720 pixels) **Processor** Dualcore (1,2 GHz) **Geheugen** 2 GB RAM **Opslag** 8 GB (uitbreidbaar met microSD) **Accu** 2180mAh **Camera voor** 2 megapixel **Camera achter** 5 megapixel **Afmetingen** 120 x 66 x 11 millimeter **Gewicht** 120 gram...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten