Refurbished producten kopen? Let hier op

© PXimport

Refurbished producten kopen? Let hier op

Smartphone & tablet

Geplaatst: 12 september 2019 - 02:42

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Laura Jenny

Je ziet het regelmatig in webwinkels voorbij komen, een enorm goedgeprijsde Apple Macbook of Beats by Dre-koptelefoon. Deze luxeproducten worden onder de noemer ‘refurbished’ aanzienlijk goedkoper aangeboden dan ze nieuw kosten. Dit scheelt vaak honderden euro’s, maar daar zit natuurlijk een addertje onder het gras. Wees voorzichtig bij het aanschaffen van refurbished producten.

Om dieper in te gaan op de vraag waarop je moet letten bij aanschaf van een refurbished product, is het goed om te weten wat dat precies inhoudt. Refurbished betekent dat een artikel al eens is gebruikt, maar vervolgens door een bedrijf weer is opgelapt. Het gaat dan niet alleen om het terugzetten naar fabrieksinstellingen en een doekje eroverheen en klaar: vaak worden knoppen vervangen of krijgt het toestel een nieuwe behuizing zodat hij er weer bijna helemaal nieuw uitziet.

Refurbished

Eigenlijk zit refurbished tussen tweedehands en nieuw in, waarbij het erg afhangt van het bedrijf dat de tweedehands toestellen inneemt en opknapt of een toestel dan dichterbij nieuw of toch vooral bij tweedehands zit. Gebruikt zijn ze allemaal, maar in hoeverre? Om in autotermen te spreken zit er een wereld van verschil tussen dat oude vrouwtje die haar auto altijd in de garage heeft staan, behalve voor die wekelijkse drie kilometer naar de supermarkt, en die chauffeur die met het voertuig Uber-ritten reed als fulltime baan.

Uit deze korte uitleg van wat refurbished nu werkelijk inhoudt, kun je alvast een conclusie trekken. Je weet nooit helemaal wat je krijgt als je zo’n tweede hands-tweede kans-artikel aanschaft. Natuurlijk heeft het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het opknappen van het apparaat veel invloed. Dat bedrijf bepaalt ten eerste of een artikel geschikt is om op te knappen en ten tweede of een artikel vooral aan de buitenkant wordt opgeknapt, of ook aan de binnenkant.

© PXimport

Keurmerk Refurbished

Er is een keurmerk voor deze bedrijven, genaamd Keurmerk Refurbished. Dit bestaat inmiddels een half jaar en wordt uitgereikt door ondernemersorganisatie Techniek Nederland. Dit jaar hebben Leapp, Renewd en Forza Refurbished dit keurmerk gekregen. Bedrijven moeten het apparaat op meer dan vijftig punten controleren en er is een speciale checklist waarop moet worden beoordeeld of het product goed wordt bevonden om een tweede leven te geven. Techniek Nederland wil met het keurmerk niet alleen erkenning bieden aan bedrijven die helpen recyclen; het wil ook aan consumenten laten zien dat men van zo’n bedrijf met keurmerk een bepaalde kwaliteit mag verwachten.

Er wordt ook een gradatie in de kwaliteit van refubished onderscheiden. Er zijn drie mogelijkheden: zo goed als nieuw (lijkt nieuw en is technisch volledig oké), licht gebruikt (gebruikssporen zoals krasjes, maar technisch volledig oké) en zichtbaar gebruikt (ook hier is het toestel technisch volledig oké, maar is het apparaat aan krassen en deuken te zien duidelijk gebruikt). Aanbieders met het bovenbeschreven keurmerk moeten aangeven in welke condities een toestel zich bevindt.

Dat is een manier om kwaliteit te uiten, maar er is meer. Die kwaliteit kan onder andere worden uitgedrukt in garantie. Je verwacht als je een tweedehands iPhone op Marktplaats koopt waarschijnlijk geen garantie, tenzij het toestel nog niet zo oud is en er nog een bonnetje kan worden overlegd. Bij aanschaf van een refurbished toestel ligt dat echter anders. Bedrijven die gadgets refurbishen geven vaak niet alleen garantie op het toestel als geheel, maar ook aan de batterij en soms zelfs de accessoires. Soms is dat wel twee jaar en dat is langer dan Apple zelf geeft bij aanschaf van een nieuwe iPhone.

Updatebeleid

Er is echter nog een belangrijk aspect om in het achterhoofd te houden bij dit type gadgets, en dat is dat het toestel nog wel moet worden geüpdatet. Qua ondersteuning kun je er bij Apple op rekenen dat er regelmatig updates blijven komen voor het toestel, ook als het model al jaren oud is. Dat is bij Android, afhankelijk van het merk, vaak minder goed. Het gaat overigens bij een kleine 95% van de refubished markt om iPhones. Niet alleen omdat deze toestellen hebben bewezen lang mee te gaan, maar ook omdat Apple-toestellen in het algemeen aanzienlijk meer verkocht worden. Er worden wel veel Android-apparaten verkocht, maar dit zijn veel meer verschillende modellen van verschillende aanbieders.

Je moet er bij het aanschaffen van refurbished producten dus op letten voor welk apparaat je kiest en wat jij belangrijk vindt. Wil je een toestel dat er nieuw uitziet, of mag het best een gebruikte ‘look’ hebben? Minstens net zo belangrijk is van wie het apparaat komt en of hier sprake is van het keurmerk. Daarnaast is het goed om te weten hoe lang de garantie is op specifieke onderdelen. En één ding is sowieso aan te raden als je het toestel eenmaal in huis hebt, namelijk het testen hoe lang je accu meegaat.

Uiteindelijk kun je wel met iets meer zekerheid een refurbished toestel kopen als je de bovenstaande zaken in het achterhoofd houdt, maar blijf je er altijd bewust van dat het om een tweedehands product gaat waarvan je de geschiedenis niet kent. Sommige toestellen zijn nooit aangeraakt, maar daarbij is alleen het zegel verbroken van het doosje, waardoor deze ‘onbruikbaar’ werd. In andere gevallen kun je toch te maken hebben met een eerste eigenaar die de telefoon wel als die bovenstaande Uber-chauffeur.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000