Refurbished iPhone kopen: goed idee?

© PXimport

Refurbished iPhone kopen: goed idee?

Geplaatst: 7 juli 2022 - 07:14

Aangepast: 14 december 2022 - 09:52

Rens Blom

Een refurbished smartphone houdt in dat het gebruikte toestel door een bedrijf is nagekeken en indien nodig opgeknapt, waarna hij klaar is voor een nieuwe eigenaar. Vooral iPhones zijn op dit vlak in trek. Maar is dat een goed idee, een refurbished iPhone kopen? We nemen de proef op de som.

Vooropgesteld: ‘refurbished’ (iPhone) is geen beschermde naam. Elke webwinkel kan zeggen dat hij refurbished toestellen verkoopt. Sommige Marktplaats-verkopers duiden hun gebruikte iPhone ook als refurbished aan. Dat is misleidend, want een échte refurbished iPhone is door een professionele partij op allerlei punten gecontroleerd en komt met een niet-goed-geld-terug-zekerheid en technische garantie. Om die redenen prefereren wij een refurbished iPhone van een (web)winkel boven de blauwe ogen van een Marktplaats-verkoper.

Er zijn in Nederland verschillende aanbieders van refurbished iPhones. Een handvol bekende verkopers gebruikt het onafhankelijke Keurmerk Refurbished dat staat voor de kwaliteit van de aanbieder, de smartphone en zekerheid van twee jaar garantie.

Swappie

Swappie is (nog?) niet bij dit keurmerk aangesloten, maar hanteert vergelijkbare voorwaarden, dus inclusief twee jaar garantie op elke verkochte iPhone. We testen op uitnodiging van Swappie een refurbished iPhone 11 om de kwaliteit te checken en een vergelijking te maken met een nieuwe iPhone 11.

Die twee jaar garantie valt direct op, want die krijg je ook op een nieuwe iPhone. Swappie verkoopt via zijn websites iPhones in alle kleuren en opslagconfiguraties. Interessant zijn de keuzes met betrekking tot de staat van het toestel: Redelijk, Heel goed en Als nieuw. In alle condities moet de iPhone als nieuw werken, zegt Swappie.

Een model in redelijke staat bevat duidelijke gebruikerssporen als deuken en diepe krassen. Betaal je – in het geval van de iPhone 11 – twee tientjes meer, dan krijg je een toestel met ‘krasjes, deukjes of andere markeringen’. Nog eens zeventig euro meer levert je een iPhone op die ‘lichte gebruikerssporen zoals kleine krasjes, maar geen opvallende markeringen’ bevat. Wij kozen laatstgenoemde conditie, en inderdaad: de knalrode iPhone is op een nauwelijks zichtbaar krasje op het scherm na als nieuw.

Een tip: standaard zit de originele accu in de iPhone, die mogelijk al vaak opgeladen is en daarom slijtage vertoont. Swappie garandeert dat zo’n accu nog minimaal tachtig procent van de originele capaciteit heeft, maar voor twintig euro meer heb je een iPhone met een nieuwe accu. Wij vinden dat een slimme investering, zeker als je jaren met het toestel wil doen.

© PXimport

Technisch getest

Een verkoper van refurbished iPhones kan de gebruikte toestellen op verschillende manieren inkopen. Alle ingekochte modellen worden uitgebreid getest voordat ze de verkoop ingaan, zodat de verkoper achter de kwaliteit staat. Vandaar de twee jaar garantie. In het geval van Swappie zegt het bedrijf elke iPhone bij binnenkomst op 52 technische punten te testen.

Opmerkelijk: op de website kunnen wij niet vinden wát Swappie dan allemaal test. Sommige concurrenten noemen alle punten wel bij naam. Onder de streep maakt het weinig uit, want je mag ervan uitgaan dat alle belangrijke zaken getest zijn en anders heb je veertien dagen niet-goed-geld-terug en twee jaar technische garantie.

De ‘als nieuwe’ iPhone 11 die wij voor dit artikel getest hebben, werkt volledig naar behoren en voelt inderdaad als nieuw aan. Wel een aandachtspunt: op de website staat redelijk verborgen dat de smartphone niet meer gegarandeerd water- en stofdicht is. Swappie heeft het toestel namelijk uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. In het doosje van de iPhone zit geen adapter, maar wel een lightning-kabel om de accu op te laden.

Milieu

Er zijn twee belangrijke redenen om een refurbished iPhone te verkiezen boven een nieuwe iPhone. Allereerst de prijs: een gereviseerd model is tientallen tot honderden euro’s goedkoper. Hier komen we aan het einde van dit artikel op terug.

De tweede reden is dat een refurbished iPhone beter voor het milieu is. Een bestaande iPhone krijgt immers een nieuw leven, in plaats van dat jij een splinternieuwe smartphone koopt. Hoe meer mensen gebruikte smartphones kopen, hoe minder nieuwe er geproduceerd hoeven te worden. Dat scheelt grondstoffen en CO2-uitstoot. Swappie besteedt – logischerwijs – veel aandacht aan beide pluspunten van een refurbished toestel.

© PXimport

Softwareondersteuning

Een belangrijk aandachtspunt bij een refurbished iPhone is de softwareondersteuning. Apple levert al zijn iPhones met iOS-software en garandeert vijf tot zes jaar updates per model. De updateperiode geldt vanaf de lanceerdatum van de iPhone en dus niet vanaf het moment waarop jij de smartphone koopt. De iPhone 11 die wij getest hebben, is in september 2019 op de markt gebracht. Hij is dus bijna drie jaar oud, oftewel op de helft van zijn updatebeleid.

Zoek je een smartphone waar je nog een paar jaar mee kunt doen, dan is een model in de iPhone 11-serie dus een prima keuze. Een oudere telefoon als de iPhone 8 of iPhone X – allebei uit 2017 – raden we niet meer aan omdat de softwareondersteuning waarschijnlijk dit jaar of volgend jaar eindigt. Met een nieuwer (en duurder) model als een iPhone 12 (uit 2020) kun je juist nog jaren vooruit.

Conclusie

De refurbished iPhone 11 van Swappie laat een goede indruk achter omdat hij er – zoals beloofd – als nieuw uitziet, naar behoren werkt en met twee jaar garantie komt. De door ons geteste iPhone 11 benadert dan ook een nieuw exemplaar, helemaal als je twintig euro meer betaalt voor een nieuwe accu.

Het voornaamste aandachtspunt dat wij kunnen bedenken bij deze refurbished iPhone is de verkoopprijs. De verkoopprijs van de door ons geteste uitvoering was 429 euro, of 449 euro met een nieuwe accu. Een daadwerkelijk nieuwe iPhone 11 (rood, 64 GB geheugen) vind je bij bekende (web)winkels vanaf 529 euro. Als we Apples – excuses appels – met appels vergelijken, komen we dus op een prijsverschil van tachtig euro. 

Aan jou de vraag of je dat verschil samen met een refurbished iPhone in je zak steekt of liever iets meer uitgeeft aan een écht nieuwe iPhone die bijvoorbeeld wél water- en stofdicht is.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000