USB-C wordt standaardoplader: geen Lightning meer op iPhone

© PXimport

USB-C wordt standaardoplader: geen Lightning meer op iPhone

Software

Geplaatst: 7 juni 2022 - 09:03

Aangepast: 25 november 2022 - 11:39

Wesley Akkerman

Als het aan Europese wetgevers ligt dan gebruiken we vanaf de herfst van 2024 allemaal usb-c-poorten op onze smartphones. Ook Apple moet er dan aan geloven. Het betreft een universele standaard, die een fijne verrassing in petto heeft. Wat betekent dit voor jou in de toekomst?

De usb-c-poort gebruiken we voornamelijk voor het opladen van de meeste smartphones, laptops en tablets. Maar als het aan de Europese Unie ligt, dan geldt dat per herfst 2024 ook voor digitale camera’s, koptelefoons, handhelds (voor videogames) en e-readers. Alle apparaten krijgen een universele oplader. Het oorspronkelijke idee was ooit dat het niet uitmaakte wat voor usb-c-oplader je gebruikt voor een apparaat: opladen of van stroom voorzien moest geen probleem vormen.

Echter, in de praktijk komen we toch andere situaties tegen. Apple gebruikt de usb-c-poort niet voor zijn iPhone-lijn, bijvoorbeeld. En dan hebben we nog de Android-telefoonfabrikanten die allerlei trucjes uithalen met hun opladers, waardoor ze soms niet goed werken met modellen van andere leveranciers. Kortom: het is nog steeds vrij lastig om als gewone consument je weg te vinden in het versplinterde landschap van laders en stekkers.

Maar er komt verandering in

De Commissie interne markt en consumentenbescherming, een commissie van het Europees parlement, wil hier nu verandering in aanbrengen. Daarover heeft die afspraken gemaakt: de genoemde apparaten moeten allemaal usb-c gaan krijgen en een universele oplaadstandaard ondersteunen (uiteraard met snelladen). Daarnaast worden de apparaten niet meer standaard geleverd met opladers. Want als het goed is heb je dan al een geschikte lader in huis.

© PXimport

Met de propositie wil de Europese Unie onder meer e-waste (elektronisch afval) terugdringen. En dat is hard nodig, omdat de stapel ongebruikte apparaten én opladers er jaarlijks niet kleiner op wordt. En als je heel eerlijk bent: hoeveel opladers heb je zelf nog in de lade liggen die je niet gebruikt? Of waarvan je niet eens meer weet waarvan die is? Eén enkele oplader voor al je apparaten is dan een prima antwoord op de afvalberg en de vraag of je zo’n oplader nog nodig hebt.

Usb-c voor iedereen

De huidige plannen werden in september 2021 onthuld, maar de Europese Unie werkt hier al reeds tien jaar aan. In de afgelopen jaren stapten veel Android-telefoonmakers over van micro-usb naar usb-c, waardoor er al enige uniformiteit ontstond (al kun je niet elke oplader op elke smartphone gebruiken), terwijl Apple zijn eigen pad bewandelde met onder meer de Lightning-poort. Het zal niemand verrassen dat Apple tegen de voorgestelde plannen van de EU is.

De reden: overgaan op één enkele kabel zou de “innovatie juist tegenwerken in plaats van in de hand werken”. Dat brengt de consumenten in Europa uiteindelijk “schade toe”. Ook stelt Apple dat overgaan op usb-c juist zal zorgen voor meer e-waste, omdat veel mensen hun Lightning-accessoires zullen weggooien; die zijn dan namelijk overbodig. Dat mag dan wel kloppen, maar dat is tevens de eenmalige prijs die we betalen voor een toekomst waarin we geen gedoe meer hebben met kabels. Bovendien is er meer mogelijk met usb-c dan met Lightning, wat innovatie eerder aanjaagt dan tegenwerkt.

De nieuwe wetgeving moet nog goedgekeurd worden door het Europese parlement, maar dat is slechts een formaliteit. Een belangrijk detail, dat naar voren komt in het persbericht, is dat de nieuwe regels nadrukkelijk gelden voor apparaten die via een kabel opgeladen worden. Apparaten die alleen draadloos opgeladen worden, hoeven niet te voldoen aan de aankomende eisen. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat er op korte termijn een iPhone zonder oplaadpoort verschijnt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000