ID.nl logo
Met deze tips laad je je smartphone veilig en efficiënt op
© PXimport
Huis

Met deze tips laad je je smartphone veilig en efficiënt op

Iedereen laadt zijn of haar smartphone anders op, maar wat is de beste manier? De accu op de juiste manier opladen is veiliger en vermindert de slijtage. In dit artikel geven we tien tips om de accu via de usb-kabel en draadloze oplader optimaal op te laden.

Tip 01: De juiste oplader

Je smartphone optimaal opladen, begint bij het gebruiken van de juiste oplaadadapter. Gebruik het liefst de originele adapter die bij je toestel in de doos zit, want die is ervoor ontwikkeld. Heb je een nieuwe Samsung-telefoon of iPhone die zonder adapter komt, raadpleeg dan de website van de fabrikant om de juiste adapter te kiezen. 

Dit geldt ook als je een extra adapter wil, bijvoorbeeld voor op kantoor. Vermijd spotgoedkope adapters van webwinkels of de lokale discountwinkel. Die zijn doorgaans van matige kwaliteit en kunnen de accu beschadigen zonder dat je het direct doorhebt. Of ze raken oververhit, wat explosie- en brandgevaar kan opleveren.

©PXimport

Tip 02: Kijk naar procenten

Grote kans dat jij de accu van je smartphone elke keer oplaadt tot honderd procent. Dat klinkt logisch, maar heeft wel negatieve invloed op de levensduur van de accu. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de accu sneller slijt als hij elke keer volledig oplaadt. Een accu die sneller slijt, loopt na een jaar sneller leeg, omdat hij minder energie kan opslaan.

Volgens de onderzoeken blijft de slijtage beperkt als je de accu tot tachtig procent oplaadt. Wat dus wel betekent dat je ‘m in de praktijk vaker moet opladen. De onderzoeken maken ook duidelijk dat je de accu het beste kan opladen als hij nog twintig procent overheeft. De accu leeg laten lopen zodat je toestel uitgaat, is minder goed voor de accu.,

©PXimport

Vermijd spotgoedkope adapters van webshops of de lokale discountwinkel

-

Tip 03: Snelladen is handig

Smartphones laden steeds sneller op, wat onder andere te danken is aan de usb-c-oplader. Snelladen vereist doorgaans de usb-kabel en adapter die in de doos van het toestel zitten. Houd hier rekening mee als je een extra oplader wilt en zo snel mogelijk wilt opladen. 

De meeste wetenschappelijke onderzoeken maken duidelijk dat snelladen de slijtage van de accu wat versnelt, maar dat de effecten na twee jaar gebruik nog beperkt zijn. Fabrikanten noemen dit ook en verbeteren hun snellaadtechnieken elk jaar om de temperaturen te verlagen en zo indirect de slijtage van de accu te verminderen. Toch blijft het duidelijk dat de accu langzamer opladen beter is, waarover verderop meer.

©PXimport

Tip 04: Langzamer is beter

Wil je zo lang mogelijk met je smartphone doen, dan doe je er goed aan de slijtage van de accu te beperken. Omdat duidelijk is dat zo snel mogelijk opladen de slijtage ietwat versnelt, kun je de accu beter langzamer opladen. Dit is met name handig als je geen haast hebt, bijvoorbeeld omdat je je toestel ‘s nachts oplaadt. 

Een ander voordeel van langzamer opladen is dat er minder warmte ontstaat en de oplaadadapter en je smartphone koeler blijven. Onder meer Sony en Apple zijn voorstander van langzamer opladen. Een oplaadsnelheid van 10 watt is langzaam, maar vlot genoeg om een gemiddelde smartphone-accu binnen vier uur op te laden.

©PXimport

Tip 05: De temperatuur

Bij het opladen van de accu komt warmte vrij, zowel via de oplaadadapter als in de smartphone zelf. Met name dat laatste is een aandachtspunt, want de warmteontwikkeling kan de slijtage van de accu versnellen en heeft ook praktische gevolgen. Een toestel dat oplaadt wordt warmer, zeker als je hem ondertussen gebruikt. Dan kun je dus beter niet doen, zeker niet als je een krachtige snellader gebruikt. 

Let ook goed op de omgevingstemperatuur. Een accu houdt – los van of hij wel of niet oplaadt – niet van heel lage of hoge temperaturen. Met name een hoge omgevingstemperatuur kan tot oververhitting leiden. Daarom is het zeer onverstandig om je smartphone tijdens het opladen onder je kussen of in de volle zon te leggen.

©PXimport

Een accu houdt – los van het opladen – niet van hele lage of hoge temperaturen

-

Tip 06: Softwarehulpjes

De meeste smartphones helpen je met tips om optimaal op te laden. Zo waarschuwt een toestel je doorgaans als hij tijdens gebruik te warm dreigt te worden en schakelt hij zichzelf bijvoorbeeld uit als dat gebeurt. En veel smartphones hebben ook functies in het instellingenmenu om het oplaadproces naar eigen wens aan te passen. Denk aan een bedtijdschema, waarbij je instelt tussen welke tijden de accu langzamer moet opladen, ook als je de krachtige snellader aansluit. 

Langzamer opladen is, zoals gezegd, gunstiger voor de levensduur van de accu. De namen van dit soort functies verschillen per smartphonemerk, maar zijn doorgaans te vinden bij de instellingen van de accu. In de meeste gevallen werken ze zowel voor bedraad als draadloos opladen.

Tip 07: Draadloos laden

Kan jouw smartphone draadloos opladen door ‘m op een oplaadmat te leggen? Fijn, maar let op de aandachtspunten. Zo’n oplaadmat dien je namelijk in veruit de meeste gevallen zelf te kopen en de technische verschillen tussen deze opladers zijn groot. 

Kijk allereerst naar de minimale output – in watt – die jouw smartphone nodig heeft om draadloos op te laden. Vaak is dat 10 watt. Neem een model dat zeker genoeg stroom levert. Er zijn ook draadloze opladers van 5 en 7,5 watt, maar die zijn vooral bedoeld om accessoires op te laden, zoals draadloze oordopjes of een smartwatch

Er zijn ook oplaadmatten die meerdere apparaten tegelijk kunnen opladen. Controleer ook bij zo’n model de minimale output in watt per oplaadspoel.

©PXimport

Tip 08: Meer dan watt

Hoewel de output in watt belangrijk is bij het kiezen van de juiste draadloze oplader, spelen er meer factoren. Want hoewel alle smartphones die draadloos opladen, gebruikmaken van de technische Qi-standaard, verschilt de implementatie. Een implementatie die goed verwerkt is in de draadloze oplader van de betreffende fabrikant, maar doorgaans niet in die van derde partijen. 

Merkeigen implementaties zijn vooral een aandachtspunt als je je smartphone zo snel mogelijk draadloos wil opladen. Een draadloze oplader van merk A met een output hoger dan 15 watt kan die output vaak alleen leveren aan een specifieke smartphone van merk A. Aan apparaten van andere merken levert de oplader doorgaans maximaal 15 watt. Je kunt dit controleren door navraag te doen bij de verkoper of fabrikant.

©PXimport

De technische verschillen tussen draadloze opladers zijn groot

-

Tip 09: Minder efficiënt

Een derde aandachtspunt bij draadloos opladen is dat het oplaadproces minder efficiënt verloopt dan bedraad opladen. Er gaat simpelweg wat stroom verloren in de magnetische velden tussen de smartphone en de oplaadmat; stroom die dus niet in de accu komt. Bij bedraad opladen speelt dit niet. Wil je de accu van je smartphone zo snel mogelijk vol (of tot tachtig procent) hebben, dan kun je dus beter de usb-kabel pakken.

Tip 10: Omgekeerd opladen

Tot slot een tip over een relatief nieuwe functie: je smartphone gebruiken om draadloos een ander apparaat op te laden. Dit werkt alleen met smartphones die zelf draadloos kunnen opladen én deze functie ondersteunen. Uiteraard heb je ook een apparaat nodig dat zelf draadloos kan opladen, bijvoorbeeld een geschikte smartphone of accessoire als smartwatch of elektrische tandenborstel. 

Je legt de ene smartphone met het scherm naar beneden neer en legt het andere apparaat erop met het scherm naar boven. Nadelen van deze oplaadfunctie is dat het erg langzaam gaat (doorgaans met 5 watt), het minder efficiënt is dan bedraad opladen en dat je beide apparaten niet tot nauwelijks kunt gebruiken tijdens het opladen.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Slimme stekkers: welke modellen zijn echt zuinig?
© Proxima Studio - stock.adobe.com
Huis

Slimme stekkers: welke modellen zijn echt zuinig?

Met slimme stekkers verander je je huis eenvoudig in een smart home: steek ze in een gewoon stopcontact, sluit er lampen of je televisietoestel op aan en regel via een app of met je stem bijvoorbeeld dat ze automatisch worden uitgeschakeld. Zo voorkom je onnodig stroomverbruik doordat apparaten niet meer op stand-by blijven staan. Maar slimme stekkers gebruiken zélf ook stroom. Welke zijn zuinig genoeg om écht geld te besparen?

Energie besparen en slimme apparaten gaan uitstekend samen. In dit artikel lees je hoe je geld bespaart door gebruik te maken van de zuinigste slimme stekkers. • Slimme stekkers en stroomverbruik • De zuinigste slimme stekkers op een rij • Waar je op moet letten bij het kopen van slimme stekkers

Ook lezen: Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt


Slimme stekker of slim stopcontact?

De termen slimme stekker en slim stopcontact worden door elkaar gebruikt. Dat is een beetje verwarrend, maar wel begrijpelijk: het is een apparaat met aan de ene kant een stekker (voor je 'domme' stopcontact) en aan de andere kant een slim stopcontact. In dit artikel hanteren we de benaming slimme stekker.


Zo bespaart een slimme stekker stroom

Een slimme stekker helpt je stroom besparen door apparaten automatisch uit te schakelen, bijvoorbeeld 's nachts. Zo verbruikt je televisie geen stroom meer in de stand-bymodus. Je kunt instellen dat alle apparatuur op vaste tijden uitschakelt, bijvoorbeeld zodra je gaat slapen. Je kunt ook met één druk op de knop alle lampen en andere apparaten uitschakelen, zodat je niets vergeet. Slimme stekkers uit een hogere prijsklasse bieden bovendien inzicht in je stroomverbruik. Daardoor kun je gerichter energie besparen.

©Proxima Studio - stock.adobe.com

Verbruik van een slimme stekker

Tegenover de besparing staat het eigen stroomverbruik van slimme stekkers. Dat begint bij zo'n 0,3 watt en loopt op tot 2 watt. Niet veel, maar ze staan wel 24 uur per dag en 365 dagen per jaar aan. De zuinigste modellen verbruiken daardoor op jaarbasis 2,6 kWh (0,3 watt × 24 uur × 365 dagen ÷ 1000). Bij een stroomprijs van 0,30 euro per kWh komt dat neer op 0,79 euro per jaar. Een slimme stekker die 2 watt verbruikt kost op jaarbasis 5,26 euro. In een slim huis gebruik je al snel 10 slimme stekkers, waardoor je op jaarbasis aardig wat geld kunt besparen door de zuinigste modellen uit te kiezen.

Kies niet alleen op prijs, maar ook op verbruik Vergelijk je het jaarlijkse stroomverbruik met de aanschafprijs van een slimme stekker (meestal tussen de 5 en 35 euro), dan blijkt al snel dat vooral het stroomverbruik bepalend is voor de totale kosten op de lange termijn. Toch vermelden veel verkopers niets over het energieverbruik.

Denk aan de compatibiliteit

Alleen letten op het stroomverbruik van een slimme stekker is niet genoeg. Het is minstens zo belangrijk dat de stekker goed samenwerkt met jouw slimme netwerk. De meeste modellen werken met Google Home en Amazon Alexa, terwijl Apple HomeKit selectiever is. Check daarom altijd de productbeschrijving om zeker te weten dat de slimme stekker bij jou thuis werkt.

Slimme stekkers die samenwerken met

Google Assistant en met Alexa

Stroomverbruik en verbindingstype

Waar komt het grote verschil in stroomverbruik tussen slimme stekkers vandaan? Dat heeft alles te maken met de verbinding met je thuisnetwerk. De meeste stekkers gebruiken wifi om bereikbaar te blijven, zodat jij ze op afstand kunt bedienen. Maar wifi verbruikt relatief veel energie – het signaal is eigenlijk krachtiger dan nodig is voor dit soort toepassingen.

Een zuiniger alternatief is een hub die het wifisignaal omzet naar een lichter protocol, zoals Zigbee of Z-Wave. Die vormen een soort schakel tussen je netwerk en de slimme stekkers. Het grote voordeel: dit soort verbindingen verbruiken vaak minder dan 0,5 watt.

©Proxima Studio - stock.adobe.com

Zigbee en Z-Wave

De zuinige protocollen die gebruikt worden zijn Zigbee en Z-Wave en die werken allebei prima. Maar ze zijn niet verenigbaar met elkaar. Je zult dus één systeem moeten kiezen. Daarnaast heb je een centrale hub nodig om alles aan elkaar te koppelen. Dat is een kleine investering die zich, door de lagere stroomkosten, snel terugverdient.

Slimme stekkerVerbruik (watt)Protocol
TP-Link Tapo P1151 – 1,5Wifi
TP-Link Tapo P1000,5 – 1Wifi
Shelly Plug S0,9 – 1,5Wifi
Iqore Smart Plug1 – 2Wifi
Aqara Smart Plug0,3 – 0,5Zigbee
Philips Hue Smart Plug0,3 – 0,5Zigbee
IKEA TRETAKTSmart Plug0,3 – 0,5Zigbee
Samsung SmartThings Outlet0,5 – 1,5 WZigbee
Fibaro Wall Plug V20,5 – 1Z-Wave
Qubino Smart Plug0,5 – 1Z-Wave

Verbruik van hubs voor Zigbee en Z-Wave

Voor een compleet beeld moeten we ook kijken naar het stroomverbruik van een Zigbee- of Z-Wave-hub. Zigbee-hubs verbruiken doorgaans tussen de 0,5 en 3 watt. Sluit je meerdere slimme stekkers of andere apparaten aan, dan verdien je dat al snel terug ten opzichte van wifi. Z-Wave-hubs verbruiken wat meer, meestal tussen de 2 en 10 watt.

Ook qua veelzijdigheid zijn er verschillen. De Philips Hue Bridge (Zigbee) is bijvoorbeeld erg zuinig, met een verbruik tussen de 0,5 en 1 watt. Maar deze werkt uitsluitend met Philips Hue-apparaten.

Een slimme start is het halve werk

Zoals je ziet, zijn er heel wat factoren om rekening mee te houden. Breng daarom vooraf in kaart wat je nu nodig hebt én wat je in de toekomst verwacht te gebruiken. Zo voorkom je onnodige kosten en bespaar je op de lange termijn, vooral als je ook let op het energieverbruik per apparaat.


Nog meer energie besparen? ⤵️

Vraag een offerte aan voor verduurzaming:

▼ Volgende artikel
Review Philips PureProtect Pro 4200 – Zeg die pollen maar gedag
© Wesley Akkerman
Energie

Review Philips PureProtect Pro 4200 – Zeg die pollen maar gedag

De lucht om ons heen wordt steeds minder schoon – en dat is allang geen geheim meer. Tel daar gevoeligheid voor pollen bij op, plus schadelijke deeltjes en gassen die vrijkomen tijdens het koken, en je vraagt je af waarom niet iedereen een luchtreiniger zoals de Philips PureProtect Pro 4200 heeft.

Uitstekend
Conclusie

Een luchtreiniger van zo'n 430 euro is geen kleinigheid. Toch ben je met de Philips PureProtect Pro 4200 voordeliger uit dan bij de concurrent. Tijdens onze test viel op hoe accuraat en doeltreffend dit model de lucht zuivert – vooral pollen worden opvallend goed aangepakt – en hoe scherp hij de luchtkwaliteit in de gaten houdt. De filters zijn eenvoudig te vervangen, installeren is zo gedaan en de bediening spreekt voor zich. Een Dyson haalt misschien nóg wat meer deeltjes uit de lucht, maar voor deze prijs zit je verrassend goed.

Plus- en minpunten
  • Installatie zo gepiept
  • Maakt relatief weinig herrie
  • Rekent af met pollen
  • Gaat goed op in interieur
  • Veel opties binnen app
  • Filters snel te vervangen
  • Kinderslot
  • Kan soms wel veel lawaai maken
  • Gaat in Auto+ soms snel aan
  • Temperatuur- en vochtigheidsmetingen wijken af

Als je aan luchtreinigers denkt, dan denk je misschien niet meteen aan Philips. Ondanks de koppositie van Dyson (dat met de Purifier Big+Quiet Formaldehyde goed scoort) timmert de van oorsprong Nederlandse fabrikant al jaren stevig aan de weg in deze markt. De Philips PureProtect Pro 4200 Series Slimme luchtreiniger, zoals de hier besproken luchtreiniger voluit heet, is daar slechts het meest recente voorbeeld van. Hij heeft een adviesprijs van 429,99 euro.

In de basis heeft de luchtreiniger een aantal uitstekende kwaliteiten. Denk dan aan een dubbel ventilatorontwerp, waardoor hij tot anderhalf keer krachtiger is dan in grootte vergelijkbare soortgenoten. En met een Clean Air Delivery Rate (CADR) van 600 m³/u kan hij grote ruimtes tot 156 vierkante meter aan; een kamer van 20 vierkante meter kan hij in minder dan vijf minuten reinigen. Last van pollen? Geen probleem – met een paar minuten is die ergernis weg.

©Wesley Akkerman

L2 betekent dat er een verhoging in de gaswaarde is.

Viervoudig filtersysteem

De Philips PureProtect Pro 4200 beschikt daarnaast over een viervoudig filtersysteem, bestaande uit een voorfilter, een HEPA NanoProtect-filter en twee actieve koolstoffilters. Gezamenlijk moeten die tot 99,97 procent van alle kleine deeltjes, zo klein als 0,003 micron, uit de lucht kunnen halen. Ook is het systeem in staat tot 99,99 procent van door de lucht zwevende virussen en bacteriën te filteren (waaronder het H1N1-griepvirus en SARS-CoV-2).

Hoewel bij ons (nog) geen hooikoorts geconstateerd is, hebben we wel gemerkt dat we minder niezen en minder vaak jeukende ogen hebben sinds we deze luchtreiniger testen. Enkele symptomen die met de allergie te maken hebben, zoals vermoeidheid en een verstopte neus, waren daarnaast veel minder aanwezig. Het is ook weer niet zo dat alle klachten compleet verdwenen – maar het idee dat de Philips-luchtreiniger werkt, staat hier in elk geval als een huis.

©Wesley Akkerman

Als de led-ring rood kleurt, dan maakt het apparaat ook veel lawaai.

Effectief en geruisloos

De Philips PureProtect Pro 4200 reageert razendsnel op veranderingen in huis. Tijdens het koken kan de luchtreiniger aanspringen om te voorkomen dat schadelijk deeltjes verder verspreid worden. Daarnaast is een open raam, zeker in de lente, genoeg om de boel op scherp te zetten. Schoonmaken, even een lekker luchtje (op jezelf of in huis) verstuiven of stoffen; dergelijke zaken triggeren de 4200 om de lucht te zuiveren. En dat doet het apparaat effectief en vaak geruisloos.

In de slaapmodus maakt de Philips PureProtect Pro 4200 slechts 15 dB(A) aan lawaai, waardoor je er tijdens het slapen geen last van hebt. Daarnaast hoor je het systeem alleen hard loeien als de luchtkwaliteit boven een bepaalde waarde komt. Dat gebeurt, toegegeven, al vrij snel, waardoor je soms wel even de tv wat harder zou moeten zetten. Het reinigen neemt echter weinig tijd in beslag, waardoor je er ook weer niet zo heel veel last van ondervindt.

Personalisatie-opties binnen de app

Daarnaast kun je binnen de app allerlei zaken personaliseren. Zo is er een Fresh Wake-up-functie, waarmee je de zuiveringssnelheid –en daarmee het geluid – langzaamaan laat toenemen. Ook kun je werken met schema's of een Fresh Bedtime-stand, waardoor (bepaalde) ruimtes in huis altijd schoon zijn. Zeker voor in een slaapkamer kan dit handig zijn, omdat de luchtkwaliteit de slaapkwaliteit beïnvloedt. Zulke appfuncties zijn wat ons betreft daarom meer dan welkom.

Verder kun je werken met een aantal standaard modi, waardoor de Philips PureProtect Pro 4200 constant op eenzelfde snelheid draait. Maar je kunt ook Auto+ gebruiken. Die stand zorgt ervoor dat de luchtreiniger automatisch van modus wisselt wanneer dat nodig is. Sta je te koken? Dan kan hij ineens de snelheid verhogen. We hebben wel gemerkt dat de reiniger soms snel aanspringt, bij een kleine waardevermeerdering. Dat zou Philips wellicht beter kunnen afstellen.

©Wesley Akkerman

Je kunt de verlichting uitschakelen.

Informatie over je huis en de buurt

Daarnaast biedt de app een inkijkje in de luchtkwaliteit in huis en de omgeving. Je kunt altijd controleren hoe het gesteld is met schadelijke, inhaleerbare deeltjes (PM2.5), gas, pollen, stofmijt, schimmel en schilfers (bijvoorbeeld van huisdieren) en de vochtigheid. Die data geeft de app weer in een handige grafiek. Het apparaat slaat veel data op – en zolang het aanstaat kun je terugscrollen om te zien hoe de luchtkwaliteit op een bepaalde dag was.

De Dyson-concurrentie pakt daarnaast nog zaken als PM10, HCHO en vluchtige organische stoffen, maar daar betaal je ook aanzienlijk meer voor. Verder valt op dat de metingen van de temperatuur en vochtigheid in huis afwijken van de Tado-thermostaat. We hebben beide producten onder elkaar gepositioneerd om eventuele variabelen te voorkomen die de uitslagen kunnen veranderen. Maar in dit geval toont de Philips een afwijking ten opzichte van de metingen van de Tado.

©Wesley Akkerman

Het oog wil ook wat

Omdat de Philips PureProtect Pro 4200 een product is dat je eigenlijk redelijk prominent in huis plaatst, wil het oog ook wat. De Dyson-apparaten vallen op en gaan daardoor mogelijk minder snel op in het interieur. Daar heeft de Philips-luchtreiniger veel minder last van. Ten eerste omdat hij een stuk kleiner is, en ten tweede vanwege het veel subtielere ontwerp. Bovenop zit led-verlichting, maar als je daar last van hebt, dan kun je die gewoon uitschakelen.

Verder is het installeren geen probleem. Je stopt de stekker in het stopcontact, downloadt de app en volgt de instructies op. Binnen tien minuten, inclusief het uitpakken, zou de 4200 al de eerste ronde gedaan kunnen hebben. Je kunt het systeem overigens ook bedienen met de aanraakgevoelige omgeving bovenop. Daar zit zelfs een kinderslot op, zodat eventueel aanwezig kroost niet zomaar allerlei opties aanpast. Ook aan de kleine dingen zijn dus gedacht.

©Wesley Akkerman

Tot slot valt op hoe gemakkelijk het onderhoud van de Philips PureProtect Pro 4200 is. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld het verwisselen van de filters. Je opent het deurtje voorop moeiteloos en schuift daarna het filter er met één hand uit. De vervanger schuif je er met dezelfde hoeveelheid moeite in en dan doe je het deurtje weer dicht. Gemakkelijker kan haast niet. Dit doet Philips beter dan Dyson, waarbij je net even wat meer handelingen moet verrichten.

Philips PureProtect Pro 4200 kopen?

Een luchtreiniger van zo'n 430 euro is geen kleinigheid. Toch ben je met de Philips PureProtect Pro 4200 voordeliger uit dan bij de concurrent. Tijdens onze test viel op hoe accuraat en doeltreffend dit model de lucht zuivert – vooral pollen worden opvallend goed aangepakt – en hoe scherp hij de luchtkwaliteit in de gaten houdt. De filters zijn eenvoudig te vervangen, installeren is zo gedaan en de bediening spreekt voor zich. Een Dyson haalt misschien nóg wat meer deeltjes uit de lucht, maar voor deze prijs zit je verrassend goed.