© PXimport

Picasa FaceMovie

Smartphone & tablet

Geplaatst: 21 april 2011 - 11:43

Aangepast: 16 november 2022 - 10:27

Kees Krick

Wilt u de foto’s die u van uzelf of iemand anders in uw archief hebt staan op een leuke manier presenteren, of ontdekken hoe snel uw kinderen opgroeien en veranderen? Met een gezichtsfilmpje van Picasa is dat een fluitje van een cent en het is in slechts enkele muisklikken gepiept.

1. Gezichtsherkenning

Een film (diashow) maken die bestaat uit foto’s van één en dezelfde persoon, waarbij het gezicht nagenoeg op dezelfde plek in beeld blijft. Dat is Picasa FaceMovie, oftewel Picasa Gezichtsfilm, een onderdeel van Picasa 3. Eén van de manieren waarop u zo’n gezichtsfilm kunt maken, is door het onderdeel Personen te gebruiken. Dat vindt u boven in het linkerdeelvenster van het hoofdscherm. Hierin worden alle foto’s verzameld, waarop Picasa in de loop der tijd gezichten heeft ontdekt. Telkens wanneer u mappen aan Picasa toevoegt of nieuwe foto’s in mappen plaatst die al door het programma in de gaten worden gehouden, zullen uw nieuwste beelden automatisch worden gescand. Hebt u eenmaal namen aan gezichten toegekend, dan zal Picasa mensen steeds beter automatisch leren herkennen, waarna u razendsnel alle foto’s van één persoon kunt opsnorren. In deze snelstart gaan wij er vanuit dat gezichtsherkenning al is uitgevoerd en u namen aan (een of meer) personen hebt toegekend.

© PXimport

Zorg dat Picasa al enkele personen ‘kent’.

2. Persoonsalbum

De makkelijkste manier om van iemand een gezichtsfilm te maken, is door links bij het onderdeel Personen een persoonsalbum uit te kiezen. Daarna klikt u in de kop van het album (waar de miniatuur van de persoon is te zien) op het derde pictogram: Gezichtsfilm maken. In dit geval worden alle foto’s in dit album gebruikt. U mag ook eerst een selectie maken, dat is vooral handig als er erg veel foto’s in het persoonsalbum zitten. In een nieuw tabblad Filmmaker verschijnt onderin een filmstrip van de (gekozen) foto’s. Drukt u op de groene afspeelknop, dan is de film meteen af te spelen. Het is knap om te zien dat het gezicht steeds op nagenoeg dezelfde plek blijft. Dat is bij dit type film belangrijker dan dat elke foto netjes beeldvullend getoond wordt, vandaar dat u soms een stapeltje foto’s ziet. De volgorde is aan te passen door miniaturen in de filmstrip te verslepen.

© PXimport

De fotovolgorde is in de filmstrip altijd nog aan te passen.

3. Film maken

Links naast de voorvertoning is het uiterlijk van de film nog ietsjes bij te schaven. Zo kunt u muziek of geluid toevoegen, het overgangseffect, de weergavetijd en de afmetingen aanpassen en eventuele titels laten zien. De film begint met een dia van de naam van de betreffende persoon. Per foto uit de filmstrip is op sub-tabblad Dia het uiterlijk bij te stellen. Tevreden met de voorvertoning? Na een druk op de knop Film maken wordt de film gemonteerd. Daarna kan het resultaat bewerkt worden, mag u het in stukken knippen (scènes) of naar YouTube overzetten. Uw film komt terecht in de map Google Movies bij onderdeel Google Projects in het deelvenster links op het hoofdscherm. Een gezichtsfilm rechtstreeks vanuit een (gewone) map maken kan ook. Selecteer enkele foto’s en kies Maken / Film / Van gezichten in selectie. Foto’s worden zo veel mogelijk per persoon gegroepeerd, alle overige foto’s worden genegeerd.

© PXimport

Per foto kan de titel worden opgegeven of aangepast.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000