Ontwikkelaars verwijderen apps uit US App Store uit angst voor rechtszaken

© PXimport

Ontwikkelaars verwijderen apps uit US App Store uit angst voor rechtszaken

Smartphone & tablet

Geplaatst: 18 juli 2011 - 10:13

Aangepast: 16 november 2022 - 10:26

Wouter Hoeffnagel

Steeds meer ontwikkelaars van apps verwijderen hun apps uit de Amerikaanse App Store en Android Market. De ontwikkelaars nemen de maatregel als reactie op de dreigende rechtszaken van bedrijven die grote hoeveelheden patenten in hun bezit hebben. Dit soort bedrijven dreigen ontwikkelaars aan te klagen aangezien hun apps patenten zouden schenden. Dit schrijft href="http://www.guardian.co.uk/technology/appsblog/2011/jul/15/app-developers-withdraw-us-patents" target="_blank">Guardian</a>.

Eén van de bedrijven die met rechtzaken dreigt is Lodsys. Lodsys, door vele inmiddels 'patent troll' genoemd, stuurde in mei al brieven naar app-ontwikkelaars waarin het bedrijf een vergoeding eist voor het gebruik van technologieën die in patenten beschermd zijn. Lodsys zegt onder andere een patent in handen te hebben voor aankopen vanuit apps. Opvallend is dat Lodsys een bedrijf is dat zelf geen producten produceert, maar zich enkel bezig houdt met het verlenen van licenties op zijn gepatenteerde technologie.

Apple gaf als reactie op Lodsys aan dat de patenten wel degelijk onder Apple's licentiedeal vallen en ontwikkelaars zich daarom geen druk hoeven te maken over betalingseisen en rechtszaken.

Na Lodsys blijken nu ook andere bedrijven dreigbrieven naar ontwikkelaars te sturen. Een voorbeeld hiervan is Kootol uit Mumbai, dat aan zowel Apple als individuele appontwikkelaars brieven heeft gestuurd. De bedrijven zouden een patent hebben geschonden dat betrekking heeft op het tonen van een dagboekfeed.

Eén van de ontwikkelaars die nu heeft besloten maatregelen te nemen is Simmon Maddox. Tegenover Guardian geeft Maddox aan het met het oog op rechtszaken te gevaarlijk te vinden om nog langer in de Verenigde Staten apps te verkopen. De ontwikkelaars gaf daarom op Twitter aan al zijn apps uit de Amerikaanse App Store te hebben verwijderd en een klein percentage van zijn totale omzet apart te zetten om zich in eventuele rechtszaken te kunnen verdedigen.

© PXimport

De tweet van ontwikkelaar Simmon Maddox

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000