Offroad navigeren met je smartphone

© PXimport

Offroad navigeren met je smartphone

Geplaatst: 21 maart 2019 - 08:25

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Ronald Smit

Het wordt weer mooier weer, tijd dus om weer lekker naar buiten te gaan. Zelfs het laatste staartje aan wintersport is nog mogelijk, maar dan richting meer bergachtige streken. Om overal en nergens je weg te vinden staan heel wat aardige apps voor Android en iOS om mee te navigeren tot je beschikking.

De paden op, de lanen in. Buitenactiviteiten zijn (meestal) niet alleen gezond, ze zorgen ook voor verfrissing. Het bijna letterlijk even laten uitwaaien van je brein geeft je maar al te vaak een frisse kijk op de dingen des levens. En tegenwoordig kun je je overal blindelings in den vreemde navigeren zonder je steeds weer af te vragen waar je precies bent. Ook het vinden van interessante plekken of attracties in de buurt is geen enkel probleem. De smartphone helpt je overal de weg te vinden. We zetten een paar mooie apps voor 'buitengebruik' op een rijtje. Om te beginnen is er natuurlijk het onmisbare Google Maps. Ook onder iOS is dit zo ongeveer de standaard-app die je gewoon bij je moet hebben. Niet alleen levert het een kaart, maar je ziet ook in een handomdraai wat er zoal in je omgeving te vinden is. Tik simpelweg op Je omgeving verkennen en je ziet in categorieën onderverdeeld dingen als restaurants en attracties. Een nog beter daarin gespecialiseerde app is AroundMe. Het ziet er eenvoudig uit qua gebruikersinterface, maar de werking is krachtig. Tik op een categorie en je vindt alles in de buurt wat onder die noemer valt. Via Google Maps loop, fiets of rijd je vervolgens snel naar een bestemming. AroundMe (iOS en Android) is gratis, voorzien van advertenties. Wil je dat laatste liever niet, dan zijn deze te verwijderen via een in-app aankoop.

© PXimport

Smartphone als handheld GPS

© PXimport

Er bestaan diverse apps waarmee je je smartphone omtovert tot een handheld GPS voor offroad gebruik. Een heel mooie is bijvoorbeeld Guru Maps. Dat heette eerder overigens Galileo Maps, maar die naam mocht niet meer gebruikt worden van de EU. In verband met het gelijknamige systeem van navigatiesatellieten zou volgens hen verwarring kunnen ontstaan. Nu ja, de naam is aangepast door de makers van de app. De functionaliteit is hetzelfde gebleven. Zo kun je voor vertrek offline kaarten downloaden, dat scheelt dataverbruik onderweg. Praktisch is de mogelijkheid om tracks op te nemen. Mocht je de weg eens helemaal kwijt raken, dan kun je simpelweg dezelfde weg terug volgen om weer naar je beginpunt terug te keren. Hoewel een app als deze erg mooi is, adviseren we je desondanks toch om de aanschaf van een 'echte', losse GPS handheldontvanger te overwegen als je heel veel in the middle of nowhere bent te vinden. Dergelijke apparaten zijn veel energiezuiniger dan een smartphone. Bovendien werken ze vaak op gewone penlite-batterijen. Als je daarvan wat reserve-exemplaren meeneemt komt je niet voor vervelende verrassingen te staan. En kun je - bij voldoende bereik - je smartphone sparen voor communicatie in nood. De Pro-versie van de app kost slechts een paar Euro, dus daar hoef je het niet om te laten.

Bergtoppenherkenning

De app PeakFinder (iOS en Android) zorgt ervoor dat je je zelfs in de bergen kunt profileren als een ware local. Door je telefoon op een rijtje bergtoppen te richten zie je direct een profiel verschijnen met namen van bergen en de hoogte daarvan. Je kunt deze weergave ook via AR over live camerabeeld heenleggen. In dat geval is het mogelijk om de tekening precies uit te lijnen met de werkelijkheid, kwestie van een beetje schuiven als het niet helemaal klopt. De app is niet gratis maar met een prijs van slechts een paar Euro zeker niet onbetaalbaar. En een app als deze is niet alleen een gimmick, hij helpt je ook je snel te oriënteren en daarmee navigeren.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000