Nieuwe Chrome-app maakt printen vanaf je iPhone mogelijk

© PXimport

Nieuwe Chrome-app maakt printen vanaf je iPhone mogelijk

Smartphone & tablet

Geplaatst: 10 april 2013 - 08:16

Aangepast: 16 november 2022 - 10:05

Wouter Hoeffnagel

De webbrowser Chrome voor de iPhone en iPod touch heeft een flinke update gekregen. Google introduceert nieuwe features waarmee de webbrowser Chrome de strijd aan gaat Apple's webbrowser Safari. Zo is het voortaan mogelijkheid direct vanuit de webbrowser te printen.

Google introduceert een aantal nieuwe features in zijn Chrome-app voor de iPhone en iPod touch. Het gaat om een schermvullende weergave van webpagina's en de mogelijkheid direct vanuit de webbrowser te printen. Ook is het mogelijk webpagina's als PDF-bestand op je iPhone of iPod op te slaan. De nieuwe features maken het werken met de nieuwe Chrome-app erg prettig.

Schermvullende weergave

Safari biedt al langer de mogelijkheid webpagina's schermvullend te bekijken. De webbrowser beschikt standaard over een adresbalk aan de bovenzijde van het scherm en een menubalk aan de onderzijde. Deze balken verdwijnen in de schermvullende weergave. De feature in Safari is echter alleen in landschapstand beschikbaar en moet met een aparte knop worden geactiveerd.

Chrome werkt anders. Chrome kan webpagina zowel in portret- al landschapstand beschikbaar. De webbrowser is voorzien van een gecombineerde adres- en menubalk aan de bovenzijde van het scherm. De schermvullende weergave wordt geactiveerd door een webpagina naar beneden te scrollen, waardoor je de menubalk simpelweg buiten beeld plaatst.

© PXimport

De adres- en menubalk verdwijnen door een webpagina naar beneden te scrollen

Adres- en menubalk weer tevoorschijn toveren

Wil je de adres- en menubalk weer tevoorschijn toveren? Scroll dan simpelweg naar de bovenzijde van de webpagina. Het is ook mogelijk aan de bovenzijde van het scherm te tappen, waardoor je direct de bovenzijde van de webpagina en dus de adres- en menubalk te zien krijgt.

De schermvullende weergave in Chrome werkt erg prettig. Doordat alle menuknoppen en de adresbalk uit beeld verdwijnen kan je je volledig richten op de webpagina en zijn alle afleidende elementen onzichtbaar. Ook is simpelweg een groter deel van de webpagina in één keer zichtbaar, aangezien de adres- en menubalk geen plek meer in beslag nemen.

Printen vanuit Chrome

De tweede feature die Google in de nieuwe Chrome-app introduceert is ondersteuning voor de AirPrint-feature die in iOS is ingebouwd. De AirPrint-feature biedt iPhone- en iPod touch-gebruikers de mogelijkheid te printen op iedere printer die AirPrint ondersteunt. Gebruikers van Chrome waren voor printen tot nu toe aangewezen software van derden. Denk hierbij aan Printopia, waarmee je de printers die met je Mac zijn verbonden kunt delen met je iPhone of iPod touch.

© PXimport

Met Google Cloud Printer kan je een webpagina printen op printers die zijn aangesloten op je Mac of Windows-machine

Daarnaast introduceert Google in de geüpdatet Chrome-app Google Cloudprinter. Google Cloudprinter is een alternatief voor AirPrint waarmee bestanden draadloos kunnen worden verzonden naar een printer. Gebruikers kunnen zelf hun draadloze printer koppelen aan hun Chrome-account, waardoor de printer beschikbaar is via Google Cloudprinter.

Webpagina's opslaan als PDF-bestand

In OS X is het al lange tijd mogelijk webpagina's als PDF-bestand op te slaan via het printmenu. In iOS was hier tot nu toe geen eenvoudige, simpele methode voor. Gebruikers die webpagina's voorheen als PDF-bestand wilde opslaan moesten gebruik maken van apps van derden. Dit vereist extra handelingen en is dus niet ideaal.

De nieuwe Chrome-app brengt hier verandering in. Google Cloudprinter biedt je de mogelijkheid een webpagina direct vanuit Chrome als PDF-bestand op te slaan. Je weet hierdoor zeker dat de opmaak van de webpagina behouden blijft en je deze dus op een later moment zonder problemen kunt lezen. De PDF-bestanden worden opgeslagen in Google Drive, de cloudopslagdienst van Google. De bestanden zijn hierdoor op ieder apparaat met een internetverbinding beschikbaar.

© PXimport

De nieuwe Chrome-app maakt het mogelijk webpagina’s als PDF-bestand op te slaan in Google Drive

Gratis beschikbaar in de App Store

De geüpdatet versie van de Chrome-app is gratis beschikbaar in de App Store.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000