Microsoft verdwijnt uit top 10 beveiligingslekken

© CIDimport

Microsoft verdwijnt uit top 10 beveiligingslekken

Smartphone & tablet

Geplaatst: 5 november 2012 - 08:28

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie

Microsoft staat niet meer in de top 10 kwetsbaarheden van beveiligingsbedrijf Kasperky. Java is nog steeds het meest lekke product. Gaten in iTunes zorgen ervoor dat Apple nu 2 keer in de lijst staat.

Microsoft stond vorig kwartaal nog op de zesde plaats in de lijst van grootste kwetsbaarheden, maar is nu uit de top 10 verdwenen. “Dit komt doordat het automatische update-systeem sterk verbeterd is in recente versies van het besturingssysteem", stelt beveiligingsbedrijf Kaspersky.

De top 10 bevat populaire kwetsbaarheden in software waardoor malafide programma's een pc kunnen binnenkruipen. Een aantal van deze lekken zorgt ervoor dat code kan worden uitgevoerd vanaf een banner zonder dat erop wordt geklikt - een zogenoemde drive-by-aanval. Kaspersky detecteert deze gaten via computers die zijn aangesloten op het netwerk van de antivirusfabrikant.

Java is lekkenkampioen

Met stip op nummer één staat een serie lekken in Java die vorig kwartaal nog op 16,5 procent van alle computers werd aangetroffen. Inmiddels is dat gegroeid naar 35 procent. Ook de tweede plaats is voor Oracle met drie kwetsbaarheden in, wederom, Java. Deze kwetsbaarheden krijgen de hoogste waarschuwingscategorie mee.

Volgens Kaspersky wordt meer dan de helft van alle aanvallen uitgevoerd via gaten in Java. Oracle stelt dat 1,1 miljard systemen gebruikmaken van deze software. Het antivirusbedrijf wijst erop dat kwetsbaarheden in Java een lange levensduur hebben omdat deze software niet automatisch wordt bijgewerkt, maar actie van de gebruiker vereist.

Gaten iTunes

Ook minder verrassend is het feit dat Adobe 5 keer in de lijst voorkomt met gaten in Flash, Acrobat Reader en Shockwave. Een kwart van alle aanvallen wordt uitgevoerd via Reader. Het aantal exploits hiervoor neemt volgens Kaspersky af, onder meer omdat het programma nu automatische wordt bijgewerkt.

Een nieuwe toevoeging aan de top 10 is iTunes van Apple. Via verschillende gaten in de software kunnen hackers toegang krijgen tot het systeem. Ook QuickTime heeft last van gaten en komt voor op 13,8 procent van de geteste systemen. QuickTime heeft daarmee de bedenkelijke eer twee plaatsen te stijgen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000