Zo deel je je locatie in iOS 8 (zonder dat het eng wordt)

© PXimport

Zo deel je je locatie in iOS 8 (zonder dat het eng wordt)

Geplaatst: 27 april 2015 - 05:02

Aangepast: 14 december 2022 - 15:38

Redactie ID.nl

Ik beschouw mezelf niet als iemand die bijzonder veel waarde hecht aan privacy, maar ik voel me erg onprettig bij het delen van mijn locatie met andere mensen. Ik wil het zeker niet altijd doen, maar ik vind het geweldig als ik kan kiezen wanneer, waar, en met wie ik mijn locatie deel.

iOS 8 biedt verschillende manieren waarop je je locatie met anderen kunt delen, waarvan een aantal voor de eerste keer voorkomt in deze release. Elke methode om je locatie te delen heeft een optie om het tijdelijk uit te schakelen, het geheel te stoppen of een tijdslimiet. Lees ook: Apple ontkent dat iPhone locaties logt.

 

© PXimport

Deze bedieningen compenseren mijn twijfels over privacy. Apple heeft op dit soort zorgen en gevoelens van ongemak gereageerd door fijnkorrelige opties beschikbaar te stellen. In dit artikel bespreken we de vier manieren waarop je in iOS je locatie kunt delen, waaronder methodes die je misschien niet kent.

Wanneer de standaard iOS-optie Share My Location (Settings > Privacy > Location Services > Share My Location, of Settings > iCloud > Share My Location) is ingeschakeld, kan iedereen met wie je je gegevens deelt zien waar je bent. De weergave zal Friends of Family of beide laten zien, afhankelijk van wie je hebt toegevoegd.

In het Share My Location-gedeelte in Settings kun je ook mensen weghalen, op welke manier je ze ook volgt, door op een naam te drukken en op Stop Sharing My Location te drukken. Ze blijven je locatie echter "volgen", als ze dat eerder ook al deden.

Je kunt ook je "aanwezigheid" kiezen. Dat wil zeggen, je kunt kiezen welk apparaat uit je set apparaten die op dezelfde iCloud-account zijn ingelogd je locatie aankondigt. Je kunt dit selecteren door in Share My Location > From een apparaat uit de lijst te kiezen, of in Find My Friends, zoals hieronder aangegeven. Dit is handig als je bijvoorbeeld een iPad en iPhone bij je hebt, en je de iPhone uitzet omdat de batterij bijna leeg is, of als je één van de apparaten achterlaat en je je locatie wilt aankondigen vanaf het apparaat dat je wel op zak hebt.

Find My Friends

Waar het goed voor is: het delen van je huidige locatie met optische 'geofencing'-notificaties met maximaal 50 goede, persoonlijke vrienden.

 

© PXimport

De Find My Friends-app (weergegeven als Find Friends op het thuisscherm van iOS) werd eind 2011 geïntroduceerd, en het is de oudste manier om je locatie te delen. Het heeft me voor het eerst een lift opgeleverd in januari 2012 toen ik zag dat mijn vrienden in de buurt van het vliegveld van San Francisco aan het rondrijden waren.

Het idee is dat je mensen die je kent toevoegt en verwijdert om je locatie op binaire wijze mee te delen - aan of uit. De app is asymmetrisch, wat betekent dat je maximaal 50 mensen kunt kiezen om je locatie mee te delen, terwijl je ook de locaties van maximaal 50 mensen kunt bekijken, maar dit hoeven niet dezelfde personen te zijn. Je kunt vrienden uitnodigen en zij kunnen jou uitnodigen. (Je kunt binnenkomende verzoeken uitschakelen door op het Me-item in de lijst Friends te drukken en Allow Friend Requests uit te schakelen.)

Druk op Add, en er verschijnt een lijst met potentiële partijen met wie je kunt delen. Dit is niet je volledige lijst met contactpersonen, maar het lijkt erop dat het gefilterd is op mensen die een e-mailadres hebben dat ook een Apple ID is. Selecteer één of meer mensen en druk op Invite, en ze krijgen een melding met de optie om jou wel of niet te volgen.

Met Find My Friends kon je vroeger een semipermanente groep aanmaken van waaruit je mensen kon toevoegen en weghalen, evenals tijdgebonden evenementen. Tijdelijke groepen zijn nu verplaatst naar de Berichten-app, die we verderop zullen bespreken.

 

© PXimport

Geofencing is een interessante optie van Find My Friends

Ik begin me echt een beetje ongemakkelijk te voelen bij de geofencing-opties. Geofencing is een handige functie waarmee je een actie kunt koppelen aan het binnengaan of verlaten van een bepaald geografisch gebied. Natuurlijk moet je hier voor kiezen: niemand krijgt een melding over je bewegingen zonder dat je dit expliciet instelt.

Druk op de Me-knop en vervolgens op Notifications om een lijst aan te maken met mensen die meldingen mogen ontvangen. Right Now geeft je huidige plek weer, terwijl When I Leave en When I Arrive een melding geven wanneer je staat verandert. Dit kan eenmalig zijn, of terugkerend door op Repeat Every Time te drukken. Om een serie notificaties te voorkomen, kun je de geofence, weergegeven als een oranje cirkel, verder weg slepen om meer variatie in de locatie toe te staan, zoals een hele campus of een groot gebouw, tot aan steden of provincies. De limiet is een straal van 1500 mijl.

 

© PXimport

Je kunt instellen dan je een melding krijgt als een van je vrienden zich verplaatst.

Als je kinderen (of misschien oudere familieleden, met hun toestemming) een mobiel iOS-apparaat hebben, kan het een goede manier zijn om jezelf gemoedsrust te geven als je kunt zien wanneer ze op school aankomen, thuis weggaan enzovoorts - zonder dat jij of de andere persoon hoeft te bellen of te sms´en.

Iedereen die zijn of haar locatie met je deelt kan gevolgd worden. Druk op een contactpersoon in de Friends-lijst en druk op Notify Me. Je kunt dan aangeven dat je een melding wilt ontvangen als hij of zij op de huidige locatie, of een locatie die jij aangeeft, arriveert of vertrekt.

Je kunt het apparaat dat gebruikt wordt voor je "aanwezigheid" veranderen, net als in de Settings-app, door op het Me-item te drukken en een apparaat te kiezen in het gedeelte Share My Location From bovenaan.

Family Sharing

Waar het goed voor is: je familieleden laten weten waar je bent.

Family Sharing is een intiemere manier om up-to-date informatie te delen over waar je bent met mensen die je ook vertrouwt met je iTunes-aankopen en andere items.

 

© PXimport

De optie, die op iOS 8 en Yosemite werkt, laat maximaal 6 mensen iTunes-, iBooks- en App Store-aankopen delen (maar niet alle in-app-aankopen). Het deelt ook informatie via Find My Friends en Find My iPhone/Mac.

Wanneer je je aanmeldt voor Family Sharing, kan elk uitgenodigd lid kiezen of zijn of haar locatie bijgehouden mag worden; als je op Not Now drukt wordt de beslissing uitgesteld. Dat kan later nog veranderd worden.

Apple heeft Family Sharing in iOS 8 ingebouwd, zodat het bijna als een speciale groep beschikbaar is ten opzichte van Find My Friends. Je gebruikt Find My Friends om familieleden te zien. Ze staan onder een Family-header in de Share My Location-opties in Settings. Net als met Find My Friends kun je het delen van je locatie geheel uitschakelen, of kun je individuen selecteren en hun mogelijkheid om je te volgen blokkeren.

Als je een familielid verwijdert, kun je hem of haar later weer opnieuw uitnodigen, en dan kan die persoon bevestigen dat hij of zij jouw locatie wil volgen.

Leden van Family Sharing kunnen ook Find My iPhone gebruiken om mensen te volgen zolang het delen van de locatie ingeschakeld is, en ze kunnen zien waar alle apparaten die met een iCloud-account geassocieerd zijn en die locatiedelen ingeschakeld hebben zich bevinden. (Wanneer het delen van de locatie op een apparaat is uitgeschakeld, wordt de online of offline status weergegeven, en het apparaat kan dan gedwongen een geluid afspelen. Met het Apple ID-wachtwoord kan de telefoon ook in de Lost Mode worden gezet.)

Berichten

Waar het goed voor is: het voor een beperkte tijd delen van je locatie met één of meer personen.

iOS 8 heeft een aantal mensen verbijsterd, als je naar de forums van Apple en andere discussiegroepen kijkt, door groepen die tijdelijk een locatie delen van Find My Friends naar de Berichten-app te verplaatsen. (Apple's handleiding voor Find My Friends blijft ook verouderd.)

 

© PXimport

De Berichten-app laat je je locatie delen via Maps.

Met elk individueel of groepsgesprek - die kan al gaande zijn, of je kunt een nieuwe beginnen door één of meerdere leden te selecteren - kun je opties om informatie te delen benaderen door op de knop Details te drukken, rechts van de persoon of lijst met namen van personen.

Je kunt op Send My Current Location drukken om een segment van een kaart door te sturen zodat je gesprekspartners kunnen zien waar je bent. Als die kaart in Berichten geopend wordt, wordt er binnen de app een Maps-weergave getoond. Je kunt ook op Stop Sharing My Location drukken, waarna je locatie niet meer gedeeld wordt, net als wanneer je dit in de Settings-app uitschakelt.

 

© PXimport

Je kan te allen tijde stoppen met het delen van je locatie.

Voor individuen en groepen waarmee je nog geen connectie hebt, kun je ook op Share My Location drukken en kiezen of je je locatie voor een uur, tot het einde van de dag, of voor onbepaalde tijd wilt delen. De laatste optie komt overeen met iemand toevoegen aan Find My Friends.

Apple zegt dat je maximaal 50 tijdelijke groepen kunt hebben met maximaal 50 mensen per groep.

Maps

Waar het goed voor is: het versturen van een statische kaart in plaats van real time tracking in te schakelen.

De laatste van deze opties is de eenvoudigste. In plaats van dynamische locatiegegevens door te sturen, kun je een tegel van een plattegrond uit de Maps-app delen door op de Share-knop te drukken en een manier te kiezen om deze te versturen.

Als je hem via Berichten verstuurt, werkt het gedeelte van de kaart net alsof je Send My Current Location direct vanuit die app gebruikt hebt.

 

© PXimport

Via Maps kun je je huidige locatie delen, zonder dat de app je blijft volgen.

Als je op reis bent, zelfs onderweg naar school, je werk, of huis, of als je met anderen bent, is het handig als je gevonden kunt worden - en kunt kiezen wanneer - omdat dit een heleboel stress weghaalt. Kies op een slimme manier, en vergeet de uitknop niet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten