Samsung Galaxy S22 - Betere camera, kleinere accu
De Samsung Galaxy S22 is misschien de meest onopvallende uitvoering uit de serie die ook bestaat uit de Galaxy S22+ en de Galaxy S22 Ultra. Toch is de smartphone zeker het overwegen waard. Je leest er meer over in deze Samsung Galaxy S22 review.
Natuurlijk ging tijdens de aankondiging van de Galaxy S22-serie de meeste aandacht naar de Galaxy S22 Ultra, die niet alleen een vermomde Galaxy Note-smartphone is, maar ook de beste smartphone van het moment is. Maar de beste smartphone voor je portemonnee of broek is de Galaxy S22 Ultra niet. Deze reguliere Galaxy S22 is qua formaat bescheiden, en qua prijs… Iets minder overdreven. Een adviesprijs van 849 euro. Nét iets lager dan de iPhone 13. Dat zal vast geen toeval zijn.
Want natuurlijk kijkt Samsung heel erg naar Apple voor hun topsmartphones. Kijk bijvoorbeeld naar het formaat, hoewel beide smartphones onmiskenbaar een iPhone en Galaxy S-toestel zijn is het formaat nagenoeg identiek. Wat in praktijk betekent dat ook de kleine handen, tassen en broekzakken prima met de Galaxy S22 overweg kunnen.
Hoewel het toestel door het metal frame er stevig aanvoelt is het wel aan te bevelen er een hoesje omheen te doen. Glas is en blijft kwetsbaar, maar ook ligt het toestel door de uitpuilende camera niet vlak op het ondergrond.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Plus- en minpunten overgenomen
Fijn is dat Samsung het grote voordeel van iPhones ook implementeert in zijn toestellen: langdurige ondersteuning. Je kunt minimaal vier Androidversie-updates verwachten en vijf jaar veiligheidsupdates. Concurrenten als OnePlus, Motorola, Oppo en Xiaomi hebben hier nog geen antwoord op - wat er eigenlijk toe leidt dat in het hoge prijssegment twee smaken overblijven. Samsung en Apple.
Toch kan Samsung het wederom niet laten om ook de slechte eigenschappen over te nemen van de grote concurrent: geen geheugenkaartslot, geen audiopoort, geen adapter. Wel de hoofdprijs.
Galaxy S21 vs. Galaxy S22
De opvallendste eigenschap die de Galaxy S22 deelt met de iPhone 13: het toestel is bijna onafscheidelijk ten opzichte van zijn voorganger. Dat maakt upgraden vanaf een Galaxy S21 niet alleen een slecht idee, dat maakt de Galaxy S21 misschien ook een slimmer alternatief, aangezien de update-ondersteuning met terugwerkende kracht voor dat toestel is verlengd.
De accuduur van de Galaxy S22 is een flinke stap achteruit ten opzichte van de Galaxy S21.
-
Eén verschil ten opzichte van de Galaxy S21 valt namelijk enorm op. Zowel in praktijk als in de specs: de accucapaciteit van deze Galaxy S22 is een stuk lager. Niet alleen heb je dus met de nieuwere uitvoering een kortere accuduur, ook heeft je toestel-accu daarmee een kortere levensduur. Kleine accu’s slijten sneller.
Desgevraagd liet een woordvoerder van Samsung weten dat dit ondervangen wordt door een zuinigere chipset. In praktijk merkte ik daar niks van. De accuduur van de Galaxy S22 is een flinke stap achteruit ten opzichte van de Galaxy S21, ongeveer een dag. Afhankelijk van je instellingen en gebruik. Dat is een geen ongelukje, maar een bewuste keuze van Samsung door het plaatsen van een kleinere batterij in een nagenoeg identiek toestel.
©PXimport
©PXimport
Scherm en specs
Kleine verbeteringen zien we op het gebied van rekenkracht door de nieuwe chipset, goed valt dit niet te testen. Want Samsung is er helaas op betrapt vals te spelen met zijn benchmarks. In praktijk merk je dat alle apps en games draaien zoals je mag verwachten. Temperaturen van het toestel kunnen door de Exynos 2200-chipset wel oplopen. Desondanks is het genoeg rekenkracht voor de komende jaren, maar ook om je smartphone als werkstation te koppelen aan een scherm, toetsenbord en muis dankzij Dex.
De beeldkwaliteit van het scherm is - net als de Galaxy S21 - weer ongekend hoog. Op papier, hoge resolutie, 120 hertz dynamische verversingssnelheid en een oledpaneel dat bij alle HDR-specificaties een groen vinkje heeft. In praktijk komt dat ook zo uit de verf. Vooral de scherpte en kleurweergave vallen direct op. Ook gebruik in fel zonlicht is prima te doen. Er zijn geen gebogen schermranden, wat wel zo praktisch werkt.
Achter het scherm zit een vingerafdrukscanner verwerkt, die tijdens het testen probleemloos werkte. Zoals we intussen van Samsung-smartphones gewend zijn is de frontcamera in een schermgat in het midden van de bovenzijde geplaatst.
OneUI
De Galaxy S22 draait op Android 12 met Samsung’s OneUI-schil. We noemden (of roemden) al de verlengde update-ondersteuning die Samsung-smartphones boven andere Androidfabrikanten plaatst. OneUI geeft de Android-smartphone een onmiskenbaar Samsung-uiterlijk en is volwassen genoeg om veel features te bieden die Android zonder bugs verrijken.
Toch slaat Samsung er ook zijn eigen slaatje uit, door talloze eigen (tamelijk overbodige) diensten aan te bieden. Van browser tot applicatiewinkel en Bixby-spraakassistent. Erger wordt het met de bloatware. Het toestel staat ramvol dubieuze apps. Van een heel pakket Microsoft-apps tot Facebook en in de instellingen de volkomen onnodige McAfee-virusscanner. Dit soort apps bieden geen prettige ervaring die hoort op een smartphone van tegen de duizend euro.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Galaxy S22 camera
Met de Galaxy S22 Ultra nam Samsung het stokje over met de beste en meest veelzijdige camera. Die camera van deze reguliere Galaxy S22 is wat meer bescheiden. Net als de Galaxy S21 heeft deze Galaxy S22 drie camera’s aan de achterzijde. Sterker nog, de groothoeklens is hetzelfde gebleven. De reguliere en zoomlens zijn op papier en in de afstelling een stapje vooruit ten opzichte van de vorige generatie.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Van links naar rechts: groothoek-, reguliere lens, zoomlens.
Wat opvalt is dat de camera’s sublieme foto’s maken. Met name de telelens (zonder dat je extra zoomt) en reguliere lens. Veel (kleur)detail wordt vastgelegd en ruis is zeldzaam, totdat je zoomt in het donker. Opvallend is hoe groot de beeldhoek is die de groothoeklens ziet. Hierbij komt steeds meer software om de hoek kijken om je foto’s zo fraai mogelijk te maken. Bijvoorbeeld om kromming te voorkomen bij groothoekfoto’s, of de portretmodus, die alle details rondom het onderwerp pakt. Maar met name de nachtmodus valt positief op, waardoor ook in moeilijke lichtomstandigheden alles vastgelegd kan worden.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Van links naar rechts: groothoekcamera, reguliere lens, zoomlens. Alle drie met nachtmodus.
Het praktijkvoorbeeld met de knuffelbeertjes geeft duidelijk weer wat de mogelijkheden zijn. De compositie was lastig, de beren waren immers niet met het blote oog zichtbaar. Dat maakt het eindresultaat indrukwekkend. Het voorbeeld geeft wel weer dat de groothoeklens in situaties met weinig licht beter vermeden kan worden.
Gevorderde gebruikers kunnen met raw-fotografie aan de slag via de expertRAW-app, die je uit Samsung’s eigen applicatiewinkel moet plukken.
Alternatieven voor de Samsung Galaxy S22
Hoewel de Galaxy S22 een goede smartphone is, valt een keuze lastig te onderbouwen. De Galaxy S21 heeft misschien wel een iets minder goede camera, de accuduur is beter en de prijs een paar honderd euro lager. Dat maakt de Samsung Galaxy S21 gewoonweg een slimmere keuze, en eerlijk, de Galaxy S21+ ook. Ook die smartphone is behoorlijk goedkoper.
Ten opzichte van de iPhone 13 komt de Galaxy S22 er beter vanaf. Dat is met name dankzij de verlengde update-ondersteuning. De aloude keuze Samsung of Apple lijkt met de komst van de Galaxy S22 in het voordeel van eerstgenoemde te vallen.
Conclusie: Samsung Galaxy S22 kopen?
Eigenlijk is de Samsung Galaxy S22 een Galaxy S21 met een kleinere accu en een iets betere camera… En een fors hogere prijs. Dat hangt als een donkere wolk boven de Galaxy S22, die verder op alle fronten een uitstekende smartphone is.
**Adviesprijs** vanaf € 849,- **Kleuren** Zwart, wit, groen, roze **OS** Android 12 (One UI) **Scherm** 6,1 inch amoled (2340 x 1800, 120hz) **Processor** 2,8 Ghz octacore (Exynos 2200) **RAM** 8 GB **Opslag** 128 of 256 GB **Batterij** 3.700 mAh **Camera** 50, 10 en 12 megapixel (achter), 10 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.2, wifi 6e, gps, nfc **Formaat** 14,6 x 7,1 x 0,8 cm **Gewicht** 167 gram **Overig** Vingerafdrukscanner achter scherm, water- en stofdicht **Website** [www.samsung.com/nl](https://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-s22/)
- Scherm
- Update-ondersteuning
- Camera's
- Prijs
- Accuduur
- Geen adapter, geheugenkaartslot, audio-aansluiting