Review Samsung Galaxy S24 FE – Een S24 voor minder geld
De Samsung Galaxy S24 FE is een goedkopere versie van de Galaxy S24. Samsung sluit daarom wat compromissen, zoals bij de camera's. Wat merk je van die bezuinigingen en is de Galaxy S24 FE een slimme koop? Je leest het in deze Samsung Galaxy S24 FE-review.
De Samsung Galaxy S24 FE is een geduchte concurrent voor de S24, want hij is vrijwel even goed en kost honderd euro minder. Wij raden twijfelaars daarom de S24 FE aan, en de S24 voor wie dit toestel in een compacter jasje wil.
- Compleet
- Prijs-kwaliteitverhouding
- 7 jaar updates
- Relatief zwaar
- Relatief langzaam opladen
- Slechts 128 GB opslag in basismodel
Samsung Galaxy S24 FE
Klik hier voor de actuele prijsDe S24-serie is begin dit jaar uitgebracht en bestaat uit de compacte S24, grotere S24 Plus en nog grotere en geavanceerdere S24 Ultra. De prijzen van de drie toestellen zijn inmiddels flink gedaald, waardoor de prijs-kwaliteitverhouding beter is dan toen ze uitkwamen. Het voelt daarom misschien wat gek dat Samsung nu ook nog een S24 Fan Edition (FE) lanceert, een toestel dat een kruising lijkt tussen de S24 en S24 Plus maar iets minder goede specificaties heeft. De adviesprijs van de S24 FE bedraagt 750 euro, maar al heel snel na de lancering is die prijs gaan zakken. Op moment van schrijven koop je de S24 FE al vanaf 550 euro. De S24 kost nu vanaf 650 euro. Hoe uit dit prijsverschil zich in de praktijk?
Herkenbaar ontwerp
Qua ontwerp is de S24 FE een typische moderne Samsung-telefoon. En een die veel lijkt op de andere S24-modellen. Het toestel is gemaakt van aluminium en glas en is IP68-gecertificeerd, wat betekent dat hij stof- en waterdicht is. Met 213 gram is de smartphone wat zwaarder dan de Galaxy S24 Plus, die ook een 6,7inch-scherm heeft en 196 gram weegt. De S24 heeft een 6,2inch-scherm en weegt 167 gram.
©Rens Blom
Groot scherm
De S24 FE is met zijn grotere scherm ook wat moeilijker met één hand vast te houden dan de S24, wat een aandachtspunt kan zijn. Aan de andere kant vinden wij de extra schermruimte ook prettig, want tekst, foto's en video's komen wat beter tot hun recht. Het scherm van de S24 FE is van erg goede kwaliteit, met een scherpe Full-HD-resolutie, soepele 120Hz-verversingssnelheid en mooie kleuren van het oledscherm. Het display kan ook lekker fel – handig op een zonnige dag – maar niet zo fel als de S24. De vingerafdrukscanner onder het scherm werkt snel en accuraat.
©Rens Blom
Functies
Onder de motorkap doet de S24 FE nauwelijks onder voor de normale S24. De processor is bijna identiek en het werkgeheugen is met 8 GB even groot. Wat betekent dat? Nou, een hele snelle smartphone als je apps gebruikt en een hele warme smartphone als je gamet. Tijdens het gamen vallen de prestaties – door de warmteontwikkeling – al snel terug, wat jammer is. De opslagcapaciteit van het instapmodel is met 128 GB niet bijzonder ruim, maar gelukkig verkoopt Samsung ook een 256GB-variant.
Positiever zijn we over de accuduur. De 4700mAh-accu houdt het zonder zorgen een normale dag vol, net zoals dat lukt met de S24. Het opladen gaat met maximaal 15 watt als je het toestel draadloos op een oplaadmat legt en met maximaal 25 watt als je een usb-c-kabel gebruikt. Dat is even snel als de S24, of beter gezegd even langzaam. Veel concurrerende smartphones laden namelijk sneller op. Samsung blijft op dit vlak achterlopen, wat de een jammer vindt en de ander totaal niet boeit omdat hij zijn telefoon 's nachts oplaadt.
©Rens Blom
Drie camera's
De Samsung Galaxy S24 FE heeft drie camera's op de achterkant. Die lijken identiek aan de camera's van de S24. En inderdaad, de hoofdcamera is kwalitatief identiek. Met deze 50megapixel-camera schiet je zowel overdag als in het donker erg scherpe, realistische en simpelweg mooie foto's en video's. De 12megapixel-groothoekcamera en 8megapixel-zoomcamera zijn technisch wat anders dan die van de S24, al heb je daar in de praktijk waarschijnlijk geen erg in.
©Rens Blom
Met de groothoekcamera leg je netjes een wijder deel van de omgeving vast en de zoomcamera haalt het beeld drie keer dichterbij. Ook die presteert goed. Voor de camera's hoef je in ieder geval niet door te sparen voor de S24.
Hieronder zie je links en midden foto's met de hoofdcamera, rechts de telecamera met 3x zoom.
©Rens Blom
7 jaar updates
Een groot voordeel van de Galaxy S24 FE is het updatebeleid. Samsung belooft zeven jaar Android-upgrades en zeven jaar beveiligingsupdates, even lang als de andere S24-modellen ontvangen. Met de S24 FE kun je dus lang vooruit.
Samsung voorziet de Android-software van zijn eigen schil, die best veel extra apps en functies toevoegt. Het bedrijf wil ook héél graag dat je een Samsung-account aanmaakt, al kun je hier onderuit komen. Wil je gebruikmaken van de Galaxy AI-softwarefuncties, dan heb je wel een Samsung-account nodig.
©Rens Blom
Met Galaxy AI-functies kun je onder andere een telefoongesprek met iemand die een andere taal spreekt live vertalen en kun je een spraakopname laten uitwerken tot een transscript. Leuk nieuws: deze functies werken sinds eind oktober ook in het Nederlands. Niet alleen op de S24 FE, maar ook op andere moderne en duurdere Samsung-smartphones en -tablets.
Conclusie: Samsung Galaxy S24 FE kopen?
De Samsung Galaxy S24 FE is een geduchte concurrent voor de S24, want hij is vrijwel even goed en kost honderd euro minder. Wij raden twijfelaars daarom de S24 FE aan, en de S24 voor wie dit toestel in een compacter jasje wil.