ID.nl logo
Review Samsung Galaxy S24 FE – Een S24 voor minder geld
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy S24 FE – Een S24 voor minder geld

De Samsung Galaxy S24 FE is een goedkopere versie van de Galaxy S24. Samsung sluit daarom wat compromissen, zoals bij de camera's. Wat merk je van die bezuinigingen en is de Galaxy S24 FE een slimme koop? Je leest het in deze Samsung Galaxy S24 FE-review.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy S24 FE is een geduchte concurrent voor de S24, want hij is vrijwel even goed en kost honderd euro minder. Wij raden twijfelaars daarom de S24 FE aan, en de S24 voor wie dit toestel in een compacter jasje wil.

Plus- en minpunten
  • Compleet
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • 7 jaar updates
  • Relatief zwaar
  • Relatief langzaam opladen
  • Slechts 128 GB opslag in basismodel

Samsung Galaxy S24 FE

Klik hier voor de actuele prijs

De S24-serie is begin dit jaar uitgebracht en bestaat uit de compacte S24, grotere S24 Plus en nog grotere en geavanceerdere S24 Ultra. De prijzen van de drie toestellen zijn inmiddels flink gedaald, waardoor de prijs-kwaliteitverhouding beter is dan toen ze uitkwamen. Het voelt daarom misschien wat gek dat Samsung nu ook nog een S24 Fan Edition (FE) lanceert, een toestel dat een kruising lijkt tussen de S24 en S24 Plus maar iets minder goede specificaties heeft. De adviesprijs van de S24 FE bedraagt 750 euro, maar al heel snel na de lancering is die prijs gaan zakken. Op moment van schrijven koop je de S24 FE al vanaf 550 euro. De S24 kost nu vanaf 650 euro. Hoe uit dit prijsverschil zich in de praktijk?

Herkenbaar ontwerp

Qua ontwerp is de S24 FE een typische moderne Samsung-telefoon. En een die veel lijkt op de andere S24-modellen. Het toestel is gemaakt van aluminium en glas en is IP68-gecertificeerd, wat betekent dat hij stof- en waterdicht is. Met 213 gram is de smartphone wat zwaarder dan de Galaxy S24 Plus, die ook een 6,7inch-scherm heeft en 196 gram weegt. De S24 heeft een 6,2inch-scherm en weegt 167 gram.

©Rens Blom

Groot scherm

De S24 FE is met zijn grotere scherm ook wat moeilijker met één hand vast te houden dan de S24, wat een aandachtspunt kan zijn. Aan de andere kant vinden wij de extra schermruimte ook prettig, want tekst, foto's en video's komen wat beter tot hun recht. Het scherm van de S24 FE is van erg goede kwaliteit, met een scherpe Full-HD-resolutie, soepele 120Hz-verversingssnelheid en mooie kleuren van het oledscherm. Het display kan ook lekker fel – handig op een zonnige dag – maar niet zo fel als de S24. De vingerafdrukscanner onder het scherm werkt snel en accuraat.

©Rens Blom

Functies

Onder de motorkap doet de S24 FE nauwelijks onder voor de normale S24. De processor is bijna identiek en het werkgeheugen is met 8 GB even groot. Wat betekent dat? Nou, een hele snelle smartphone als je apps gebruikt en een hele warme smartphone als je gamet. Tijdens het gamen vallen de prestaties – door de warmteontwikkeling – al snel terug, wat jammer is. De opslagcapaciteit van het instapmodel is met 128 GB niet bijzonder ruim, maar gelukkig verkoopt Samsung ook een 256GB-variant.

Positiever zijn we over de accuduur. De 4700mAh-accu houdt het zonder zorgen een normale dag vol, net zoals dat lukt met de S24. Het opladen gaat met maximaal 15 watt als je het toestel draadloos op een oplaadmat legt en met maximaal 25 watt als je een usb-c-kabel gebruikt. Dat is even snel als de S24, of beter gezegd even langzaam. Veel concurrerende smartphones laden namelijk sneller op. Samsung blijft op dit vlak achterlopen, wat de een jammer vindt en de ander totaal niet boeit omdat hij zijn telefoon 's nachts oplaadt.

©Rens Blom

Drie camera's

De Samsung Galaxy S24 FE heeft drie camera's op de achterkant. Die lijken identiek aan de camera's van de S24. En inderdaad, de hoofdcamera is kwalitatief identiek. Met deze 50megapixel-camera schiet je zowel overdag als in het donker erg scherpe, realistische en simpelweg mooie foto's en video's. De 12megapixel-groothoekcamera en 8megapixel-zoomcamera zijn technisch wat anders dan die van de S24, al heb je daar in de praktijk waarschijnlijk geen erg in.

©Rens Blom

Met de groothoekcamera leg je netjes een wijder deel van de omgeving vast en de zoomcamera haalt het beeld drie keer dichterbij. Ook die presteert goed. Voor de camera's hoef je in ieder geval niet door te sparen voor de S24.

Hieronder zie je links en midden foto's met de hoofdcamera, rechts de telecamera met 3x zoom.

©Rens Blom

7 jaar updates

Een groot voordeel van de Galaxy S24 FE is het updatebeleid. Samsung belooft zeven jaar Android-upgrades en zeven jaar beveiligingsupdates, even lang als de andere S24-modellen ontvangen. Met de S24 FE kun je dus lang vooruit.

Samsung voorziet de Android-software van zijn eigen schil, die best veel extra apps en functies toevoegt. Het bedrijf wil ook héél graag dat je een Samsung-account aanmaakt, al kun je hier onderuit komen. Wil je gebruikmaken van de Galaxy AI-softwarefuncties, dan heb je wel een Samsung-account nodig.

©Rens Blom

Met Galaxy AI-functies kun je onder andere een telefoongesprek met iemand die een andere taal spreekt live vertalen en kun je een spraakopname laten uitwerken tot een transscript. Leuk nieuws: deze functies werken sinds eind oktober ook in het Nederlands. Niet alleen op de S24 FE, maar ook op andere moderne en duurdere Samsung-smartphones en -tablets.

Conclusie: Samsung Galaxy S24 FE kopen?

De Samsung Galaxy S24 FE is een geduchte concurrent voor de S24, want hij is vrijwel even goed en kost honderd euro minder. Wij raden twijfelaars daarom de S24 FE aan, en de S24 voor wie dit toestel in een compacter jasje wil.

▼ Volgende artikel
Maakt je blender lawaai? Zo los je het op
© InsideCreativeHouse
Huis

Maakt je blender lawaai? Zo los je het op

Een blender of een keukenmachine maakt geluid, dat is nu eenmaal zo. Er zitten bewegende onderdelen in, en er komt flink wat kracht bij kijken. Maar wat als je blender meer lawaai maakt dan zou moeten? Gelukkig kun je dat vaak zelf oplossen. Hier lees je hoe.

In dit artikel lees je:

  • Waarom je blender zo'n herrie maakt
  • Dat dat eigenlijk best logisch is
  • Dat je er (misschien) toch iets aan kunt doen

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

Waarom maakt mijn blender lawaai? 

De messen van een blender draaien doorgaans in de rondte met zo'n 20.000 toeren per minuut – bijna tien keer zo veel als de wielen van je auto als je lekker aan het cruisen bent. Geen wonder dus dat daar wat geluid bij komt kijken. 

Oudere blenders maken vaak meer lawaai dan nieuwe, en hoe langer je je blender hebt, des te meer geluid hij gaat maken, omdat de onderdelen verouderd raken. Daar is verder weinig aan te doen, behalve een nieuwe blender kopen. 

Stille blenders

Er zijn steeds meer stille blenders op de markt, al blijven ze natuurlijk altijd geluid maken. Doorgaans geldt dat hoe krachtiger het model, des te hoger de geluidsproductie. Denk dus goed na of je wel de krachtigste blender nodig hebt, of dat je het met een simpeler – en stiller! – model af kan. 

Fabrikanten doen er ook steeds meer aan om het geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsreductiesysteem en een slimme vorm van de messen en de glazen kan. Nieuwer is niet altijd beter, maar in dit geval vaak wel. 

©HP

Resonantie

Een van de hoofdredenen van een luide blender is de resonantie in de rest van je keuken. Probeer je blender maar eens op te tillen tijdens het blenden: dan hoor je meteen een stuk minder. Dat komt doordat het geluid doordreunt in het keukenblad, of zelfs in de muren waar de blender bij in de buurt staat. 

Zorg er dus voor dat de blender zo vrij mogelijk staat, niet tegen de muur en er ook niet vlakbij. Je kunt ook tijdelijk een handdoek of theedoek onder de blender leggen om het doordreunen te voorkomen, al moet je er wel voor zorgen dat het apparaat waterpas blijft staan. 

Veel blenders en keukenmachines hebben zuignappen, zodat ze wel op hun plek blijven staan, maar niet direct met het aanrechtblad in aanraking komen. Dat scheelt ook weer een slok op een smoothie! 

Conclusie

Je blender maakt nu eenmaal geluid, daar is weinig aan te doen. Je kunt het wel binnen de perken houden door te zorgen dat de blender goed waterpas staat en dat alle onderdelen goed schoon zijn. Zet hem niet tegen of in de buurt van de muur, en zet hem eventueel op een handdoek of theedoek om de ergste trillingen te voorkomen. En anders kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een nieuwe, stille blender.

▼ Volgende artikel
Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps
© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com
Huis

Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

Google Maps is een veelgebruikte navigatie-app binnen zowel Android als iOS. Veel mensen zijn inmiddels gewend aan die app en hebben geen behoefte aan alternatieven. Maar als je om je heen kijkt, zijn er genoeg kaarten-apps die de moeite waard zijn.

In dit korte overzicht zetten we vier apps in het zonnetje. Mocht je Google Maps zat zijn, of minder van Google afhankelijk willen zijn, dan kun je één van de onderstaande apps uitproberen:

  1. Here WeGo
  2. Apple Maps
  3. Waze
  4. OsmAnd

Ook interessant: Maak kennis met Waze: een slim alternatief voor Google Maps

Google Maps is inmiddels meer dan alleen een app voor het navigeren. Je kunt er eveneens informatie over je omgeving of buurt mee opzoeken, en zodoende leuke plekjes ontdekken. Ook biedt de app informatie over bijvoorbeeld files en de luchtkwaliteit. Daarnaast laten mensen er zelf recensies en foto's op achter, waardoor je nog een beter beeld krijgt van wat er in jouw omgeving gebeurt. En vergeet de Steet View-functie niet om een omgeving elders op de wereld te verkennen.

Maar dit is natuurlijk niet de enige dienst die je op deze manier op je smartphone kunt gebruiken. In dit artikel bieden we vier alternatieven voor Google Maps aan.

GRATIS OF BETAALD? Alle apps die we in dit artikel noemen zijn gratis te gebruiken. Alleen in het geval van OsmAnd kun je eventueel kiezen voor een abonnement, met prijzen variërend van 1,82 tot 39,99 euro.

1- Here WeGo

De eerste app in dit korte lijstje is Here WeGo. Dit is een gratis te downloaden app, die in de basis hetzelfde doet als Google Maps – maar dan zonder Google. Je hebt toegang tot verschillende soorten navigatieopties, zoals wandelen, met de auto of het ov, en kunt directies opvragen die je van deur tot deur brengt. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden waarmee je de reis, ongeacht het voertuig, personaliseert. Zo kun je kiezen voor de snelste of de kortste route (het verschil zit hem in snelheid) en of je in realtime omgeleid wil worden wanneer dat nodig is. Zo kan Here WeGo rekening houden met files en eventueel oponthoud. Verder zijn er twee weergavemodi: een zoals in Google Maps en een met een satellietbeeld van de omgeving.

Here WeGo is beschikbaar voor Android en iOS.

Watch on YouTube

🚲Leestip: Ga eropuit! De beste sites en apps voor wandelen en fietsen

2- Apple Maps

We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat je dit niet weet als je een iPhone hebt, maar Apple biedt met zijn eigen kaartenapplicatie Apple Maps ook een prima alternatief voor Google Maps aan. Hoewel de software eerder onbruikbaar was, heeft de app de afgelopen jaren flinke sprongen vooruit gemaakt. Had je de app eerder afgeschreven, dan kun je je er nu aan wagen. Net zoals bij andere navigatie-applicaties heb je de keuze uit verschillende reisopties, zoals met de auto, de fiets en bijvoorbeeld een taxi. Apple Maps biedt routenavigatie, locatie delen, plaatskaarten en een interactieve 3D-weergave aan van allerlei omgevingen. Zo krijg je een beter beeld van wat er te beleven valt, of hoe er een stad, dorp of weg vormgegeven is.

Apple Maps is alleen beschikbaar voor iOS.

Watch on YouTube

3- Waze

Mocht je iemand zijn die uit het Google-ecosysteem wil stappen, of minder van Google afhankelijk wil zijn, dan is Waze wellicht niet de beste optie. Google is namelijk eigenaar van deze app. Maar voor andere gebruikers kan dit wel een goed alternatief zijn. Veel van de informatie die Waze presenteert, is namelijk afkomstig vanuit de community. Gebruikers houden andere mensen dus op de hoogte. Daardoor krijg je veel meer updates in realtime over wat er om je heen gebeurt of wanneer je eenmaal de weg op gaat. Ongelukken en dergelijke zijn daardoor geen verrassingen meer. Waze kan bovendien razendsnel andere routes aanbieden, en je kunt van tevoren aangeven dat je bepaalde wegen of gebieden wilt vermijden.

Waze is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

4- OsmAnd

OsmAnd is tot slot een navigatieapplicatie die volop gebruikmaakt van opensource-informatie. In dit geval gaat het om de data van OpenStreetMap. Dat is niet het enige dat dit zo'n sterke app maakt. Want OsmAnd legt voornamelijk de nadruk op offline gebruik. Zo kunnen gebruikers niet alleen hun eigen omgeving, maar ook gewoon de kaart van een volledig land offline beschikbaar maken. Dat zal de app dan ook meteen vragen op het moment dat je hem voor het eerst opent. Daardoor kun je niet alleen data besparen, ook heb je gewoon een goede kaart tot je beschikking wanneer je in een gebied bent met slecht internet. Verder is het fijn om te zien dat OsmAnd de basis op orde heeft als het gaat om de interface en navigatieopties. Alle basale functies die je mag verwachten van een kaartenapp zit in OsmAnd, dus je hoeft niets te missen.

OsmAnd is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

Liever een losse navigatie voor in je auto?

Voordeel: leidt je niet af met appjes en meldingen