Moet ik mijn iPhone 4s upgraden naar iOS 9 of niet?

© PXimport

Moet ik mijn iPhone 4s upgraden naar iOS 9 of niet?

Geplaatst: 20 oktober 2015 - 06:04

Aangepast: 14 december 2022 - 15:13

Patrick Rijnders

Gebruikers van oudere iPhones en iPads zien elke update van Apple's iOS met angst en beven tegemoet. Per slot van rekening is het zomaar mogelijk dat jouw apparaat opeens niet meer compatibel is met dat nieuwe besturingssysteem.

Het gevolg hiervan is dat het niet lang meer duurt voordat je steeds minder nieuwe apps kunt downloaden, en dat de apps die je wel op je device hebt staan het niet meer doen. Mensen met een iPad 1 of een iPhone pre-iPhone 4 weten hier alles vanaf. Ze zitten met een device dat nog steeds prachtig is, maar waarmee je eigenlijk stil bent blijven staan in de tijd. Lees ook: Upgrade je oude auto met een iPhone.

Dus hoe zit dat nu met mensen die nog steeds een iPhone 4s gebruiken? Ja, het nieuwe besturingssysteem kan nog wel op hun telefoon worden geintstalleerd, maar hebben ze daar ook daadwerkelijk wat aan? iOS 8 op je iPhone 4s is al een besturingssysteem dat je telefoon behoorlijk traag maakt, dan moet dat met iOS 9 alleen nog maar erger zijn geworden? We hebben eens bekeken hoe dat precies in elkaar steekt.

 

© PXimport

Prachtig zo'n iPhone 4s, maar heb je er nog wel wat aan met iOS 9?

iPhone 4s en iOS 9

Het blijft raar. Technisch is de iPhone 4s nog steeds een prachtig apparaat. Leg een iPhone 4s op de tafel in de hippe koffietent waar je aan een frappuchino zit te lurken en niemand zal gaan fluisteren over die 'ouwe telefoon' die je hebt liggen. En toch weet je als eigenaar van een Apple-apparaat dat het onvermijdelijke moment komt dat jouw device door de hoge heren van Apple is aangewezen als een systeem dat geen updates meer gaat krijgen. En daar zit je dan met die telefoon of tablet die je flink wat geld heeft gekost, en waar je een paar jaar heel hip mee was. Het is simpelweg vervelend dat die telefoon waar je zo trots op was uit de tijd is geraakt, terwijl er nog zoveel mee zou moeten kunnen.

In ieder geval goed nieuws voor die miljoenen mensen die hun iPhone 4s nog steeds dagelijks gebruiken: iOS9 werkt op hun telefoon. Sterker nog, iOS 9 lijkt zelfs beter te werken dan iOS 8! Is de iPhone 4s helemaal berekend op iOS 9? Dat dan weer niet. Meerdere features werken niet op het oudere model telefoon en supersnel gaat het ook allemaal niet. Je zult dus voor jezelf een afweging moeten maken of je toch niet liever iOS 7 blijft gebruiken.

 

© PXimport

Installeren van iOS 9 zorgt er niet voor dat je iPhone 4s gelijk helemaal stil komt te staan.

Met de tijd meegaan

Als je iOS 9 op je iPhone 4s hebt geintstalleerd zul je op het eerste oog weinig merken van vertraging. Goed, als je er toevallig een iPhone 6 naast hebt liggen zie je wel dat apps een paar seconden langer nodig hebben om op te starten. Toch is dat niet onoverkomelijk, net zo min als het feit dat downloaden en multitasken ook minder snel gaan. Het is vervelender als je gebruikmaakt van de officiële camera app van de iPhone, die ook vertraging geeft als je een foto wil nemen. Lastig als je snel een foto wil nemen! Een groter probleem is het feit dat het nieuwe besturingssysteem echt gemaakt lijkt voor grotere telefoons. Het beeld op je telefoon is helemaal ingesteld op het grotere scherm van nieuwere iPhones.

Zo blijft er weinig scherm over als je bijvoorbeeld met het toetsenbord bezig bent. Ook spijtig is het dat bepaalde nieuwe apps niet werken. Touch ID en Apple Pay doen het niet, net zomin als bepaalde nieuwe leukigheidjes als tekenen in je notitieblok. Of dit onoverkomelijk is hangt er een beetje vanaf wat je wensen zijn voor het gebruik van je telefoon. Ons stoorde het niet heel erg. Het is voornamelijk lastig als je even snel wat wilt doen met de telefoon, en al nerveus wordt als je langer dan twee seconden moet wachten. Maar de smartphone functioneert verder nog geheel naar behoren en is dan wel voorzien van dat strakke nieuwe besturingssysteem. Het systeem waarmee je wel de Low Power modus kunt gebruiken, waarmee je het leven van je batterij weer wat op kunt rekken.

Moet ik mijn iPhone 4s updaten naar iOS 9 of niet?

Ongeacht het feit dat iOS 9 op zich wel werkt op de iPhone 4s, zouden we je toch aanraden om, als je dit nog op je iPhone hebt staan, voorlopig iOS 7 te blijven gebruiken. Dit is het besturingssysteem dat het beste werkt op je iPhone 4s, en dat ook nog ondersteund wordt. Dit gaat gegarandeerd binnen nu en een aantal jaar ophouden, misschien is dat dan de tijd om over te stappen naar iOS 9. Als je naar iOS 9 wilt om per se gebruik te kunnen maken van de nieuwe functionaliteiten, dan heeft dat toch geen zin aangezien deze helaas niet werken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten