iPhone 4S laat CEO's watertanden

iPhone 4S laat CEO's watertanden

Smartphone & tablet

Geplaatst: 13 oktober 2011 - 10:17

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie

Apple's nieuwste telefoon lijkt misschien een eenvoudige update, maar CEO's zijn er nu al dol op. Het is wellicht een slimme zet geweest om bepaalde features weg te laten.

De iconische Apple iPhone heeft een interne makeover gekregen. Het verwachte radicale herontwerp bleef uit en ook de naam werd niet naar iPhone 5 veranderd. Modebewuste iPhone-fans waren niet blij, maar iPhone-vriendelijke CEO's hebben juist alle reden om van de iPhone 4S vrolijk te worden. Ze zullen wellicht opgelucht gereageerd hebben dat Apple niet al te veel verandert.

Op hardwaregebied kent de iPhone 4S een sterk verbeterde camera, een snellere processor en betere connectiviteit. Softwarematig is vooral de integratie van de intelligente assistent Siri opvallend. Maar wat directeuren het meest zal aanspreken, is de lagere prijs. De prijzen voor de Nederlandse markt zijn op moment van schrijven nog iet bekend, maar afgaande op de Amerikaanse prijskaartjes, wordt de iPhone 4S een stuk goedkoper dan zijn voorgangers bij introductie.

Het lijdt geen twijfel dat Apple de iPhone 4S aantrekkelijker heeft laten prijzen om beter te kunnen concurreren met goedkopere high-end Android-telefoons. Apple en Google voeren een felle strijd in de smartphonemarkt, waarin Android stilaan steeds meer marktaandeel weet te veroveren.

Bestuurders zullen blij zijn dat Apple geen radicale veranderingen heeft doorgevoerd om Android een hak te zetten. Voor zakelijke gebruikers zijn reële behoeften veel belangrijker dan hype en perceptie. En er zijn veel zakelijke iPhone-gebruikers, vergis je niet. Volgens Apple werkt 93 procent van de bedrijven uit de Fortune 500 met iPhones of zijn ze dat van plan om te doen.

Waarom wordt de iPhone 4S een krachtige businesstool? Daar zijn onderstaande vijf redenen voor te geven.

Reden 1: Niet meedoen aan de 4G-façade

Omdat sommige Android-telefoons supersnelle 4G-netwerken ondersteunen, verwachte Rob Enderle net als andere analisten dat de nieuwe iPhone ook 4G zou gaan ondersteunen. "Een nieuwe 3G-telefoon zou een probleem zijn omdat 4G wordt gepusht en het concurrenten een onverwachte voorsprong zou geven", zei Enderle eerder tegen me voor de bekendmaking.

Daarbij vergeten we voor het gemak even dat 4G-chipsets momenteel dodelijk zijn voor de capaciteit van de accu en dat LTE nauwelijks nog beschikbaar is. "Het zijn de chipsets en snellere draadloze protocollen die een aanslag op de batterij doen", zegt Kyle Wiens van iFixit. "Kijk maar naar de accutijd van elke nieuwe 4G-telefoon; dat is gewoon niet acceptabel."

Het zal je niet als verrassing in de oren klinken dat zakelijke gebruikers liever een langere batterijtijd hebben dan 4G-functionaliteit die momenteel nog nauwelijks bruikbaar is. Door (nog) niet voor 4G te kiezen, heeft Apple de batterijduur van de iPhone 4S verbeterd: 8 uur spreektijd over 3G of 10 uur video kijken.

Reden 2: The Need for Speed

Wat te denken van de overdrachtsnelheid? Apple heeft daarop weinig ingeleverd. De iPhone 4S kan op 3G-netwerken met HSPA+ overweg, waarvan AT&T claimt dat daarmee 4G-snelheden bereikt kunnen worden. De maximale downloadsnelheid komt op 14,4 Mbps te liggen, terwijl de maximale upload 5,8 Mbps bedraagt. "Dit zou geweldig zijn, maar we moeten het eerst zien voordat we het geloven", zegt IT-directeur Aaron Freimark van dienstleverancier Tekserve.

Hoewel hogere downloadsnelheden voor iedereen welkom zijn, zullen vooral businessgebruikers de verbetering als prettig ervaren. Zij downloaden dikwijls BI-rapporten met iPhone apps als Roambi. Ook komt steeds meer dataintensieve businessinformatie beschikbaar voor de iPhone in de vorm van podcasts en video.

Voor applicaties als Roambi is de verbeterde A5-chip prettig, voor grafische prestaties. IT-afdelingen die mooie visuele effecten willen toepassen, maar ook de prestaties willen verbeteren van VPN met on-the-fly versleuteling zullen blij zijn met de iPhone 4S, zegt Freimark.

Reden 3: iPhone 4S(iri)

Voor superdrukke bestuurders kan de virtuele persoonlijke assistent Siri als een geschenk uit de hemel komen. Apple toonde Siri tijdens de onthulling van de iPhone 4S, waarbij het met

Hoewel de naam Siri doet vermoeden dat de software zo uit Star Trek is geslopen, blijft de grote vraag: Hoe doet Siri het in de echte wereld? Dat blijft een klein beetje koffiedik kijken.

Freimark is ervan overtuigd dat Apple zijn beloften weet na te komen. De bestaande spraakbesturing van Apple - die je oproept door de Home-knop ingedrukt te houden - is al best goed, vindt hij. Apple heeft vorig jaar miljoenen besteed om het bedrijf Siri over te nemen. De bijbehorende app is inmiddels een jaar niet meer geüpdate, wat er hoogstwaarschijnlijk mee te maken heeft dat Siri en Apple-ingenieurs er al tijden hard aan werken, "De kans bestaat dat de juiste koppen bij elkaar gestoken worden om de belofte waar te kunnen maken", zegt Freimark, die niet uitsluit dat Siri een grote hit wordt op de iPhone. Met de app kun je notities laten maken, e-mail dicteren en je agenda laten beheren.

Reden 4: één iPhone voor overal

Zoals verwacht werd, is Apple erin geslaagd om CDMA- en GSM-functionaliteit in de iPhone 4S te verenigen. Dit is een groot voordeel voor wereldreizigers, maar natuurlijk ook voor zakenlieden die een belangrijke rol spelen in de wereldeconomie.

Tekserve heeft een bestuurder in de gelederen die om deze reden twee iPhone 4's op zak heeft: een met GSM (simlockvrij voor buiten de VS) en een met CDMA (voor gebruik in de VS met Verizon). Nu is hij van plan deze twee toestellen in te ruilen voor een enkele iPhone 4S.

Reden 5: zakelijk AirPlay

De iPhone 4S ondersteunt AirPlay, waarmee consumenten hun toestel draadloos met hun kleine Apple TV kunnen verbinden om muziek te luisteren en films te bekijken. Volgens Freimark is deze functionaliteit ook ideaal voor zakelijke gebruikers die op een tv een presentatie of bedrijfsfilm willen tonen. Gedoe met kabels en instellingen is dan niet meer nodig.

"Het enige wat je nodig hebt is een Apple TV, die nauwelijks groter is dan een spel kaarten, een HDMI-kabel om de tv mee aan te sluiten en een wifi-verbinding. In combinatie met een iPhone 4S kun je dan overal gemakkelijk een presentatie geven", zegt Freimark.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000