iPad leidt tot opkomst Mac in bedrijfsleven

© CIDimport

iPad leidt tot opkomst Mac in bedrijfsleven

Smartphone & tablet

Geplaatst: 12 juli 2011 - 08:22

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie

Een derde van grote bedrijven biedt werknemers door de opkomst van de iPad de keuze tussen een pc of een Mac. De meesten kiezen voor het laatste.

Analist Trip Chowdhry staat inmiddels bekend om zijn uitgesproken mening. Zo haalde hij in maart uit naar Motorola vanwege de slechte verkopen van de Xoom en noemde hij het Android 3.0 Honeycomb van “een zooitje", terwijl de meeste analisten best te spreken waren over het mobiele besturingssysteem van Google.

Nu beweert Chowdhry dat zijn onderzoek aantoont dat Apple in rap tempo marktaandeel wint in de zakelijke markt, voornamelijk omdat bedrijven Mac als optie aan werknemers aanbieden - en werknemers dat aanbod grif accepteren. “Zo rond de 35 procent van de Fortune 500 bedrijven biedt Apple aan personeel als keuze aan. De meerderheid van hen prefereert OS X boven Windows."

Hoger management brengt iPads het bedrijf binnen

Door de opkomst van het fenomeen BYOD (Bring Your Own Device) hebben de iPhone en iPad een vaste plek in het bedrijfsleven veroverd. Chowdhry prijst de iPad als grondlegger van het succes van OS X, waardoor “enterprise IT niet alleen de iPad is gaan ondersteunen, maar ook iPhones, iMacs en MacBooks." Vooral gebruik van Apple-producten door hooggeplaatste bestuurders heeft IT gedwongen tot ondersteuning van iOS en OS X, zegt de analist. “Ik heb lang gedacht dat het vooral gedacht dat het de iPhone was die Apple stiekem het zakenleven binnenloodste, maar het blijkt vooral door de iPad te komen", constateert Chowdhry.

Zakelijke acceptatie - of zelfs omarming, zoals in sommige organisaties plaatsvindt - is goed nieuws voor Apple, dat zelden rept over zakelijke ambities, maar afgelopen jaren wel stilletjes businessfunctionaliteit zoals ondersteuning voor Exchange ActiveSync toevoegde aan OS X en iOS. Die stille ontwikkeling wordt doorgezet in het binnenkort te verschijnen Mac OS X Lion, waarin ondersteuning wordt geboden voor schijfversleuteling en policy-gebaseerd beheer van iOS en OS X apparaten.

Apple spreekt zelden over zakelijke ambities, maar wordt wel gezien als een outsider om de hegemonie van Microsoft op gebied van desktop computing te verstoren. Vorig jaar oktober legde voormalig Apple CEO John Sculley in een interview met Cult of Mac nog uit waarom hij denkt dat de aanwezigheid van Apple in het bedrijfsleven alleen nog maar verder zal groeien.

iOS blijft geliefd

Chowdhry verwacht dat de dominante positie van Apple in de markt voor mobiele applicaties voorlopig gehandhaafd blijft. “Het ecosysteem van Apple zal blijven groeien ten koste van Android, RIM en Windows", zegt de analist. Ondanks concurrentie van Android, Windows Phone 7, WebOS en RIM, verwacht Chowdhry dat iOS bij ontwikkelaars favoriet zal blijven en het nieuwe iOS 5 als katalysator voor de vaart van iOS zal werken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000