In 3 stappen: Een externe schijf formatteren

© PXimport

In 3 stappen: Een externe schijf formatteren

Smartphone & tablet

Geplaatst: 24 juli 2013 - 07:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Martin Gijzemijter

Stel je hebt een Mac én een pc, en wilt af en toe bestanden uitwisselen. Wanneer je een externe schijf in OS X formatteert, is deze niet te gebruiken in Windows, en andersom. Tot voor kort was dit alleen op te lossen met software van derden, maar sinds de komst van OS X Lion is dat niet meer nodig.

01 Software van derden

OS X en Windows hadden tot voor kort hun eigen protocollen voor het formatteren van harde schijven. Die protocollen bestaan nog steeds, maar OS X ondersteunt inmiddels ook exFat, dat ook werkt in Windows (vanaf Vista).

© PXimport

Vroeger had je software van derden nodig om te pendelen tussen Windows en OS X.

Heb je een ouder besturingssysteem dan OS X, dan kan je de oude methode nog steeds gebruiken. Surf dan naar http://ct.link.ctw.nl/parg en koop voor 19,95 euro de software. Als je deze software installeert, kan OS X daarna schrijven op een NTFS-schijf. Heb je een Mac met een nieuw besturingssysteem, dan is het natuurlijk zonde om twintig euro te betalen en is formatteren veel beter.

02 exFAT

ExFAT is een opvolger van het sterk verouderde FAT32. Wilt je jouw externe schijf laten werken (dus lezen én schrijven) in zowel OS X als Windows, dan dien je deze te formatteren volgens het moderne exFAT-protocol. exFAT is geschreven door Microsoft, maar kan door zowel Windows (vanaf Vista) als OS X (vanaf Lion) worden gelezen en beschreven. De schijf zal bij het formatteren volledig worden gewist en daarna werken binnen OS X en Windows. Houd er rekening mee dat de schijf niet zal werken op computers met Windows ouder dan Vista en OS X ouder dan Lion.

© PXimport

exFAT is geschreven door Microsoft, maar kan ook door OS X (vanaf Lion) worden gelezen en beschreven.

03 Formatteren

Op een Mac formatteer je een schijf met behulp van het Schijfhulpprogramma. De eenvoudigste manier om dat programma te starten, is door op de naam te zoeken in Spotlight rechtsboven en op het resultaat te klikken. Selecteer in het linkerdeelvenster de schijf die je wilt formatteren en klik rechts op het tabblad Wissen. Klik op het uitklapmenu naast het kopje Structuur en kies exFAT. Klik vervolgens op Wis.

Op een Windows-computer formatteert je een schijf via de Windows Verkenner. Ga naar Computer en rechtsklik op de schijf die je wilt formatteren. Kies onder Bestandssysteem voor exFat, klik op Starten en bevestig met OK.

© PXimport

Door te formatteren met het exFAT-protocol, werkt je schijf zowel in Windows als in OS X.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000