Haal meer uit iOS 8 op je iPad

© PXimport

Haal meer uit iOS 8 op je iPad

Geplaatst: 29 december 2014 - 08:54

Aangepast: 24 november 2022 - 11:11

Maikel Dijkhuizen

In iOS 8 zitten een boel nieuwigheden verstopt die het gebruik van je iPad nog gemakkelijker maken. Veel functies hebben we eerder uit de doeken gedaan, maar er blijft nog een heleboel onbesproken! Reden om deze handigheidjes in één artikel te bundelen.

Vergeleken met iOS 7 lijkt er in iOS 8 op het eerste gezicht weinig veranderd. Niets is minder waar, want wie zich eens goed verdiept in Apples mobiele besturingssysteem, zal versteld staan van alle verse snufjes. In dit artikel leggen we aan de hand van praktische voorbeelden diverse nieuwigheden uit. Zo vertellen we onder meer hoe extensies werken en op welke wijze je kunt bellen met een iPad. Verder gaan we diep in op de nieuwe functies van de Berichten-app. Ook relatief kleine vernieuwingen blijven op de laatste pagina's niet onbesproken. Doe er je voordeel mee!

Extensies

Dankzij extensies kunnen apps in iOS 8 onderling met elkaar communiceren. Zeer vernieuwend, want voorheen werkte iedere app voor zich in een gesloten systeem. Ontwikkelaars kunnen nu hun apps openstellen voor andere toepassingen. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om vanuit de app Foto's, bewerkingsfuncties van een andere fotobewerker aan te spreken. Of je deelt rechtstreeks een foto vanuit de bibliotheek met Instagram of een ander sociaal netwerk. Een ander voorbeeld is dat je vanuit een willekeurige app wachtwoorden kunt opvragen die in een aparte kluis-app staan opgeslagen.

Je kunt apps vanuit diverse iOS 8-onderdelen benaderen, zoals de dagweergave in het Berichtencentrum en via de actie- of deelknop in diverse toepassingen. Welke extensies er beschikbaar zijn, hangt af van de keuzes van de ontwikkelaar. Op dit moment zijn er al veel apps die via extensies met iOS-onderdelen kunnen communiceren.

 

© PXimport

Via een extensie van Vimeo kun je bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit de videobibliotheek filmpjes uploaden.

Foto's bewerken

Wellicht zie je het gebruik van extensies nog niet helemaal voor je. Om die reden bespreken we enkele apps die je vanuit diverse iOS-onderdelen kunt aanspreken. Een mooi voorbeeld hiervan is Camera Plus. Installeer deze app eens op je apparaat en open daarna een afbeelding in de app Foto's. Tik daarna op Wijzig om het bewerkvenster te openen. Naast de standaard-gereedschappen van iOS 8 kun je nu rechtstreeks de functies van Camera Plus gebruiken. Tik hiervoor op het pictogram met de drie puntjes en kies voor Meer. Activeer de schuifknop achter Camera Plus en bevestig met Gereed. Tik daarna op Camera Plus om de bewerkingsgereedschappen te openen. Je past nu rechtstreeks filters en tekst van deze foto-app toe, zonder dat de toepassing op de iPad is geopend.

 

© PXimport

Vanuit de app Foto's benader je rechtstreeks de bewerkingsfuncties van Camera Plus.

Camera Plus

Prijs: € 0,89 (+ in-app-aankopen)

Score: 4 / 5

Informatie delen

Diverse iOS-toepassingen kunnen dankzij het gebruik van extensies informatie delen met apps van derden. Neem nu bijvoorbeeld Evernote. Je kunt nu nog gemakkelijker foto's, documenten en webpagina's als notitie bewaren. In de app Foto's en Safari hoef je hiervoor alleen maar op de deelknop (pictogram met vierkant en pijltje) te tikken. Je ziet nu een rijtje standaard-apps staan waarmee je een foto of webpagina kunt delen. Veeg naar links en tik op Meer. Activeer de schuifknop achter Evernote.

Je wijzigt eventueel de volgorde van het menu door achter een app het pictogram met de drie horizontale strepen aan te raken en vervolgens te vegen. Bevestig met Gereed. Tik op Evernote en sla de webpagina of foto als notitie op. Handig is dat je in plaats van een volledige webpagina ook een geselecteerde tekst aan Evernote kunt toevoegen. Andere apps waarmee je vanuit Safari informatie kunt delen zijn onder meer Tumblr en Pocket.

 

© PXimport

Vanuit Safari deel je webinhoud gemakkelijk met andere apps, zoals Evernote.

Evernote

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Score: 5 / 5

Tumblr

Prijs: Gratis

Score: 4 / 5

Pocket

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Score: 4,5 / 5

Acties

Naast het delen van informatie, voer je vanuit iOS-onderdelen met de juiste app-extensies ook rechtstreeks acties uit. Installeer maar eens de wachtwoordkluis 1Password op je iPad. Open deze app en bedenk een hoofdwachtwoord. Je kunt via het plusteken inloggegevens van verschillende webdiensten in de kluis opslaan, zodat je voortaan alleen nog maar het hoofdwachtwoord hoeft te onthouden. Open Safari en navigeer naar een website waarop je wilt inloggen.

Tik daarna de deelknop aan. Veeg het rijtje met activiteiten naar links en kies voor Meer. Zet de schuifknop achter 1Password aan. Desgewenst wijzig je de volgorde van het menu. Sluit met Gereed het menu en tik in de activiteitenlijst op 1Password. Voer daarna het hoofdwachtwoord in. Je geeft ten slotte aan met welke accountgegevens je wilt inloggen. Een pluspunt is dat 1Password in staat is om wachtwoordgegevens met iCloud en Dropbox te synchroniseren. Verder zijn er ook steeds meer apps die direct met 1Password samenwerken om wachtwoordgegevens op te halen.

 

© PXimport

Communiceer in Safari rechtstreeks met de wachtwoordkluis van 1Password.

1Password

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Score: 3,5

Widgets in dagweergave

Voorheen werd de informatie in het Berichtencentrum (dagweergave) alleen aangeleverd door toepassingen van Apple, zoals Agenda, Herinneringen en Verkeersinformatie. Ontwikkelaars voegen nu desgewenst zelf widgets van hun apps toe aan de dagweergave in het Berichtencentrum. Inmiddels is er al een waslijst beschikbaar van apps die een widget aan het Berichtencentrum toevoegen. Via het eerder besproken Evernote lukt het bijvoorbeeld om vanuit de dagweergave notities aan te maken.

Wanneer je Dropbox installeert, bekijk je in de widget welke bestanden je recent in de cloud hebt opgeslagen. Verder is LinkedIn de moeite waard wanneer je graag wilt weten welke mensen je profiel onlangs bekeken hebben. Je kunt overigens zelf bepalen welke widgets je inschakelt. Veeg vanaf de bovenkant van het scherm omlaag en druk op Wijzig. Druk bij iedere app op het plusteken om de bijbehorende widget te activeren. Je wijzigt eventueel de volgorde van de widgets. Sluit het venster met Gereed en bekijk welke informatie er in het Berichtencentrum beschikbaar is.

 

© PXimport

Je bepaalt zelf welke widgets je in de dagweergave van het Berichtencentrum activeert.

 

© PXimport

In de dagweergave vraag je vlot een overzicht met widgets op van je favoriete apps.

Dropbox

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Score: 5

LinkedIn

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Score: 4,5

Oproepen beantwoorden

Wanneer je iPad en iPhone bij hetzelfde iCloud-account zijn aangemeld, is het mogelijk om met je iPad binnenkomende gesprekken te beantwoorden. Een voorwaarde is wel dat beide apparaten met hetzelfde wifi-netwerk zijn verbonden. Apple heeft deze functie de naam Continuïteit gegeven. Het is bijvoorbeeld handig wanneer de iPhone ergens aan de oplader hangt, terwijl de iPad binnen handbereik is. Via Instellingen / iCloud vul je zo nodig de juiste inloggegevens in.

Zodra je een oproep ontvangt, verschijnt de naam van de beller in beeld. Verder staat erbij vermeld dat de oproep afkomstig is van je iPhone. Druk op Accepteer om het gesprek aan te nemen. Ook gemiste oproepen bekijk je op de iPad. Open hiervoor FaceTime en tik het tabblad Audio aan om een overzicht met gemiste oproepen op te vragen. Verder zie je ook in het Berichtencentrum wie er gebeld heeft. Veeg vanaf de bovenkant van het scherm omlaag en kies voor Berichtgeving.

 

© PXimport

Dankzij iOS 8 neem je nu ook met je iPad binnenkomende oproepen aan.

Telefoneren

Wil je iemand bellen, maar ligt de iPhone nog op de slaapkamer? Je kunt nu ook de iPad gebruiken om gesprekken te voeren. Hiervoor is het wederom wel noodzakelijk dat beide apparaten op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangemeld. Open de app FaceTime en druk op het tabblad Audio. Via het plusteken verschijnt de contactenlijst op het scherm. Druk op de naam van de contactpersoon en tik op het belpictogram om het telefoonnummer weer te geven. Tik vervolgens op het nummer om te telefoneren.

 

© PXimport

FaceTime stuurt de telefoonopdracht door naar je iPhone.

Uitzetten

Heb je liever niet dat iPhone-oproepen automatisch ook op je iPad verschijnen? Geen probleem, want je zet deze functie gemakkelijk uit. Navigeer naar Instellingen / FaceTime. Deactiveer de schakelaar achter de optie Via mobiel netwerk iPhone. Binnenkomende oproepen verschijnen niet meer op de iPad. Bovendien kun je nu ook niet meer vanaf je iPad telefoneren.

 

© PXimport

Je zet de belfunctie op de iPad gemakkelijk uit.

Handoff

Apples nieuwste mobiele besturingssysteem maakt het mogelijk om op verschillende apparaten aan een document te werken. Deze functie heet Handoff. Zodra je bijvoorbeeld op een iPhone bezig bent met een bericht, kun je op de iPad verdergaan met de tekst (en andersom). Het werkt onder meer in de applicaties Mail, Berichten, Agenda, Contacten, Kaarten en Herinneringen. Daarnaast kun je het ook voor Safari gebruiken. Zodra je een surfsessie begonnen bent op een iPhone, ga je op de iPad gewoon door waar je was gebleven.

Handoff functioneert alleen wanneer de apparaten met hetzelfde iCloud-account zijn geconfigureerd en een actieve bluetooth-verbinding hebben. Ga naar Instellingen / Bluetooth en activeer de schuifknop achter Bluetooth. Ga daarna naar Algemeen / Handoff en voorgestelde apps en controleer of de functie Handoff is ingeschakeld. Typ nu bijvoorbeeld op je iPhone een mailtje of bezoek een website. Op het Toegangsscherm van de iPad verschijnt linksonder het pictogram van de app die op je iPhone is geopend. Druk op dit pictogram en veeg omhoog om met je iPad de taak af te ronden. Op deze manier kun je zelfs e-mails sturen vanaf mailaccounts die niet op je iPad zijn geconfigureerd. Verder is het ook mogelijk om Handoff te gebruiken vanuit de appkiezer. Druk tweemaal op de thuisknop en veeg naar rechts. Nuttig is dat ook ontwikkelaars deze functie in hun apps kunnen implementeren. Hierdoor krijgen als het goed is binnenkort meer apps de mogelijkheid om verder te gaan op een ander apparaat.

 

© PXimport

In de appkiezer zie je welke app je tijdelijk van de iPhone kunt overnemen.

Spraakberichten

Apple heeft zijn app Berichten in iOS 8 voorzien van nieuwe functies. Zo is het nu mogelijk om geluid op te nemen. Open Berichten en maak een nieuw bericht aan. Houd vervolgens rechtsonder het pictogram met de microfoon ingedrukt om geluid op te nemen. Wanneer je het bericht hebt ingesproken, laat je het scherm weer los. Tik op het pijltje om het spraakbericht naar de ontvanger te verzenden. Via het kruisje kun je de opname desgewenst wissen.

 

© PXimport

Geen zin om te typen? Verzend dan een iMessage met een spraakbericht.

Videoberichten

Naast spraakberichten verpak je nu ook videoberichten in een iMessage. Houd de iPad in portretmodus (staand) met de thuisknop naar beneden. Open de app Berichten en houd het pictogram met de camera ingedrukt. Druk op de rode knop om de opname te starten. Wanneer je klaar bent met de opname, druk je nogmaals op de rode knop. Via de afspeelknop bekijk je het resultaat. Tevreden? Gebruik het pijltje om het videobericht te verzenden.

 

© PXimport

Je neemt rechtstreeks videoberichten op en verstuurt ze via een iMessage.

Audio en video behouden

Als je audio- en videoberichten in een iMessage verstuurt, verwijdert het toestel na twee minuten automatisch de bestanden. Ook als de ontvanger het bericht heeft gehoord of gezien, verdwijnt het bestand vanzelf van het toestel. Apple heeft deze functie geïntroduceerd om opslagruimte te besparen. Wanneer je tenslotte alle mediaberichten van vrienden bewaart, is het geheugen snel vol.

Gelukkig kun je de leukste fragmenten wel bewaren. Druk in de conversatie onder of boven het mediabestand op Behoud. Wil je graag standaard alle audio- en videoberichten opslaan? Ga naar Instellingen / Berichten. Bij de opties Audioberichten en Videoberichten geef je vervolgens met Nooit aan dat je de berichten niet automatisch wilt verwijderen.

 

© PXimport

Druk op Behoud om een verzonden of ontvangen videobericht op te slaan.

Locaties delen

Digitale gesprekpartners willen vaak van elkaar weten op welke plek ze zijn. Je geografische locatie verzend je in iOS 8 simpel via een iMessage. Ga naar Berichten en start met iemand een gesprek. Zodra je gesprekspartner wilt weten waar je bent, druk je rechtsboven op Details. Kies voor Stuur mijn huidige locatie. Een plattegrond met je huidige locatie verschijnt nu in de conversatie. Je kunt er ook voor kiezen om je locatie een vaste periode met iemand te delen. Kies in dat geval voor Deel mijn locatie. Tik daarna op Deel één uur, Deel tot vannacht of Deel voor altijd. Wanneer meerdere vrienden hun locatie delen, zie je op één kaart waar ze zich bevinden.

 

© PXimport

Beslis hoelang je je locatie met iemand wilt delen.

Groepsberichten organiseren

iOS 8 biedt nu in de Berichten-app ook meer mogelijkheden om groepsgesprekken te organiseren. Zo geef je gesprekken gemakkelijk een naam en bepaal je welke personen er toegang hebben tot het gesprek. Open de app Berichten en start een nieuw gesprek. Voeg in het Aan-veld twee of meer personen toe aan de conversatie. Stuur vervolgens een iMessage naar je vrienden. Tik rechtsboven op Details en veeg omlaag. Bedenk een logische naam voor de groep, bijvoorbeeld 'Voetbalteam' of 'Familie'. Via Voeg contact toe nodig je eventueel meer leden uit voor het gesprek. Heb je even geen tijd om alle berichten te volgen? Activeer de schakelaar achter Niet storen, zodat je niet telkens een melding ontvangt.

 

© PXimport

Voeg een groepsnaam toe aan gesprekken met meerdere personen.

Sms'en vanaf iPad

Met de update iOS 8.1, heeft Apple nóg een mogelijkheid gecreëerd. Het bedrijf voegde namelijk een functie toe waarmee je kunt sms'en vanaf de iPad wanneer er een iPhone op hetzelfde wifi-netwerk is aangemeld. Apples tablet stuurt vanuit de Berichten-app sms'jes door naar de iPhone, waarna ze bij de ontvanger worden afgeleverd. Hier merk je overigens niks van, want het lijkt net alsof je sms'jes rechtstreeks vanaf de iPad verstuurt.

Spotlight

Apple heeft zijn zoekfunctie Spotlight in iOS 8 verbeterd. Voorheen zocht Spotlight hoofdzakelijk op je iPad, maar nu raadpleegt de functie ook verschillende bronnen van internet. Verder toont het ook resultaten uit iTunes en de App Store. Maak ergens op het midden van het beginscherm een korte veegbeweging omlaag. Typ een trefwoord. Afhankelijk van het gekozen trefwoord, verschijnen er mogelijk nieuwsberichten en app-suggesties op het scherm. Heb je liever dat Spotlight alleen zoekt naar resultaten op je iPad? Ga naar Instellingen / Algemeen / Zoek met Spotlight. Verwijder de vinkjes voor items die je niet in de zoekresultaten wilt weergeven.

 

© PXimport

Spotlight zoekt voortaan ook naar nieuwsberichten op internet.

DuckDuckGo

De zoekmachine DuckDuckGo slaat geen gebruikersdata op, waardoor je zoekgedrag volledig anoniem blijft. Deze zoekmachine heeft als doel om de privacy van zijn gebruikers zo veel mogelijk te beschermen. Standaard geeft Safari zoekresultaten weer in Google. In iOS 8 is het mogelijk om DuckDuckGo als zoekmachine te selecteren. Navigeer naar Instellingen / Safari / Zoekmachine. Selecteer daarna DuckDuckGo. Open Safari en bekijk of deze anonieme zoekmachine bevalt.

 

© PXimport

Heb je liever niet dat bedrijven je zoekopdrachten monitoren? Gebruik dan DuckDuckGo!

Zoek mijn iPad

De iCloud-functie Zoek mijn iPad is een handige methode om bij vermissing of diefstal de geografische locatie van de tablet te achterhalen. Helaas werkt deze functie niet meer wanneer de accu leeg is. Sinds iOS 8 is je iPad in staat om automatisch de locatie te delen wanneer er bijna geen batterijlading meer is. Deze functie staat niet standaard ingeschakeld. Ga achtereenvolgens naar Instellingen / iCloud / Zoek mijn iPad en zet de schuifknop achter Stuur laatste locatie aan. Bij vermissing vraag je via www.icloud.com de recentste locatie op.

 

© PXimport

Je vermiste iPad stuurt bij een kritisch batterijniveau automatisch de laatste locatie door.

Batterijgebruik

Vind je dat de accu van je iPad het niet zo lang volhoudt? Wellicht slurpen bepaalde apps de batterij telkens leeg. In iOS 8 kun je zien welke toepassingen de accu zwaar belasten, handig! Open Instellingen / Algemeen / Gebruik / Batterijgebruik. In percentages staat uitgedrukt welke apps er veel batterijlading vreten. Wanneer Begin-/toegangsscherm bovenin staat vermeld, betekent het dat je de iPad vaak op stand-by hebt staan. In dat geval loont het de moeite het toestel vaker volledig uit te schakelen. Je kunt kiezen om het batterijgebruik van de afgelopen 24 uur of van de afgelopen zeven dagen te tonen.

 

© PXimport

Bekijk welke apps ervoor zorgen dat de accu het niet zo lang volhoudt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000