Samsung Galaxy Z Fold4 en Flip4: wordt de vouwbare smartphone mainstream?
Waar andere fabrikanten als Motorola, Huawei en Oppo nog wat aan lijken te modderen met smartphones met een vouwbaar scherm, is Samsung met de zojuist aangekondigde Galaxy Z Fold4 en Galaxy Z Flip4 de opvouwbare smartphone aan het verfijnen. De nieuwe smartphones strijken meerdere plooien glad.
Opvouwbare smartphones zijn intussen op een punt gekomen dat er geen introductie meer nodig is. Samsung heeft twee verschillende series opvouwbare smartphones: de Z Fold, een regulier ogende smartphone die je als een boek openslaat om een tabletscherm tevoorschijn te toveren. Ook is er de Z Flip, die als een ouderwetse clamshelltelefoon openslaat. Inmiddels is Samsung eigenlijk de enige fabrikant die je serieus kunt nemen als je een smartphone met vouwbaar scherm koopt. Oppo, Huawei en Motorola blijven steken in een conceptuele fase, waardoor Samsung ook de hele markt bedient.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
En volgens Samsung is die markt rijp voor de massa. In een persbericht schepte Samsung op dat de markt voor opvouwbare smartphones 300% gegroeid is naar 10 miljoen per jaar. Dat klinkt indrukwekkend. Maar als je het in perspectief zet, dan is er van massa of mainstream nog geen sprake. Zo verkocht Samsung in 2021 volgens marktonderzoeksbedrijf Gartner 272.327.500 smartphones, in totaal zijn er 1.433.859.400 verkocht. Het aantal verkochte vouwbare smartphones zou in een jaar uitkomen op een percentage van 0,7%.
Dat verklaart wellicht waarom een Galaxy Z Fold of een Galaxy Z Flip in het openbaar nog altijd een zeldzaam fenomeen is. Pakken we de Kieskeurig-smartphonepagina erbij dan staat de eerste opvouwbare smartphone op het moment van schrijven op de 201e plek. Mainstream houdt mogelijk meer in dat mensen bekend zijn met de opvallende smartphones.
Hoe gaat Samsung de Galaxy Z Flip 4 en Galaxy Z Fold 4 écht mainstream maken?
De nieuwste generaties van de Galaxy Z Flip en Fold zijn nauwelijks te onderscheiden van hun voorgangers uit derde generatie. Toch zijn er welkome verbeteringen. Zo hebben beide modellen een hogere accucapaciteit, wat vooral voor de Galaxy Z Flip geen overbodige luxe is. In onze review van vorig jaar was dit het grootste minpunt.
Verder beschikken beide smartphones over nieuwste generatie Snapdragon-chipset, die beter presteren dan Samsung’s eigen Exynos-chipsets. Ook zijn de schermranden wat dunner gemaakt, de beeldkwaliteit is opgehoogd, de camera’s wat beter en kan de Fold4 overweg met een stylus en is de selfiecamera nog beter verborgen achter het scherm. Ook biedt Samsung de mogelijkheid aan je eigen Galaxy Z Flip4 te ontwerpen: scharnierkleur, accentkleur en paneelkleur.
Dat zijn positieve veranderingen. Maar geen grote verbeteringen. Bovendien blijft met de hoge verkoopprijzen de grootste horde overeind staan. En het is niet ondenkbaar dat juist die horde mainstream-verkoopcijfers in de weg staat.
©PXimport
Derde generatie
Het is echter niet ondenkbaar dat juist de derde generatie Galaxy Z Flip en Galaxy Z Fold de opvouwbare smartphone alsnog mainstream maken. De verschillen met de vierde generatie, die zojuist aangekondigd is, zijn klein. Bovendien heeft Samsung de update-ondersteuning opgeschroefd, waardoor een serie van pakweg een jaar oud, nog altijd een redelijk duurzame keuze is.
Het is niet ondenkbaar dat de Galaxy Z Flip3 en Galaxy Z Fold3 voor lagere prijzen aangeboden worden. Mocht het Samsung lukken om de vouwbare smartphones respectievelijk onder de 600 en 800 euro aan te bieden, dan zou de financiele horde mogelijk wegvallen, waarna de opvouwbare smartphone niet alleen mainstream wordt, maar de hele productgroep voorlopig ook gedomineerd blijft door Samsung.