Gedeelde mappen op je NAS in Mac OS gebruiken

Gedeelde mappen op je NAS in Mac OS gebruiken

Smartphone & tablet

Geplaatst: 26 juli 2018 - 08:22

Aangepast: 24 november 2022 - 13:13

Ronald Smit

Als je een NAS hebt staan in huis, wil je natuurlijk gedeelde mappen van dat apparaat gebruiken om gegevens van te lezen of op te bewaren. Met een beetje planning gaat dat wel heel makkelijk.

Een NAS is in z'n simpelste vorm een harde schijf met netwerkaansluiting. Meer uitgebreide exemplaren voegen veel meer functionaliteit toe. Onder de streep hebben ze allemaal één ding gemeen: je kunt er gedeelde mappen vanaf elke (ingelogde) pc of Mac op je netwerk mee benaderen. Mac OS koppelt eerder gebruikte netwerkshares niet automatisch bij elke start, wat betekent dat je telkens opnieuw naam en wachtwoord voor zo'n gedeelde map in zou moeten voeren. Gelukkig kan dat ook een stuk makkelijker. Namelijk door Mac OS te vertellen dat bepaalde shares wél direct na het inloggen gekoppeld dienen te worden. Start daarvoor Systeemvoorkeuren (via het Dock of het Apple-menu linksboven in beeld). Klik dan op Gebruikers en groepen. Klik op je account en dan op Inloggen op het paneel rechts. Start nu Finder en koppel de netwerkshare. Dat kan in Finder door in de kolom links onder Gedeeld op de gewenste NAS te klikken. Klik vervolgens rechts op Verbind als en voer gebruikersnaam en wachtwoord zoals ingesteld op de NAS in. Dubbelklik op een share (gedeelde map) en je ziet een alias op het bureaublad naar deze map verschijnen.

Automatisch bij het opstarten

Nu keren we weer terug naar het al geopende Gebruikers en groepen-venster, onderdeel van Systeemvoorkeuren. Je ziet daar aan de rechterkant een lijstje onder de tekst Deze onderdelen worden automatisch geopend als je inlogt. Mogelijk staat hier of daar al wat vermeld, maar de lijst kan ook nog maagdelijk leeg zijn. Sleep simpelweg de net op het bureaublad verschenen map naar de lijst en laat hem daar los. Op die manier kan je meerdere gedeelde NAS-mappen toevoegen. Als je klaar bent, sluit je het venster Gebruikers en groepen. Vanaf nu worden de toegevoegde shares automatisch na het inloggen op je Mac gekoppeld. En zijn daarmee direct beschikbaar in Finder.

Wáár is die map?

Voor een nieuweling in de wereld van Mac OS kan het even zoeken zijn naar de map in een willekeurig Opslaan als-venster van een programma. Naast een lijstje met favorieten is daar immers verder niks te zien. Om alle beschikbare mappen te tonen klik je in het venster Opslaan als - ongeacht vanuit welk programma je iets wilt bewaren - op het naar beneden gerichte 'pijltje' achter de bestandsnaam. Je ziet nu alle opslaglocaties, inclusief je NAS-mappen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000