Pas op voor dure app-abonnementen: Zo herken je fleeceware

© PXimport

Pas op voor dure app-abonnementen: Zo herken je fleeceware

Geplaatst: 20 januari 2022 - 16:07

Aangepast: 14 december 2022 - 10:08

Wesley Akkerman

Op mobiele apparaten moet je je al zorgen maken om virussen en malware. Maar vergeet ook fleeceware niet. Dit zijn abonnementen die zich voordoen als ‘handige’ apps waar hoge kosten aan verbonden zijn, die al snel de spuigaten uitlopen. Waar moet je precies op letten bij deze dure app-abonnementen?

Fleeceware-apps zijn uit op het geld van gebruikers. Het gaat vaak om apps die handige, maar vooral simpele functies aanbieden tegen betaling, zoals een zaklamp. Terwijl dergelijke functies gewoon elders gratis zijn. Ook kan het zijn dat apps je eerst lekker maken met een proefabonnement van drie dagen en je daarna een jaarabonnement aansmeren. 

De prijzen zijn altijd exorbitant hoog, waardoor het dus opletten geblazen is. Voornamelijk jonge kinderen laten zich snel misleiden door de vele advertenties op sociale platformen, waardoor ouders daarvan de dupe worden.

Fleeceware herkennen

Hoe herken je fleeceware? Daar zijn drie duidelijke signaleringen voor.

  • Je herkent de kosten op je creditkaart of bankrekening niet;

  • De kosten die verbonden zijn aan apps zijn heel hoog of dubbel van je rekening getrokken

  • De app blijft geld aftroggelen wanneer je hem verwijderde en je in de app je afmeldde voor het abonnement

Soms is het moeilijk om van fleeceware af te komen. De app raadt vaak aan een mail te sturen naar een niet-bestaand e-mailadres. En anders moet je een niet-bestaand telefoonnummer bellen. Tot slot wordt wel eens aangeraden langs te komen op één of ander kantoor, maar ook daar zitten natuurlijk kosten en haken en ogen aan. Oftewel: de situatie is alles behalve ideaal.

Geldkraan

© PXimport

Afmelden voor fleeceware

Gelukkige is er een oplossing voor dit soort praktijken. De app verwijderen of je afmelden binnen zo’n app is niet genoeg. Je moet de annuleringen regelen via de downloadwinkel op je smartphone. Dat is de App Store op iOS en Google Play op Android.

In de App Store tap je op je initialen, rechts bovenin en ga je naar het menu voor abonnementen. Daar zoek je het abonnement op dat je niet herkent of waarvan je denkt dat het fleeceware is en druk je op de knop voor het afmelden.

Android-gebruikers gaan ongeveer hetzelfde te werk. Open Google Play en druk op het hamburgermenu. Druk op de knop voor abonnementen, zoek het kwaadaardige abonnement op en meld je ervoor af. Regel dit dus nooit via de app, maar altijd via de digitale winkel. Dan is de kans groot dat je ervan afkomt. Lukt het dan nog steeds niet, kijk dan of je iets kunt regelen met je bank of creditkaartmaatschappij.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten