Films monteren op je iPad

© PXimport

Films monteren op je iPad

Geplaatst: 24 mei 2014 - 05:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:40

Kees Krick

Tablets worden steeds krachtiger. We kunnen er nu ook prima films mee monteren. Dus daar is die zware en hete laptop op schoot niet per se meer voor nodig. Met een tablet in de hand werkt het een stuk fijner en kan het ook nog eens ongeacht waar je bent. Wij laten zien hoe je dat doet.

Tip 01: Monteren iPad

Een perfecte app om films op een iPad te monteren is iMovie (4,49 euro) van Apple. Koop je een nieuwe iPad, dan is de app tegenwoordig zelfs gratis. Tik in de app op Projecten en vervolgens op het plusteken. Kies vervolgens voor Film. Vervolgens zijn er diverse filmthema's waaruit je kunt kiezen. Hiermee bepaal je het uiterlijk van de gemonteerde film.

Met de afspeelknop zie je via een voorbeeldfilm hoe zo'n thema eruitziet. Een mooi thema gevonden? Tik dan rechtsboven op Maak film. Je komt nu in het montagedeel van de app terecht en kunt je eigen filmpjes inladen door rechtsboven in beeld op Video te tikken. In een overzicht zie je het materiaal op je iPad. Tik op een film en daarna op het omlaag wijzende pijltje om dit exemplaar aan de montage toe te voegen. De filmpjes komen vanzelf op volgorde te liggen.

Een fragment tussen bestaande filmpjes neerzetten kan ook. Verschuif de tijdlijn onder in het scherm tot de verticale lijn op de juiste plek staat en voeg daarna je filmpje toe.

 

© PXimport

Tip 01 iMovie heeft allerlei mooie filmthema's aan boord.

Tip 02: Volgorde

Bevalt de volgorde op de tijdlijn toch niet? Houd je vinger dan even op een filmpje gedrukt en sleep hem daarna naar een andere plek op de tijdlijn. Wil je een filmpje bijsnijden zodat alleen het interessante materiaal overblijft? Tik dan op het fragment in de tijdlijn en verschuif de gele begin- of eindbalk. In de voorbeeldweergave zie je hoe het start- of eindpunt verandert.

Om een titel toe te voegen tik je onder in het scherm op Titel, kies je waar de titel moet komen en voer je de tekst in de voorbeeldweergave in. Ook de afspeelsnelheid is te bepalen. Tik op Snelheid om een filmfragment versneld of vertraagd af te spelen. Wil je dit filmpje toch liever weer uit de montage halen? Gebruik dan de prullenbak rechtsonder.

 

© PXimport

Tip 02 In de tijdlijn kan een filmpje op maat gesneden worden.

Tip 03: Film bewaren

Uiteraard mag je ook foto's aan de montage toevoegen en kan er een passend muziekje of geluidsfragment onder de film gezet worden. Daar zijn de onderdelen Foto's en Audio rechtsbovenin voor. Je kunt gewoon foto's uit de filmrol of een fotoalbum inladen. In iMovie zit een muziekje per thema, maar ook een hele rits zeer bruikbare geluidsfragmenten. Je kunt overigens ook een keuze maken uit je eigen muziekbibliotheek.

Als je klaar bent met monteren, keer je terug naar het hoofdscherm van iMovie door linksboven op de pijl te tikken. Tik bij je project op het vierkantje met de omhoog wijzende pijl en kies Bewaar video om de gemonteerde film in de Filmrol van je iPad te bewaren. Op dit scherm kun je het project ook een zinvolle naam geven door op de huidige automatisch gegenereerde naam te tikken. Verder kun je de film direct delen op een sociaal netwerk zoals Facebook of Vimeo, of de film versturen via de app Berichten of Mail.

 

© PXimport

Tip 03 Het eindresultaat wordt in de filmrol van je iPad bewaard en je kunt het direct delen via verschillende kanalen.

Tip 04: Films overzetten

Wil je (ook) filmpjes in de montage gebruiken die niet met deze iPad zijn geschoten? Dan is het zaak dat je die eerst naar je tablet kopieert. Dat gaat het snelste als je iTunes gebruikt. Sluit je iPad eerst met een kabeltje aan op je computer.

Ga dan in iTunes via de knop in de rechterbovenhoek naar je iPad en vervolgens naar het tabblad Foto's. Dat lijkt misschien onlogisch, maar we gaan je filmpjes toevoegen aan een album op de iPad, zodat je er vanuit iMovie rechtstreeks bij kunt en dat werkt hetzelfde als met foto's. Zet een vinkje bij de optie Foto's synchroniseren uit en wijs daarachter de map met filmpjes op uw computer aan. Mocht deze optie al aangevinkt staan, dan betekent dit dat je al foto's met je iPad synchroniseert. Dan hoef je de filmpjes alleen nog maar in die map neer te zetten.

Als je filmpjes en foto's liever gescheiden houdt, maak dan een submap aan en zet een vinkje bij Alle mappen. Tot slot moet je de optie Inclusief video's nog aanzetten. Klik rechtsonder op Synchroniseer en je films worden naar een album op de iPad gekopieerd. Met de app Foto's die standaard op je iPad zit, kun je controleren of het album met de filmpjes er echt is. Uiteraard zijn de filmpjes nu ook vanzelf in iMovie te zien.

 

© PXimport

Tip 04 Films overzetten naar je iPad gaat het eenvoudigst via iTunes.

Tip 05: Via Dropbox

Je kunt filmpjes ook draadloos naar je iPad overzetten, bijvoorbeeld via Dropbox. Dat kan door ze via de website rechtstreeks naar je account te uploaden, of door vooraf een programma (dat je ook op die website vindt) op je pc of Mac te installeren en de bestanden dan simpelweg naar een speciale map te kopiëren. Selecteer op je iPad het filmpje in de app Dropbox, tik bovenin op het vierkant met de omhoog wijzende pijl en kies vervolgens de optie Open in. Tik dan op Open in iMovie.

Het filmpje kan nu aan een nieuwe of bestaande montage worden toegevoegd.

Bedenk wel dat filmbestanden vaak erg groot zijn en het best even kan duren voordat al die bestanden op je tablet verschijnen. Daarnaast heb je er een draadloze verbinding met een wifi-netwerk voor nodig. Via het mobiele telefoonnetwerk (3G of 4G dus) kan het ook, maar met grote filmbestanden bent u meestal snel door uw databundel heen.

 

© PXimport

Tip 05 Draadloos overzetten kan ook, maar duurt bij grote films een stuk langer.

Tip 06: Converteren

Niet elk filmpje kan zomaar op een tablet worden afgespeeld. Is je film afkomstig van een videocamera of fototoestel, dan moet je het beeldmateriaal vaak eerst omzetten naar een formaat waar je tablet raad mee weet. Vooral de iPad ondersteunt maar een heel klein aantal filmformaten. Omzetten is tegenwoordig gelukkig een eitje met het programma HandBrake.

Eerst geef je bij Source aan waar het bronmateriaal staat. Je kunt hier een filmbestand aanwijzen maar ook een map, zodat je met gemak meerdere filmpjes tegelijk kunt converteren. Daarna klik je op Add To Queue, of op het kleine pijltje erachter en daarna op Add All als het om een reeks filmpjes gaat. Bij Destination geef je de naam van de doelfilm aan. Converteer je meerdere filmpjes tegelijk, geef dit dan via Tools / Options aan op tabblad Output Files, door een vinkje te zetten bij Automatically name output files en een mapnaam in te vullen bij Default Path.

Geef ten slotte helemaal rechts aan of je voor iPad of Android tablet wilt omzetten. Klik dan op het groene pictogram waar Start bij staat en HandBrake gaat voor je aan het werk.

 

© PXimport

Tip 06 Converteer filmpjes met HandBrake naar het juiste formaat.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten