Motion Ninja: films monteren mét effecten

© PXimport

Motion Ninja: films monteren mét effecten

Smartphone & tablet

Geplaatst: 29 juli 2021 - 09:32

Aangepast: 25 november 2022 - 11:04

Kees Krick

Je smartphone is niet alleen een prima vervanger van de vroegere videocamera, je kunt het beeldmateriaal er meteen op bewerken en aansluitend het eindresultaat met anderen delen. Met de app Motion Ninja is dit monteren een eitje en voeg je met hetzelfde gemak indrukwekkende effecten toe. Daardoor kijkt iedereen met nóg meer plezier naar je films.

In plaats van de filmpjes die je met je smartphone opneemt als losse opnamen af te spelen, kun je daar beter een korte en samenhangende videomontage van maken. Tegelijkertijd kun je het geheel dan voorzien van professioneel ogende effecten. Vooral als je het materiaal voor zoiets als sociale media gebruikt, maken je video’s dan meer indruk en houden langer de aandacht vast.

Gelukkig hoef je daar geen expert in filmmontage voor te zijn. Met het eenvoudig te gebruiken Motion Ninja zet je snel en met het grootste gemak smakelijke video’s in elkaar. Wij laten stap voor stap zien hoe je dit aanpakt.

Filmmateriaal

Zodra de app is opgestart, tik je op New Project om aan je eerste videoproject te beginnen. Op het vervolgscherm selecteer je één of meer bestaande filmpjes, of tikt op het camerapictogram om verse opnamen te maken. Kies je meerdere opnamen uit, dan verklappen de cijfers op de miniaturen in welke volgorde ze in de montage terechtkomen. Daarnaast is dit onderaan te zien in de filmstrip.

Wil je de volgorde aanpassen? Dat kan door je vinger even op een exemplaar in de filmstrip gedrukt te houden en het dan naar de gewenste plek te slepen. Om een fragment uit je selectie te verwijderen, kies je voor het kruisje in de filmstrip of tik je een tweede keer op de miniatuur in het video-overzicht erboven.

Zodra je rechts onderin op Add (Android) of Next (iPhone) tikt, worden de opnamen netjes achter elkaar op de zogeheten tijdlijn geplaatst. Dit is de plek waar je heerlijk aan je videomontage kunt sleutelen. Erboven bevindt zich een grote voorbeeldweergave, zodat je op elk moment kunt zien of een bewerking of effect bevalt.

Het is handig om het geheel eerst even integraal af te spelen. Als de volgorde van de fragmenten toch niet helemaal klopt, merk je dat meteen. Ook ontdek je zo of ergens stukjes beeldmateriaal zitten die je liever uit de montage haalt.

Monteren maar

Merk je tijdens het afspelen dat de volgorde van de filmclips toch niet helemaal in orde is? Houd dan je vinger op het verkeerd geplaatste fragment gedrukt. Zodra de tijdlijn in een rijtje miniaturen verandert, sleep je het naar de gewenste plek en laat het daar los.

Wil je een filmpje inkorten zodat je alleen het beste materiaal gebruikt? Tik er dan op in de tijdlijn en sleep de witte hendels aan de voorzijde en/of achterzijde naar binnen. Het schaartje gebruik je om filmpjes op te delen in fragmenten.

Standaard gaan filmclips nogal abrupt in elkaar over en daar is op zich niets mis mee. Wil je dit liever vloeiend laten verlopen, tik dan op het plusteken tussen twee filmpjes en stel een van de vele fraaie overgangseffecten in. Tik eventueel rechts onderin op Apply to All om het gekozen overgangseffect op alle filmpjes in de montage toe te passen.

© CIDimport

Bijbetalen

Effecten toevoegen

© CIDimport

Zodra de montage op de rails staat, is het tijd om leuke effecten toe te voegen. Om dit te doen, zoek je eerst de positie in de tijdlijn op waar het effect moet beginnen. Dat kan via het afspeelknopje onder de voorbeeldweergave of sneller door met je vinger over de tijdlijn zelf te vegen.

Vervolgens geef je onderaan het scherm aan of je een plaatje (Sticker), video-effect (Effect), kleurenfilter (Filter) of een tekst zoals een titel wilt toevoegen (Text). Het onderdeel Effect is zeer interessant als je vaak filmpjes voor sociale media opneemt, omdat je hiermee professioneel ogende bewegingseffecten toevoegt.

Kies je voor Text of Sticker, dan kun je ook hier een animatie aan toevoegen via de optie Animation onderaan het scherm. Dit om het effect net even wat extra op te fleuren en minder statisch te maken. Via In stel je het effect in waarmee de tekst of sticker op het scherm verschijnt, met Out op welke manier het weer verdwijnt. Loop gebruik je voor een doorlopend effect. Ook eigenschappen van de animatie zijn aanpasbaar in vooral de Android-versie. Denk aan de tijdsduur en het soort beweging.

Al met al kun je de animatie zo subtiel of extreem maken als je zelf wilt. Standaard verschijnt je tekst of een sticker midden in het beeld. Je mag het zelf naar de gewenste plek slepen. De grootte stel je in door met twee vingers te knijpen. Door je vingers te draaien, kun je de tekst schuin zetten.

Effecten op de tijdlijn

Zodra je een effect hebt toegevoegd, verschijnt een extra balkje boven dit videofragment in de tijdlijn. Zie je alleen een plat lijntje met een symbool in een soort tekstballon erboven? Tik dan op dit symbool om het effectbalkje alsnog open te klappen.

Mocht dat nodig zijn, dan kun je het effect nu naar links of naar rechts verplaatsen door je vinger erop te drukken en te slepen. Een effect precies de goede tijdsduur geven kan door het in te korten of te verlengen via de hendels aan de uiteinden. Tik op het balkje zelf of onderaan het scherm op Edit om dit effect nogmaals aan te passen, of tik in plaats daarvan ergens in een leeg gedeelte van de tijdlijn om het effect weer dicht te klappen.

Plaats je meerdere effecten op (ongeveer) dezelfde plek in de tijdlijn? Dan kun je er op een Android-telefoon maar eentje tegelijk van bekijken en bewerken. Tik in dat geval op het symbool erboven om door de aanwezige effecten te bladeren. Dat ergens meerdere effecten aanwezig zijn, zie je aan het kadertje rondom het effectsymbool, dat nu een beetje lijkt op een stapeltje speelkaarten. Uiteraard worden alle effecten wel gelijktijdig in je film getoond.

Heen en weer

Eigen animaties maken

Het bijzondere aan Motion Ninja is dat je ook zelfbedachte animaties aan teksten en stickers kunt toevoegen. Je zit dus niet vast aan de ingebakken bewegingen van daarnet. Een eigen animatie maken is bijzonder eenvoudig, waardoor je in een oogwenk de leukste en professioneel ogende filmpjes in elkaar draait.

Je kunt een tekst of sticker bijvoorbeeld heel nauwkeurig een persoon, dier of voorwerp door het beeld laten volgen. Dat ziet er professioneler uit dan wanneer teksten en stickers altijd maar op een vaste plek staan.

Dit animeren doe je door simpelweg aan te geven op welk punt in de tijdlijn een bepaalde effecteigenschap veranderd moet zijn. Zoals waar een sticker zich in het beeld bevindt of de grootte van je tekst. Het tijdstip waarop iets veranderd moet zijn, wordt een keyframe genoemd. Door meerdere keyframes toe te voegen, bouw je dus stap voor stap een animatie op. De app zorgt ervoor dat de aangegeven veranderingen soepel en geleidelijk verlopen tussen de keyframes. Via een praktijkvoorbeeld verduidelijken we dit nog even.

Keyframes

Stel dat een roofvogel voorbijvliegt terwijl je een waterval aan het filmen bent. Dat deze vogel sierlijk door het beeld cirkelt, zal niet iedere kijker zomaar opmerken. Daarom voeg je bij de start van dit filmpje een sticker toe met een pijltje (of een verhelderende tekst zoals “Roofvogel”), geeft het de gewenste grootte en plaatst het vlak naast de vogel.

Vervolgens kies je Animation, Custom en tikt op het paarse knopje waarop je een plusteken en een rijtje diamantjes ziet. Hiermee voeg je een eerste keyframe toe. Dit is de beginsituatie, het moment waarop onze (in dit voorbeeld fictieve) vogel kriskras door het beeld zal gaan vliegen.

Nu is het de bedoeling dat de pijl netjes met de vogel “meevliegt”. Dit doe je door extra keyframes toe te voegen op elk punt waar de vogel afbuigt of van richting verandert. Veeg daarom rustig over de tijdlijn tot je zo’n verandering tegenkomt.

Eerst zweeft de vogel bijvoorbeeld van links naar rechts en zodra het beestje omkeert, is daar een keyframe nodig. Dit doe je door de sticker opnieuw met je vinger naar de vogel te slepen. Je mag hier ook de schuifregelaars onder de tijdlijn voor gebruiken. De app voegt nu automatisch een nieuw keyframe toe. Dit is te zien aan het extra diamantje in het effectbalkje. Het paarse knopje hoef je na de eerste keer dus niet meer te gebruiken.

© CIDimport

Volg de route

© CIDimport

Het enige wat je dus hoeft te doen, is de sticker opnieuw positioneren zodra de vogel ergens van richting verandert, een bocht maakt of een tijdje ergens gaat zitten. Net zolang tot je aan het einde van dit filmfragment bent aanbeland of de vogel weer uit beeld is verdwenen.

Een witte stippellijn laat het pad zien dat de sticker door het beeld zal afleggen. Voor een rechtlijnige beweging heb je maar weinig keyframes nodig, bij willekeurige en boogvormige bewegingen juist veel. Klaar? Speel dit stukje film dan even af om te zien of de sticker of tekst de vogel netjes blijft volgen.

Kan het beter? Tik dan op een diamantje zodat het opnieuw paars kleurt en stel het effect op dat punt bij. Je kunt ook extra keyframes toevoegen om de animatie nog verder te verfijnen. Een keyframe verwijderen kan door het te selecteren en daarna op het paarse knopje (ditmaal met een minteken erin) te tikken.

Per keyframe kun je ook de hoek of de grootte van de sticker of je tekst veranderen. Bijvoorbeeld groter naarmate de vogel dichterbij komt en kleiner zodra hij weer weg fladdert, of je laat de pijlpunt van de sticker continu de vliegrichting aanwijzen. Leef je vooral uit!

Extra beeldelementen

Wat ook erg leuk is, is extra beeldelementen toevoegen. Zoek weer eerst de gewenste positie op, tik links onderin op Mixer (Android) of PIP (iPhone) en kies op het vervolgscherm voor Stock Footage. Ga bovenin naar tabblad Green Screen en kies een leuk beeldelement uit. Bijvoorbeeld het batterij-oplaadbalkje (Android) of de bewegende muispijl (iPhone).

Net als elk ander effect mag je dit vrijelijk verplaatsen, inkorten of verlengen. Doordat de groene achtergrondkleur onzichtbaar wordt gemaakt, zie je een animatie van een opladende batterij of van het muispijltje zodra je de film afspeelt.

Je mag ook zelf mensen, dieren of voorwerpen voor een egale achtergrond fotograferen of filmen en dat vervolgens via Mixer binnenhalen. Je moet dan wel even onderaan op Chroma tikken en de cirkelvormige aanwijzer naar de achtergrondkleur verplaatsen. Want alles met die kleur zal dan onzichtbaar worden gemaakt, waardoor je op magische wijze zomaar iemand of iets in je film plaatst! Ook hier kun je via keyframes weer een eigen animatie aan toevoegen.

Uitgespeeld? Tik rechts bovenin op Export om het eindresultaat op te slaan en geniet lekker van je gemonteerde film vol met gave speciale effecten. Gebruik je de gratis versie van de app, dan zal alleen tijdens de eerste paar seconden een watermerkje te zien zijn.

Dubbel in beeld

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000