ID.nl logo
Motion Ninja: films monteren mét effecten
© PXimport
Huis

Motion Ninja: films monteren mét effecten

Je smartphone is niet alleen een prima vervanger van de vroegere videocamera, je kunt het beeldmateriaal er meteen op bewerken en aansluitend het eindresultaat met anderen delen. Met de app Motion Ninja is dit monteren een eitje en voeg je met hetzelfde gemak indrukwekkende effecten toe. Daardoor kijkt iedereen met nóg meer plezier naar je films.

In plaats van de filmpjes die je met je smartphone opneemt als losse opnamen af te spelen, kun je daar beter een korte en samenhangende videomontage van maken. Tegelijkertijd kun je het geheel dan voorzien van professioneel ogende effecten. Vooral als je het materiaal voor zoiets als sociale media gebruikt, maken je video’s dan meer indruk en houden langer de aandacht vast.

Gelukkig hoef je daar geen expert in filmmontage voor te zijn. Met het eenvoudig te gebruiken Motion Ninja zet je snel en met het grootste gemak smakelijke video’s in elkaar. Wij laten stap voor stap zien hoe je dit aanpakt.

Filmmateriaal

Zodra de app is opgestart, tik je op New Project om aan je eerste videoproject te beginnen. Op het vervolgscherm selecteer je één of meer bestaande filmpjes, of tikt op het camerapictogram om verse opnamen te maken. Kies je meerdere opnamen uit, dan verklappen de cijfers op de miniaturen in welke volgorde ze in de montage terechtkomen. Daarnaast is dit onderaan te zien in de filmstrip.

Wil je de volgorde aanpassen? Dat kan door je vinger even op een exemplaar in de filmstrip gedrukt te houden en het dan naar de gewenste plek te slepen. Om een fragment uit je selectie te verwijderen, kies je voor het kruisje in de filmstrip of tik je een tweede keer op de miniatuur in het video-overzicht erboven.

Zodra je rechts onderin op Add (Android) of Next (iPhone) tikt, worden de opnamen netjes achter elkaar op de zogeheten tijdlijn geplaatst. Dit is de plek waar je heerlijk aan je videomontage kunt sleutelen. Erboven bevindt zich een grote voorbeeldweergave, zodat je op elk moment kunt zien of een bewerking of effect bevalt.

Het is handig om het geheel eerst even integraal af te spelen. Als de volgorde van de fragmenten toch niet helemaal klopt, merk je dat meteen. Ook ontdek je zo of ergens stukjes beeldmateriaal zitten die je liever uit de montage haalt.

Monteren maar

Merk je tijdens het afspelen dat de volgorde van de filmclips toch niet helemaal in orde is? Houd dan je vinger op het verkeerd geplaatste fragment gedrukt. Zodra de tijdlijn in een rijtje miniaturen verandert, sleep je het naar de gewenste plek en laat het daar los.

Wil je een filmpje inkorten zodat je alleen het beste materiaal gebruikt? Tik er dan op in de tijdlijn en sleep de witte hendels aan de voorzijde en/of achterzijde naar binnen. Het schaartje gebruik je om filmpjes op te delen in fragmenten.

Standaard gaan filmclips nogal abrupt in elkaar over en daar is op zich niets mis mee. Wil je dit liever vloeiend laten verlopen, tik dan op het plusteken tussen twee filmpjes en stel een van de vele fraaie overgangseffecten in. Tik eventueel rechts onderin op Apply to All om het gekozen overgangseffect op alle filmpjes in de montage toe te passen.

©CIDimport

Bijbetalen

Hoewel je de app Motion Ninja gratis mag gebruiken, zitten er ook functionaliteiten in waarvoor betaald moet worden. Je hebt hierbij de keuze om een eenmalige afkoopsom te betalen of een abonnement af te sluiten. Liever niet betalen? Gelukkig is in de basisversie ook al enorm veel mogelijk. Betaalde functies zijn duidelijk gemarkeerd met een oranje Pro-badge (Android) of gouden kroontje (iPhone), dus je weet altijd waar je aan toe bent.

Effecten toevoegen

©CIDimport

Zodra de montage op de rails staat, is het tijd om leuke effecten toe te voegen. Om dit te doen, zoek je eerst de positie in de tijdlijn op waar het effect moet beginnen. Dat kan via het afspeelknopje onder de voorbeeldweergave of sneller door met je vinger over de tijdlijn zelf te vegen.

Vervolgens geef je onderaan het scherm aan of je een plaatje (Sticker), video-effect (Effect), kleurenfilter (Filter) of een tekst zoals een titel wilt toevoegen (Text). Het onderdeel Effect is zeer interessant als je vaak filmpjes voor sociale media opneemt, omdat je hiermee professioneel ogende bewegingseffecten toevoegt.

Kies je voor Text of Sticker, dan kun je ook hier een animatie aan toevoegen via de optie Animation onderaan het scherm. Dit om het effect net even wat extra op te fleuren en minder statisch te maken. Via In stel je het effect in waarmee de tekst of sticker op het scherm verschijnt, met Out op welke manier het weer verdwijnt. Loop gebruik je voor een doorlopend effect. Ook eigenschappen van de animatie zijn aanpasbaar in vooral de Android-versie. Denk aan de tijdsduur en het soort beweging.

Al met al kun je de animatie zo subtiel of extreem maken als je zelf wilt. Standaard verschijnt je tekst of een sticker midden in het beeld. Je mag het zelf naar de gewenste plek slepen. De grootte stel je in door met twee vingers te knijpen. Door je vingers te draaien, kun je de tekst schuin zetten.

Effecten op de tijdlijn

Zodra je een effect hebt toegevoegd, verschijnt een extra balkje boven dit videofragment in de tijdlijn. Zie je alleen een plat lijntje met een symbool in een soort tekstballon erboven? Tik dan op dit symbool om het effectbalkje alsnog open te klappen.

Mocht dat nodig zijn, dan kun je het effect nu naar links of naar rechts verplaatsen door je vinger erop te drukken en te slepen. Een effect precies de goede tijdsduur geven kan door het in te korten of te verlengen via de hendels aan de uiteinden. Tik op het balkje zelf of onderaan het scherm op Edit om dit effect nogmaals aan te passen, of tik in plaats daarvan ergens in een leeg gedeelte van de tijdlijn om het effect weer dicht te klappen.

Plaats je meerdere effecten op (ongeveer) dezelfde plek in de tijdlijn? Dan kun je er op een Android-telefoon maar eentje tegelijk van bekijken en bewerken. Tik in dat geval op het symbool erboven om door de aanwezige effecten te bladeren. Dat ergens meerdere effecten aanwezig zijn, zie je aan het kadertje rondom het effectsymbool, dat nu een beetje lijkt op een stapeltje speelkaarten. Uiteraard worden alle effecten wel gelijktijdig in je film getoond.

Heen en weer

Aanpassingen kun je weer ongedaan maken via de twee gekromde pijltjes linksonder in het scherm. Hiermee ga je stap voor stap terug in de tijd. Iets te ver gegaan? Je kunt ook weer vooruit in de tijd. Wil je een bepaald effect weer uit de montage halen? Dan selecteer je het en kiest onderin het scherm voor Delete. Wil je een effect ook op andere plekken gebruiken? Dan hoef je dat niet helemaal opnieuw te maken. Via Copy verdubbelt het effect zich, waarna je de kopie naar de gewenste locatie in de tijdlijn sleept.

Eigen animaties maken

Het bijzondere aan Motion Ninja is dat je ook zelfbedachte animaties aan teksten en stickers kunt toevoegen. Je zit dus niet vast aan de ingebakken bewegingen van daarnet. Een eigen animatie maken is bijzonder eenvoudig, waardoor je in een oogwenk de leukste en professioneel ogende filmpjes in elkaar draait.

Je kunt een tekst of sticker bijvoorbeeld heel nauwkeurig een persoon, dier of voorwerp door het beeld laten volgen. Dat ziet er professioneler uit dan wanneer teksten en stickers altijd maar op een vaste plek staan.

Dit animeren doe je door simpelweg aan te geven op welk punt in de tijdlijn een bepaalde effecteigenschap veranderd moet zijn. Zoals waar een sticker zich in het beeld bevindt of de grootte van je tekst. Het tijdstip waarop iets veranderd moet zijn, wordt een keyframe genoemd. Door meerdere keyframes toe te voegen, bouw je dus stap voor stap een animatie op. De app zorgt ervoor dat de aangegeven veranderingen soepel en geleidelijk verlopen tussen de keyframes. Via een praktijkvoorbeeld verduidelijken we dit nog even.

Keyframes

Stel dat een roofvogel voorbijvliegt terwijl je een waterval aan het filmen bent. Dat deze vogel sierlijk door het beeld cirkelt, zal niet iedere kijker zomaar opmerken. Daarom voeg je bij de start van dit filmpje een sticker toe met een pijltje (of een verhelderende tekst zoals “Roofvogel”), geeft het de gewenste grootte en plaatst het vlak naast de vogel.

Vervolgens kies je Animation, Custom en tikt op het paarse knopje waarop je een plusteken en een rijtje diamantjes ziet. Hiermee voeg je een eerste keyframe toe. Dit is de beginsituatie, het moment waarop onze (in dit voorbeeld fictieve) vogel kriskras door het beeld zal gaan vliegen.

Nu is het de bedoeling dat de pijl netjes met de vogel “meevliegt”. Dit doe je door extra keyframes toe te voegen op elk punt waar de vogel afbuigt of van richting verandert. Veeg daarom rustig over de tijdlijn tot je zo’n verandering tegenkomt.

Eerst zweeft de vogel bijvoorbeeld van links naar rechts en zodra het beestje omkeert, is daar een keyframe nodig. Dit doe je door de sticker opnieuw met je vinger naar de vogel te slepen. Je mag hier ook de schuifregelaars onder de tijdlijn voor gebruiken. De app voegt nu automatisch een nieuw keyframe toe. Dit is te zien aan het extra diamantje in het effectbalkje. Het paarse knopje hoef je na de eerste keer dus niet meer te gebruiken.

©CIDimport

Volg de route

©CIDimport

Het enige wat je dus hoeft te doen, is de sticker opnieuw positioneren zodra de vogel ergens van richting verandert, een bocht maakt of een tijdje ergens gaat zitten. Net zolang tot je aan het einde van dit filmfragment bent aanbeland of de vogel weer uit beeld is verdwenen.

Een witte stippellijn laat het pad zien dat de sticker door het beeld zal afleggen. Voor een rechtlijnige beweging heb je maar weinig keyframes nodig, bij willekeurige en boogvormige bewegingen juist veel. Klaar? Speel dit stukje film dan even af om te zien of de sticker of tekst de vogel netjes blijft volgen.

Kan het beter? Tik dan op een diamantje zodat het opnieuw paars kleurt en stel het effect op dat punt bij. Je kunt ook extra keyframes toevoegen om de animatie nog verder te verfijnen. Een keyframe verwijderen kan door het te selecteren en daarna op het paarse knopje (ditmaal met een minteken erin) te tikken.

Per keyframe kun je ook de hoek of de grootte van de sticker of je tekst veranderen. Bijvoorbeeld groter naarmate de vogel dichterbij komt en kleiner zodra hij weer weg fladdert, of je laat de pijlpunt van de sticker continu de vliegrichting aanwijzen. Leef je vooral uit!

Extra beeldelementen

Wat ook erg leuk is, is extra beeldelementen toevoegen. Zoek weer eerst de gewenste positie op, tik links onderin op Mixer (Android) of PIP (iPhone) en kies op het vervolgscherm voor Stock Footage. Ga bovenin naar tabblad Green Screen en kies een leuk beeldelement uit. Bijvoorbeeld het batterij-oplaadbalkje (Android) of de bewegende muispijl (iPhone).

Net als elk ander effect mag je dit vrijelijk verplaatsen, inkorten of verlengen. Doordat de groene achtergrondkleur onzichtbaar wordt gemaakt, zie je een animatie van een opladende batterij of van het muispijltje zodra je de film afspeelt.

Je mag ook zelf mensen, dieren of voorwerpen voor een egale achtergrond fotograferen of filmen en dat vervolgens via Mixer binnenhalen. Je moet dan wel even onderaan op Chroma tikken en de cirkelvormige aanwijzer naar de achtergrondkleur verplaatsen. Want alles met die kleur zal dan onzichtbaar worden gemaakt, waardoor je op magische wijze zomaar iemand of iets in je film plaatst! Ook hier kun je via keyframes weer een eigen animatie aan toevoegen.

Uitgespeeld? Tik rechts bovenin op Export om het eindresultaat op te slaan en geniet lekker van je gemonteerde film vol met gave speciale effecten. Gebruik je de gratis versie van de app, dan zal alleen tijdens de eerste paar seconden een watermerkje te zien zijn.

Dubbel in beeld

Wil je twee filmpjes tegelijk laten zien, of een foto samen met het bewegende beeld? Dat kan door dit boven op een bestaande filmclip in de tijdlijn te plaatsen. Dat heet Picture in Picture (PIP). Zoek weer eerst de gewenste positie op in de tijdlijn, tik links onderin op Mixer of PIP en wijs het tweede filmpje of een foto aan (tabblad Videos of Pictures). Pas de grootte, draaiing en positie aan tot je het gewenste beeld-in-beeld heeft. Net zoals andere filmfragmenten mag je het in de tijdlijn verplaatsen en het beginpunt of eindpunt bijsnijden. Ook kun je er een leuke (eigen) animatie aan toevoegen via Animation. Je kunt de PIP bijvoorbeeld geleidelijk groter of kleiner laten worden. Dat werkt vooral goed bij foto’s, omdat je er dan alsnog wat beweging aan toevoegt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: