Engelse autoriteiten onderzoeken 4G-advertenties over iPad

© PXimport

Engelse autoriteiten onderzoeken 4G-advertenties over iPad

Smartphone & tablet

Geplaatst: 7 april 2012 - 14:54

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Wouter Hoeffnagel

De UK Advertising Standards Authority, de organisatie die advertenties in het Verenigd Koninkrijk (VK) in de gaten houdt, is een onderzoek gestart naar misleidende verwijzingen naar 4G-functionaliteiten, terwijl deze in het VK niet beschikbaar zijn.

Dit schrijft the Financial Times op basis van anonieme bronnen. De veiling van de frequenties die telecomproviders kunnen gebruiken voor het aanbieden van 4G-verbindingen gaat pas eind dit jaar van start. Gebruikers in het VK kunnen op dit moment dus geen gebruik maken van de 4G-netwerken. Desondanks verwijst Apple in de advertenties wel regelmatig naar de 4G-functionaliteiten van de nieuwe iPad.

Advertentiemateriaal

Een bron binnen een grote telecomprovider vertelde the Financial Times dat de provider advertentiemateriaal waarop de 4G-functionaliteiten worden genoemd heeft geweigerd en Apple heeft gevraagd het materiaal te wijzigen. Dit is opvallend, aangezien Apple doorgaans de gene is die andere partijen verteld wat zij moeten doen. De provider zou niet de enige zijn die het materiaal heeft geweigerd.

Het lijkt erop dat Apple gehoor heeft gegeven aan het verzoek van de Engelse providers. The Financial Times schrijft dat Apple vorige week de eerste winkels heeft voorzien van nieuw advertentiemateriaal. Hierin wordt niet langer gesproken over 4G-functionaliteiten, maar over 'ultra snel draadloos' en 'snelle data netwerken'. Daarnaast heeft Apple in zijn Engelse online winkel uitleg geplaatst over de 4G-mogelijkheden. Het is echter de vraag of Apple hiermee maatregelen van UK Advertising Standards Authority weet te voorkomen.

Australië

Door de 4G-functionaliteiten van de nieuwe iPad, die buiten de Verenigde Staten niet bruikbaar zijn, wereldwijd te adverteren haalt Apple zich flink wat kritiek op de hals. Zo werd Apple door de Australische consumentenwaakhond 'Australian Competition and Consumer Commission' aangeklaagd wegens misleiding. Als reactie hierop plaatst Apple een waarschuwing in zijn online winkel geplaatst waarin de 4G-mogelijkheden worden uitlegd. Nederlandse consumentenorganisaties hebben tot nu toe echter niet geklaagd bij Apple, terwijl ook in Nederland geen 4G-netwerken beschikbaar zijn.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000