De iPhone en iPod Touch zijn fraaie apparaten, maar hebben wat beperkingen. Zo kunt u geen bestanden opslaan, u kunt niet mee printen en geen flash-filmpjes afspelen. Wij laten zien hoe u op de iPhone of ipod Touch de meeste van deze beperkingen oplost of omzeilt!

De iPhone en iPod Touch zijn fraai apparaten, maar bij de ontwikkeling ervan heeft Apple een aantal voorzieningen achterwege gelaten. Gelukkig zijn er creatieve mensen die met dergelijke uitdagingen aan de slag gaan. Inmiddels zijn er verschillende omwegen gevonden waarmee de genoemde beperkingen kunnen worden opgelost of ondervangen.

iPhone en iPod Touch

Hoewel er in dit artikel voornamelijk wordt gesproken over de iPhone, werken de tips ook op de iPod Touch. U kunt gebruik maken van een iPhone 3G, 3GS en 4 en iPod Touch met iOS 3 of 4. Wellicht werken sommige tips ook op de iPad.

Deel 1. Draadloos netwerk

Zoals gebruikelijk beginnen we bij de basis. Hoe neemt u uw iPhone eigenlijk op in een draadloos netwerk? Heel lastig is dat in de meeste gevallen niet. Mocht u uw iPhone reeds op uw WiFi-netwerk hebben aangesloten, dan kunt u deze tips overslaan.

1. Wifi-verbinding

In principe is het verbinden van uw iPhone met een WiFi-netwerk kinderspel. Allereerst dient u er natuurlijk voor te zorgen dat WiFi op uw iPhone aan staat. Ga naar Instellingen en tik op Wi-Fi. Verplaats het schuifje bovenin het scherm, zodat een blauwe 1 zichtbaar wordt. Uw iPhone zoekt nu alle beschikbare draadloze netwerken die binnen zijn bereik zijn. Na enkele seconden krijgt u dit overzicht te zien. Selecteer uw eigen netwerk. Als u verstandig bent, hebt u het netwerk beveiligd. In dat geval moet u nu uw wachtwoord invoeren.

© PXimport

Selecteer uw draadloze netwerk uit de lijst en voer het wachtwoord in.

2. Vragen om verbinding

Onderaan in het scherm met de beschikbare netwerken ziet u de optie Vraag om verbinding. Als u deze optie inschakelt, krijgt u iedere keer als u buiten bereik van uw netwerk bent een schermpje in beeld met de vraag met welk netwerk u verbinding wilt maken. Dit kan op den duur gaan irriteren, zeker als u bijvoorbeeld alleen even naar buiten gaat om de post te halen. Als u deze optie uitschakelt, blijft u verschoond van deze meldingen. Uw iPhone zal overigens altijd automatisch verbinden met uw eigen netwerk, als u maar binnen bereik van dat netwerk bent.

© PXimport

Wilt u niet steeds de vraag krijgen of u verbinding wilt maken? Schakel de optie eenvoudigweg uit.

3. Mac-adres bekijken

Sommige draadloze netwerken zijn voor extra veiligheid zó ingesteld dat alleen vooraf ingestelde apparaten toegang hebben. Dit gebeurt aan de hand van een unieke code, het zogeheten mac-adres. Op de iPhone wordt het mac-adres echter anders genoemd, namelijk 'Wi-Fi-adres'. Het staat vermeld in het Info-scherm. U komt hier via Instellingen, Algemeen, Info. U moet daarbij wel even een stuk naar beneden scrollen.

© PXimport

Het unieke mac-adres wordt op de iPhone 'Wi-Fi-adres' genoemd.

Deel 2. Multimedia

Op uw iPhone kunt u standaard al heel veel multimedia-bestanden bekijken en beluisteren. Het apparaat is in feite immers ook een iPod. Ook kunt u YouTube-filmpjes bekijken, via de speciaal hiervoor meegeleverde YouTube-app. Maar er kan nog veel meer op multimedia-gebied.

4. Remote

Om muziek en video's naar uw iPhone over te zetten, hebt u natuurlijk iTunes nodig. Sowieso bent u verplicht om iTunes te gebruiken als u een iPhone hebt. Kortom: u hebt iTunes op uw pc en waarschijnlijk gebruikt u dit programma ook om muziek op uw pc af te spelen. Het mooie is, dat u - als u uw geluidsinstallatie op uw pc hebt aangesloten - uw iPhone als afstandsbediening kunt gebruiken! U hebt hier de gratis app Remote voor nodig, die u in de App Store vindt. Zoek op 'Remote' en u ziet de app vanzelf bovenin de zoekresultaten verschijnen. Download nu eerst deze app.

© PXimport

Download de gratis Remote-app van Apple.

5. Instellen

Zorg dat iTunes op uw pc is gestart en start daarna de Remote-app op uw iPhone. Klik op Voeg bibliotheek toe. U krijgt nu een toegangscode van vier cijfers te zien. Ga naar iTunes op uw pc. Als het goed is, ziet u dat in de linkerkolom onder Apparaten de naam van uw iPhone verschijnt. Klik hier op en voer de vier cijfers in. De code wordt gecontroleerd, dat is binnen een paar seconden gebeurd. Op uw iPhone ziet u nu de complete iTunes-bibliotheek van uw pc. U kunt nummers en afspeellijsten kiezen, afspelen, pauzeren en het volume regelen, gewoon vanuit uw luie stoel!

© PXimport

Het instellen van Remote is zo gepiept: alles wat u hoeft te doen is vier cijfers overtypen!

6. Media streamen

We hebben nu laten zien hoe u met uw iPhone muziek en andere media kunt bedienen die op uw pc staat. Maar het wordt nog mooier. U kunt namelijk ook video's die op uw pc staan bekijken op uw iPhone, ongeacht in welk formaat ze zijn opgeslagen. U hebt hier weer twee onderdelen voor nodig: een programma voor uw pc en een app voor uw iPhone. Allereerst gaat u naar www.inmethod.com/air-video/download.html en klikt u op Download Air Video server for Windows.

© PXimport

Download eerst het gratis programma Air Video server for Windows.

7. Air Video for Windows

Installeer vervolgens het zojuist gedownloade programma, met behoud van de standaardinstellingen. Wanneer u op Finish klikt, wordt het programma automatisch gestart. Waarschijnlijk dient u ook nog Java Runtime te installeren, hier wordt u dan vanzelf op geattendeerd. Doorloop ook daarbij gewoon de benodigde stappen. Dit kan enkele minuten duren. Als alles is geïnstalleerd, start Air Video for Windows automatisch.

© PXimport

De installatie wijst zich vanzelf, en dat geldt ook voor de mogelijke installatie van Java Runtime.

8. Toevoegen van media

Het hoofdscherm van Air Video Server is nog helemaal leeg als u het voor de eerste keer start. Klik op Add Disk Folder en blader naar de map met video's die u op uw iPhone wilt bekijken. Klik daarna op OK. De map staat nu in het overzicht met Shared Folders. U kunt het scherm sluiten door rechtsonder op Close Window te klikken. Air Video Server blijft dan nog gewoon actief in uw systeemvak.

© PXimport

Voeg een of meerdere mappen met videobestanden aan de Shared Folders toe.

9. Air Video-app

Nu het programma voldoende is geconfigureerd, wordt het tijd om aan de slag te gaan met de bijbehorende iPhone-app. Zoek op uw iPhone in de App Store naar 'Air video'. U hebt de keuze uit twee varianten: de volledige versie (€ 2,39) en een gratis probeerversie. Bij Air Video Free hebt u de keuze uit slechts een paar video's, maar dat is prima om de app eerst eens uit te proberen. Kies dus voor de gratis versie en installeer Air Video Free.

© PXimport

Er zijn twee versies van Air Video: een betaalde en een gratis versie.

10. Werken met Air Video

Wanneer u nu de app Air Video start, dient u eerst contact te leggen met de server-software. Klik linksboven op de +. Als als het goed is, ziet u uw pc daarna direct in de lijst met servers verschijnen. Klik hierop en u ziet de in de vorige stap gedeelde map. Klik gewoon verder en selecteer een video. In de meeste gevallen is de video niet direct af te spelen. Dit is echter geen probleem: de serversoftware zorgt voor conversie 'on the fly'. Klik op Play with Live Conversion en na enkele seconden start de video met afspelen.

© PXimport

Al tijdens het converteren op uw pc kunt u de video bekijken!

Deel 3. Documenten opslaan

Een van de andere beperkingen van de iPhone is dat u documenten niet lokaal kunt opslaan. Maar ook hier zijn uiteraard 'work arounds' voor bedacht.

11. Dropbox

Er zijn diverse apps in de App Store waarmee u documenten toch 'mee kunt nemen' op uw iPhone. Een van de beste is Dropbox. Ook hiervoor geldt weer dat u ook een programma op uw pc dient te installeren. Ga daarom naar www.dropbox.com en klik op Download Dropbox. Start het programma en volg de instructies. Binnen enkele minuten is het programma geïnstalleerd en start het voor de eerste keer op. Dropbox biedt 2 GB gratis opslagruimte, wat meer dan voldoende is om de dienst uit te proberen. Klik op Next en maak een account aan door alle velden in te vullen. Klik weer op Next voor een gratis account met een opslagruimte van 2 GB. Na registratie wordt snel uitgelegd hoe Dropbox werkt. Klik daarbij steeds op Next. Dropbox bestaat uit een speciale map op uw computer en alle bestanden en mappen die u hier aan toevoegt, worden automatisch gesynchroniseerd met de online Dropbox-server. Nadat u alle stappen hebt doorlopen, wordt uw Dropbox-map geopend. Deze map, My Dropbox, bevindt zich in Mijn Documenten. Voeg alvast wat documenten toe, gewoon zoals u in Windows gewend bent.

© PXimport

Installeer eerst Dropbox voor Windows en maak een gratis account aan.

12. De Dropbox-app

Het enige dat u nu nog nodig hebt, is de iPhone-app. In de App Store zoekt u op 'Dropbox', u installeert deze app en u kunt aan de slag. Start vervolgens de Dropbox-app en klik op I'm already a Dropbox user. Voer de inloggegevens in die u in de vorige stap hebt aangemaakt en klik hierna op Log in to Dropbox. U komt nu in een welkomstscherm. Klik linksboven op My Dropbox, waarna de bestanden of mappen die u in de vorige stap hebt toegevoegd verschijnen.

© PXimport

Met de iPhone-app kunt u bij al uw bestanden en mappen die u hebt gesynchroniseerd.

13. Bestanden downloaden

De bestanden en mappen bevinden zich niet echt op uw iPhone, maar op de Dropbox-server. Er is echter wel een mogelijkheid om de bestanden lokaal op uw iPhone op te slaan, namelijk door bestanden toe te voegen aan Favorieten. Open een bestand en klik onderaan op de ster. Het bestand is nu als favoriet gemarkeerd en u kunt het bestand sluiten (klik linksboven op het terug-knopje). Klik vervolgens linksonder op Favorites. Om het bestand daadwerkelijk lokaal op te slaan, klikt u rechtsboven op Update all. Op deze manier kunt u altijd bij uw bestanden, ook als u geen internetverbinding hebt. Helaas kunt u uw bestanden niet lokaal bewerken.

© PXimport

Voeg de bestanden die u lokaal op wilt slaan toe aan uw favorieten.

14. Printen

Standaard kunt u niet printen vanaf de iPhone, maar ook daar zijn weer diverse apps voor te vinden, zoals PrinterShare. Download eerst de software voor Windows via http://printershare.com/download-windows.sdf en installeer hem. Start het programma en klik op Create new account. Vul uw e-mailadres in en klik op OK. U krijgt nu uw login-informatie toegestuurd. Klik op OK, waarna u de op uw computer aangesloten printers ziet staan. Selecteer uw printer en klik op de knop Share. Nu kunt u het scherm minimaliseren.

© PXimport

Download en installeer eerst de Printer¬Share-software.

15. De PrinterShare-app

Nu gaan we weer de App Store in. Zoek op 'PrinterShare' en download de gratis app printerShare Mobile. Start PrinterShare vervolgens op en klik op New User om een account aan te maken. Nu komt u in het overzichtscherm waarin u kunt selecteren wat u wilt printen. U kunt foto's, contacten en web¬pagina's printen. Wilt u tekst afdrukken? Dan selecteert u simpelweg vanuit eender welke app de tekst en start u PrinterShare. Kies de optie Paste to print en klik vervolgens op de knop Print. U kunt nu nog instellingen wijzigen, zoals het papierformaat of de marges. Ook ziet u nog een kleine voorbeeldweergave. Staat alles naar wens ingesteld? Dan klikt u op Print, waarna de opdracht wordt verzonden. Het printen start nu niet direct, daar is nog een extra stap voor nodig.

© PXimport

Het is wat omslachtig, maar ook vanaf uw iPhone kunt u printen.

16. Printopdracht accepteren

Een nadeel is dat u alsnog via het PrinterShare-programma op uw pc de printopdracht op moet starten, maar dat is een beperking bij alle print-apps die we hebben bekeken. Klik met uw rechtermuisknop op het pictogram van PrinterShare in het systeemvak en klik op Check for new jobs. Als het goed is, ziet u uw printopdracht hier bij staan. Selecteer de printopdracht en klik links onderaan op Accept. Uw opdracht wordt nu verwerkt en binnen enkele momenten rollen de pagina's uit uw printer. Hoewel zowel de software als de app gratis is, kunt u slechts twintig pagina's printen. Wilt u meer printen, dan dient u PrinterShare Premium te kopen. Kortom: printen is mogelijk, maar het is behoorlijk omslachtig.

© PXimport

Helaas zult u de printopdracht nog wel moeten accepteren op uw pc.

Deel 4. PC bedienen vanaf de iPhone

Wanneer uw computer is voorzien van Windows XP Professional of Windows Vista / 7 Professional, Business of Ultimate, dan kunt u uw computer op afstand bedienen met uw iPhone. Dat kan soms bijzonder handig zijn!

17. Instellen Windows Vista/7

Allereerst gaan we de instellingen voor externe verbindingen aanpassen. Hebt u Windows Vista of 7, klik dan op Start, Configuratiescherm, Systeem. Klik vervolgens in de linkerkolom op Instellingen voor externe verbindingen. Op het tabblad Externe verbindingen plaatst u een vinkje voor Verbindingen met computers toestaan, ongeacht de versie van Extern Bureaublad (minder veilig). Klik vervolgens op Gebruikers selecteren en voeg het gebruikersaccount toe waarmee u inlogt in Windows. Logt u in met een account dat Administrator-rechten heeft, dan wordt dit account hier al weergegeven. Zo niet, dan vult u onder Geef de objectnamen op uw gebruikersnaam in, klikt u op Namen controleren en vervolgens drie maal op OK. Zorg ervoor dat u voor het account een wachtwoord hebt ingesteld. Is dit niet het geval, corrigeer dit dan onder Start, Configuratiescherm, Gebruikersaccounts. Nu kunt u verder naar tip 23.

© PXimport

Voordat u uw pc op afstand kunt bedienen vanaf uw iPhone, moet u enkele instellingen aanpassen.

18. Instellen Windows XP

Hebt u Windows XP Professional, dan gaat u naar Start, Configuratiescherm, Systeem. Klik op het tabblad Verbindingen van buitenaf, plaats een vinkje voor Gebruikers mogen een externe verbinding met deze computer maken en klik op OK. Zorg ervoor dat uw gebruikersaccount is voorzien van een wachtwoord! Is dit niet het geval, corrigeer dit dan onder Start, Configuratiescherm, Gebruikersaccounts.

© PXimport

Ook Windows XP Professional is op afstand te bedienen.

Uw lokale ip-adres achterhalen

Open op uw pc een zogeheten command prompt (druk hiervoor tegelijk op de Windowstoets+R, voer cmd in en druk op Enter), en typ vervolgens ipconfig in. Achter IP-adres (Windows XP) of IPv4-adres (Windows Vista/7) ziet u uw uw lokale ip-adres. Dit ip-adres start in de meeste gevallen met 192.168 (bijvoorbeeld 192.168.1.2). In sommige gevallen kan uw ip-adres met 10. beginnen (bijvoorbeeld 10.0.1.2). Noteer dit ip-adres, dit hebt u nodig om Remote Desktop Lite te kunnen gebruiken.

 

© PXimport

In de meeste gevallen start het lokale ip-adres met 192.168.

19. Remote Desktop Lite

Open de App Store op uw iPhone en zoek naar 'mochasoft'. Selecteer en installeer vervolgens de gratis app Remote Desktop Lite. Op uw iPhone is er nu een pictogram met de naam 'RDP' bijgekomen. Start de app en klik rechtsboven op Connect. Voer het ip-adres van uw pc in (zie het kader 'Uw lokale ip-adres achterhalen') en klik wederom op Connect. Uiteraard dient WiFi op uw iPhone te zijn ingeschakeld. Nu kunt u, zoals u ziet, inloggen op uw Windows-computer en uw pc op afstand bedienen. Om het wachtwoord in te voeren, klikt u op het toetsenbordpictogram, zodat het toetsenbord wordt getoond. Het bedienen van Windows vanaf uw iPhone wijst zich eigenlijk vanzelf. U kunt scrollen, in- en uitzoomen en alle programma's starten. En zo kunt u dus zelfs Flash-video's op uw iPhone bekijken!

© PXimport

Met Remote Desktop Lite kunt u uw pc vanaf uw iPhone bedienen.

© PXimport

U kunt zelfs - zij het wat schokkerig - Flash-video's bekijken!

Conclusie

Hoewel het in sommige gevallen behoorlijk wat stappen vergt om alles met uw iPhone te kunnen doen, is het meeste wel degelijk mogelijk. Sommige apps en programma's (zoals Air Video) zijn erg fraai uitgevoerd en voegen echt wat toe. Andere mogelijkheden (zoals printen vanaf de iPhone) zijn eigenlijk te omslachtig en u kunt zich afvragen of het niet handiger is om dit toch gewoon meteen vanaf uw pc te doen. De iPhone is een prachtig apparaat, maar er zijn toch nog wel wat zaken die beter kunnen. Zo blijft er altijd wat te wensen over voor een volgende update van het iPhone-besturingssysteem.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000