De toekomst van de iPhone: deze innovaties komen er (waarschijnlijk) aan

© PXimport

De toekomst van de iPhone: deze innovaties komen er (waarschijnlijk) aan

Smartphone & tablet

Geplaatst: 6 september 2022 - 13:09

Aangepast: 16 november 2022 - 13:27

Partnerredactie

Apple staat op het punt om dehref="https://www.mobiel.nl/smartphone/apple/iphone-14" rel="noopener noreferrer" target="_blank"> iPhone 14-serie</a> te onthullen, toestellen boordevol innovaties die de gebruikservaring verder verbeteren. En daarna? Welke innovaties heeft Apple in petto voor de iPhone 15-reeks en verder? We zetten de verwachtingen op een rijtje.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Lequal

Einde van de Lightning-poort

Eén van de grootste innovaties die je op de iPhone kunt verwachten, is het einde van de welbekende Lightning-aansluiting. De poort, die data, muziek en stroom kan doorgeven, moet verplicht met pensioen. De Europese Commissie heeft namelijk via wetgeving bepaald dat alle nieuwe smartphones die vanaf eind 2024 in de Europese Unie uitkomen over een usb-c-poort moeten beschikken. Althans, áls ze een connector gebruiken. Een merk mag ook een smartphone zónder connector uitbrengen.

De wetgeving stelt Apple voor een dilemma. Nieuwe iPhones uitbrengen met een usb-c-poort of zonder een poort? Het lijkt erop dat de fabrikant beide opties onderzoekt maar nog geen keuze gemaakt heeft. Er duiken al jaren geregeld geruchten op dat Apple de iPhone graag ‘poortloos’ wil maken om hem slanker en steviger te maken, maar ook om meer draadloze oordopjes en draadloze opladers te verkopen. Als gebruiker heb je zulke gadgets immers nodig omdat bedrade versies niet meer werken.

Maar zit de doorsnee iPhone-gebruiker te wachten op een poortloze smartphone? Apple twijfelt en test daarom ook een prototype met usb-c-poort. Vrijwel alle Android-smartphones hebben inmiddels een usb-c-poort en ook Apple is er bekend mee; zijn nieuwe iPads beschikken over usb-c in plaats van Lightning, bijvoorbeeld. 

© PXimport

Satellietcommunicatie, kan dat al of pas op een volgend model? 

Niet alleen de buitenkant van de iPhone gaat op termijn veranderen. Ook de binnenkant gaat op de schop. Waarschijnlijk denk je meteen aan een snellere processor, maar Apple heeft meer innovaties in petto voor nieuwe iPhones. Een hele interessante wordt satellietcommunicatie. Door een aangepast modem te gebruiken, kan een iPhone verbinding maken met satellieten die in een baan rond de aarde zweven. Wat betekent dat het toestel áltijd verbinding heeft met een netwerk om te sms’en. Je bent dus niet meer afhankelijk van een mobiele provider wiens netwerk tijdelijk uit kan vallen door een storing. Of erger nog: door een (natuur)ramp. Ook in dat geval kun je blijven sms’en. Hetzelfde geldt voor wanneer je op reis bent in een land met beperkte mobiele dekking, zoals de uitgestrekte gebieden van de Verenigde Staten of een Afrikaanse savanne.

Wanneer de satellietfunctie debuteert in de iPhone, is nog niet duidelijk. Sommige bronnen zeggen dat dit al bij de iPhone 14 gebeurt, andere bronnen noemen dat te vroeg. De eerste (dure) Android-smartphones met satellietfunctie verschijnen eind dit jaar.

120Hz-scherm op alle modellen 

Een andere innovatie die Apple – eindelijk – naar iPhones brengt, is het 120Hz-scherm. Een 120Hz-scherm ververst zich 120 keer per seconde en oogt daarom veel vloeiender dan het 60Hz-beeldscherm van de iPhone. Alle iPhones hebben nu nog een 60Hz-scherm. Naar verwachting verandert dat met de iPhone 14-serie. Apple zou de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro voorzien van zo’n mooier 120Hz-scherm. De voordelen merk je onder andere bij het spelen van geoptimaliseerde games en bij het lezen van langere artikelen.

Het ligt voor de hand dat Apple in de toekomst alle iPhones een 120Hz-scherm geeft. Wanneer is nog niet duidelijk, maar technisch is het al mogelijk. Het besluit hangt dus van Apple af.

Verwacht de komende jaren ook meer iPhone-innovaties op vlakken als de camera’s, de (draadloze) oplaadsnelheid en stevigheid van de behuizing. En vergeet de software niet. Apple voegt jaarlijks nieuwe, handige functies toe aan zijn iOS-besturingssysteem. De iPhone blijft dus op allerlei manieren innoveren.

Lees hier meer over een de iPhone 14

Bekijk

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000