De beste 3 smartphones voor een schappelijke prijs

© PXimport

De beste 3 smartphones voor een schappelijke prijs

Geplaatst: 12 mei 2015 - 06:43

Aangepast: 14 december 2022 - 12:24

Redactie ID.nl

Voor een goede telefoon moet je bereid zijn om diep in de buidel te tasten. Althans, dat lijken nog steeds veel mensen te denken. Niets is echter minder waar. Wij laten in dit artikel zien dat je ook voor een relatief vriendelijke prijs een uitstekend toestel op de kop kunt tikken.

Lange tijd was het zo dat je voor minder dan 300 euro eigenlijk geen fatsoenlijke smartphone kon kopen. Het design was vaak om te huilen, om nog maar te zwijgen van de schermen die door fabrikanten werden gebruikt. Verder werden er chips gebruikt die niet bepaald snel waren, om het vriendelijk uit te drukken. Nu is dat dus wel anders. In dit artikel kijken we naar twaalf toestellen die zo ongeveer tussen de 150 en de 300 euro kosten. We zullen zien dat hier nog altijd veel verschil in te ontdekken is, maar kunnen al wel vast verklappen dat er geen enkele echt belabberde telefoon tussen zit. We verdelen ze in drie algemene categorieën: instappers, kroonprinsen en hardlopers.

Instappers

In deze categorie zoek je als je het liefst zo min mogelijk betaalt, maar daar nog wel de beste deal voor wilt hebben. De prestaties van het toestel hoeven niet bijster veel voor te stellen en ook het uiterlijk is van secundair belang, maar de basis van het toestel moet goed zijn. Je moet er alle functies van een smartphone redelijk tot voldoende mee kunnen uitvoeren.

Kroonprinsen

Je vindt het uiteraard fijn om een goede smartphone te hebben. Het oog wil echter ook wat, want je pakt je toestel toch ontelbare keren uit je broekzak of tas. Het design ervan is dus minstens zo belangrijk als de prestaties. Als hij dan ook nog een beetje lijkt op een topmodel, is dat mooi meegenomen.

Hardlopers

Je wilt graag een toestel dat bovengemiddeld presteert en bent bereid om daar goed voor te betalen. Het hoeft dus echt niet zo goedkoop mogelijk, maar de hoge prijzen van de echte topmodellen gaan dan weer te ver. Je bent niet per se op zoek naar het nieuwste van het nieuwste, zodat wat oudere snelle toestellen ook prima zijn. Je bent verder ook wel bereid om wat te grasduinen bij verschillende (online) winkels om de beste deal te krijgen.

Buiten de landsgrenzen

Je hebt het waarschijnlijk weleens gehoord: iemand die een smartphone online bij een Chinese webwinkel heeft gekocht en hem heeft geïmporteerd. Houd er daarbij wel rekening mee dat je het risico loopt dat je importkosten moet betalen als je pakketje er door de douane uitgevist wordt. Daarnaast is het niet altijd duidelijk waar je moet zijn op het moment dat er iets mis is met de telefoon. In dit artikel hebben we dat soort toestellen niet opgenomen.

 

© PXimport

Op Chinese websites kun je goede koopjes vinden, maar vergeet de importkosten en eventuele garantieafhandeling niet.

Beste instapper

Bij de instapper speelt de prijs sterk mee, maar wil je toch ook kwaliteit. De Moto G heeft voor deze combinatie de beste papieren. Je krijgt een goed scherm en een acceptabele camera. De software is een stuk moderner dan die van de Honor 3C.

 

© PXimport

Beste kroonprins

LG heeft in deze categorie als enige een HD-scherm met een resolutie van 1280 x 720 pixels, waar de twee andere het met 960 x 540 pixels moeten doen. Dat zorgt ervoor dat de LG G3 S in deze categorie nipt onze voorkeur heeft.

 

© PXimport

Beste hardloper

De OnePlus One levert duidelijk de beste prestaties en kost 'slechts' 299 euro (in de 16GB-variant) en is dan ook de winnaar. Sinds kort is het toestel eindelijk ook zonder invitatie gewoon verkrijgbaar.

 

© PXimport

Testmethode

We testen smartphones volgens een vaste procedure. Een belangrijk onderdeel zijn de benchmarks. Deze geven een goede indicatie van de algemene rekenkracht van een toestel. Inmiddels is het zo dat er vrijwel geen smartphones meer op de markt worden gebracht die te langzaam zijn om mee te kunnen werken. Toch zijn er ook in de praktijk nog wel degelijk subtiele verschillen op te merken tussen zeer krachtige en minder krachtige chips, bijvoorbeeld als er veel processen tegelijkertijd draaien op een toestel. Dan wordt er niet alleen veel gevraagd van de cpu, maar ook van het geheugen en de manier waarop dit aangestuurd wordt. De allerbelangrijkste metingen die we doen, zijn de accutest en de schermmetingen. Zonder een goede accuduur en een fraai scherm is het op geen enkele smartphone prettig vertoeven. Ten slotte spelen onze ervaringen met toestellen in de praktijk ook een rol bij het beoordelen ervan.

Verschillen instappers

Wil je echt zo min mogelijk betalen voor een goed toestel, dan spelen eigenlijk alleen de Honor 3C en de Motorola Moto G een rol van betekenis. In de marge doen de Sony Xperia M2 Aqua en de Nokia Lumia 735 zeker mee. De Sony is waterdicht en heeft kwalitatief een uitstekend scherm, terwijl de Lumia 735 voor de prijs zeer goede camera's heeft. De Honor en Motorola zijn echter duidelijk goedkoper, waarbij de 3C nog ruim goedkoper is dan de Moto G. Beide hebben goede schermen, acceptabele camera's en een gemiddelde accuduur. De Moto G heeft dan weer veel modernere software, waardoor wij deze verkiezen boven de andere.

Verschillen kroonprinsen

In de categorie kroonprinsen strijden de HTC Desire 610, LG G3 S en de Samsung Galaxy A3 om de eer. Qua uiterlijk doen ze weinig voor elkaar onder. De Samsung ziet er wat ons betreft het strakst uit, de HTC het meest avontuurlijk en de G3 S lijkt meer dan een beetje op zijn grote broer, de G3. De Galaxy A3 is de enige van de drie met een 64 bit system-on-a-chip (SoC), de HTC is het goedkoopst en de LG heeft als enige een (weliswaar groter) HD-scherm met een resolutie van 1280 x 720 pixels.

 

© PXimport

Verschillen hardlopers

Voor de beste prestaties kom je terecht bij een voormalig topmodel zoals de LG G2 met Snapdragon 800 aan boord en een uitstekend Full HD-scherm. Ook de nieuwe Acer Liquid Jade S biedt met een octacore-processor van 64 bit goede prestaties. Jammer genoeg heeft de Liquid Jade S in tegenstelling tot de rest geen Full HD-scherm. Dat is voor dat geld en gezien de concurrentie die in het artikel opgenomen is wat jammer. De Honor 6 en Huawei Ascend P7 zijn ook zeker het overwegen waard. Die bieden eveneens veel rekenkracht en schermen met een Full HD-resolutie. De OnePlus One levert echter duidelijk de beste prestaties en is met een prijs van 299 euro niet eens de duurste.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten