De 5 grootste verbeteringen van Google's Android L

© PXimport

De 5 grootste verbeteringen van Google's Android L

Smartphone & tablet

Geplaatst: 26 juni 2014 - 10:47

Aangepast: 24 november 2022 - 10:59

Redactie

Design staat centraal in de volgende versie van Android, met een nieuwe look die geanimeerde overgangen en opgefriste interface elementen zal bevatten. Wat het mist is een pakkende officiële naam, althans voorlopig - Google noemt het nu nog 'Android L'. Wat zijn de grootste vernieuwingen?

De nieuwste release van Android arriveert vandaag in preview vorm, en heeft een enorm aantal veranderingen ondergaan. Waaronder voor de gebruiker zichtbare wijzigingen in de interface en meer dan 5000 API-functies voor ontwikkelaars. Het is Google's grootste release tot nu toe, en zal beschikbaar zijn in de vorm van Nexus 5 en Nexus 7 images, samen met een SDK voor ontwikkelaars.

01. Material Design van Android L

Google heeft op de I/O keynote van woensdag in San Francisco een heleboel tijd besteed aan het bespreken van 'Material Design', de naam voor nieuwe functies die gericht zijn op het verscherpen van interface elementen voor gebruikers. Er valt nog veel te ontdekken aan Material Design, maar de grootste veranderingen lijken betrekking te hebben op diepte en animatie.

Aan alle interface elementen kan een 'dieptewaarde' toegekend worden door ontwikkelaars, en het Material Design framework genereert automatisch subtiele schaduwen en perspectief om duidelijk te maken welke elementen zich 'bovenop' andere elementen bevinden.

© PXimport

Het maakt het ook eenvoudiger voor ontwikkelaars om geanimeerde overgangen van het ene scherm naar het andere te maken (of zelfs naar een andere app) zodat gebruikers de interactie tussen hun apps beter kunnen begrijpen. Er zijn ook veel aanraakanimaties, van rimpelingen tot schaduwen en stuiteren, zodat gebruikers duidelijker kunnen zien waar ze het scherm aanraken en hoe de app reageert.

Google begint met Material Design in de Telefoon-app; in de komende maanden zal de interface vernieuwing aan alle apps worden toegevoegd.

02. Betere notificaties in Android L

Android L biedt meer dan alleen veranderingen op het gebied van design. Door verbeteringen van notificaties is het mogelijk voor gebruikers om vanaf het vergrendelscherm ermee te communiceren. Ze zijn georganiseerd en geprioriteerd, maar je kunt altijd naar beneden vegen om ze allemaal te zien. Een nieuw type notificatie, de 'heads up notificatie', kan over een app heen verschijnen zonder de app te pauzeren, waardoor je erop kunt reageren of het kunt wegvegen zonder te stoppen waar je mee bezig bent.

03. Nieuwe beveiligingsopties

Personal Unlocking geeft het besturingssysteem een aantal nieuwe manieren om je telefoon te ontgrendelen. Het kan signalen van Bluetooth-apparaten of locaties accepteren, zodat je kunt instellen dan je telefoon ontgrendelt zonder pincode wanneer het apparaat detecteert dat je horloge in de buurt is (als bewijs dat jij het bent) of wanneer het apparaat weet dat je thuis bent.

© PXimport

04. Android L biedt betere graphics

Grafische prestaties krijgen een flinke boost met Android Extension Pack, wat een heleboel OpenGL ES extensies toevoegt zoals tesselation, compute shaders en geometrie shaders om het 'gat' tussen Android en het desktopklasse DirectX 11 te dichten. Dit werd woensdag gedemonstreerd met een demo van Epic's Unreal Engine.

Zoals voorspeld laat Android L de Davlik runtime vallen ten gunste van het nieuwe ART (Android RunTime) wat de prestaties van apps tot 2x verbetert en geheugengebruik reduceert. Android L is ook geheel compatibel met 64-bit, klaar voor de overvloed van de 64-bit ARM chips die later dit jaar op de markt komen.

05. Langere batterijduur van smartphones

Project Volta is Google's naam voor haar pogingen om de batterijduur in Android L te verlengen. Het verbetert het vermogen van het systeem om de batterijduur te meten, samen met een groot aantal wijzigingen in verschillende subsystemen en nieuwe planningsfuncties voor ontwikkelaars. Google belooft significante verbeteringen wat betreft de batterijduur in haar nieuwe besturingsststeem: tot 90 minuten extra per dag met normaal gebruik. En er is een nieuwe Battery Saver modus die handmatig gestart kan worden of automatisch wanneer de batterij bijna leeg is.

© PXimport

De komende dagen en weken zullen we veel meer over de "L" release van Android te melden hebben.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000