Verrijk je dagelijks leven met 15 social media-apps voor de iPhone

© PXimport

Verrijk je dagelijks leven met 15 social media-apps voor de iPhone

Geplaatst: 26 november 2014 - 12:30

Aangepast: 24 november 2022 - 11:08

Martin Gijzemijter

Er zijn genoeg apps voor social media te vinden in de App Store. Maar plaatjes van je eten delen, dat kennen we nu wel. Welke apps zijn écht interessant en voegen iets toe aan je dagelijks leven?

Social media nemen een steeds grotere rol in ons leven in. De overdaad aan apps die je op dit gebied kunt downloaden, zorgt er echter ook voor dat het socialmedialandschap aan het veranderen is. Steeds vaker duiken er apps op die niet alleen draaien om 'liken' en 'sharen', maar die daadwerkelijk iets willen toevoegen door een unieke eigenschap te bieden. We zetten de beste van dit soort apps voor je op een rij. Lees ook: 20 iPhone-problemen opgelost.

Kennis en inspiratie delen

Facebook is heel handig voor het delen van leuke foto's en berichten, maar voor echte kennisdeling wordt het netwerk niet gebruikt. Een app als We Heart It doet dat een stuk beter. Het netwerk is een soort combinatie tussen Pinterest en Facebook, bedoeld om te delen waar je van houdt; om aan anderen te laten zien wat je inspireert en die inspiratie vervolgens over te dragen aan anderen. Natuurlijk vind je er ook eten (want dat inspireert ook mensen), maar vooral ook veel kunst, mooie plekken in verre landen en andere mooie beelden.

 

© PXimport

In We Heart It is het heerlijk om te verdwalen in een wereld van mooi beeld.

Ga je toch voor iets meer geestelijke inspiratie? Download dan eens Boldomatic. Alleen al om het uiterlijk is deze app een absolute aanrader. Wat een frisse wind tussen al die superstrak ontworpen apps. Bam, gewoon primaire kleuren, grote knoppen en koeienletters. Dat is dan ook de insteek, want het enige dat je met deze app deelt is tekst. Om precies te zijn inspirerende citaten, van beroemdheden of van jezelf. Zoek je meer praktische kennis? Dan is Learnist een app die je niet mag missen. Of het nu gaat om leuke experimenten die je thuis kunt doen, een interessant artikel over hoe je met kinderen communiceert of hoe je heel kunstig leert kleien, op Learnist wordt het allemaal gedeeld. De meeste kennis vergaar je natuurlijk echter door erom te vragen, en daarvoor is Jelly ideaal. Je geeft aan over welke onderwerpen je veel weet, en vervolgens krijg je vragen voorgeschoteld van andere gebruikers om te beantwoorden. Uiteraard kun je zelf ook vragen stellen. Zo deelt iedereen z'n expertise.

 

© PXimport

Het gebrek aan grafische elementen in Boldomatic werkt heel verhelderend.

 

© PXimport

Een wereld aan dingen om te leren in je iPhone met Learnist, supereducatief voor jong en oud.

Locatie delen

Sociaal netwerken doe je vooral online. Mobiele apps bieden je echter tegelijkertijd de gelegenheid om in de 'echte' wereld af te spreken. Het grootste nadeel van netwerken zoals Facebook, is doorgaans dat mensen foto's en statussen plaatsen met betrekking tot dingen die ze al gedaan hebben. Dan vis je als goede vriend/kennis dus achter het net. Swarm is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat je weet hoe ver je vrienden van je vandaan zijn (zodat je kunt afspreken om iets te gaan doen). Je kunt ook laten weten wat je plannen zijn, zodat iemand eventueel kan besluiten om zich bij je te voegen.

 

© PXimport

Swarm helpt je om af te spreken met mensen vóórdat die ene leuke gebeurtenis plaatsvindt.

Het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat je graag wilt weten waar iemand zich bevindt, bijvoorbeeld als het gaat om je kinderen (helaas geen overbodige luxe anno 2014). GPS Phone tracker helpt je daarbij, door de locatie van contactpersonen in kaart te brengen. Je voegt elkaar toe in de app en vervolgens zie je op een kaart precies waar iedereen is. Gaat het je wat ver om vrienden en familie constant in de gaten te houden, maar wil je wel graag weten wanneer iemand in de buurt is, bijvoorbeeld zodat je weet of je het theewater al aan kunt zetten, dan is Glympse de app die je moet hebben. Door Apple geclassificeerd in de categorie Navigatie, maar uiteraard hartstikke sociaal omdat je de app gebruikt om elkaar te ontmoeten. Wanneer je iemand een Glympse stuurt, deel je heel even je locatiegegevens (zoals de route die je volgt en hoe lang het nog duurt voordat je er bent).

 

© PXimport

Met GPS Phone tracker kun je in één oogopslag zien waar je vrienden/familieleden zijn.

Nadat je die bestemming hebt bereikt, ben je weer lekker anoniem. Het delen van locaties is leuk, maar werkt alleen als mensen ook daadwerkelijk inchecken. Veel nuttiger kan het soms zijn om te weten waar iemand woont, want dat weten we lang niet altijd van onze contactpersonen. Connect brengt dat in kaart en plaatst de profielfoto's van je contactpersonen letterlijk op een landkaart. Wanneer je bijvoorbeeld een dagje Amsterdam doet, kun je precies zien wie van je vrienden daar woont. Uiteraard kán inchecken wel als je dat graag wilt, maar de kracht van deze app is dat het niet hoeft.

 

© PXimport

Glympse laat je tijdelijk je locatie delen, precies met wie je wilt.

 

© PXimport

Inchecken is niet nodig bij Connect, je kunt mensen vinden op basis van waar ze meestal zijn.

Communiceren

Uiteraard speelt communicatie ook een grote rol in sociaal netwerken. Zo kun je delen waar je bent, maar dat zal niet iedereen iets interesseren. Boeiender is als je mensen iets laat weten waar ze iets aan hebben. Bijvoorbeeld in het geval van Ban.jo. Deze app brengt, dankzij z'n gebruikers, simpelweg in kaart wat er te doen is over de hele wereld. Dan kun je denken aan we wereldcup die in juni werd gehouden, maar ook aan een leuke markt om te bezoeken in Idaho in Amerika. Toch liever iets in de buurt? Druk dan op de locatieknop en er wordt gezocht naar dingen die je dichterbij kunt beleven. Je kunt ook actief bijdragen en zelf nuttige berichten over lokale gebeurtenissen naar het netwerk sturen.

 

© PXimport

Ban.jo laat je met anderen delen wat er in de buurt te doen is.

Wil je het concept berichten sturen wat letterlijker nemen, bekijk dan eens Tellio. Daarmee laat je berichten, foto's, tips enzovoort achter van dingen die te maken hebben met de plek waar je je op dat moment bevindt. Niemand zal die berichten zien, behalve personen die Tellio geïnstalleerd hebben en die dezelfde plek betreden. Alsof je stiekem briefjes met geheime boodschappen in de bosjes verstopt. Berichten sturen kan natuurlijk ook op een minder nuttige manier, zoals met Slingshot. Deze Snapchat-concurrent van Facebook is erg leuk, omdat het ontzettend uitnodigt tot het delen van foto's. Wanneer een contactpersoon binnen Slingshot een foto maakt, dan kun je deze bekijken ... maar alleen als je zelf ook een foto maakt. Zo blijf je dus foto's ruilen met vrienden en houdt het fotonetwerk zichzelf in stand.

 

© PXimport

Met Tellio laat je berichtjes achter op een fysieke locatie, maar dan digitaal.

Tot slot zijn er de berichtjes die je wel wilt sturen, maar niet durft. Om die reden is Whisper in het leven geroepen. Via de site kun je volledig anoniem je hart luchten, met behulp van tekst op een mooie achtergrondafbeelding. Van onschuldige guilty pleasures tot dubieuze seksuele onthullingen, je vindt ze allemaal op Whisper, en dat is dan ook de kracht. Je hart luchten, of stiekem genieten van andermans geheimen.

 

© PXimport

Met Slingshot kun je foto's van anderen zien, maar alleen als je ze zelf eerst deelt.

 

© PXimport

Anoniem berichten delen met de hele wereld. Whisper maakt dat mogelijk.

Creatief

Uiteraard kun je social media natuurlijk ook gebruiken om je op creatieve wijze te uiten. Dat is dan ook waar Doodle.ly op gebaseerd is. Of het nu eenvoudige krabbels zijn of prachtige vingertekeningen, met dit sociale tekennetwerk kun je al je kunsten delen. Hier krijg je (en dat is het leukste) direct feedback op van de andere gebruikers. Zo kun je tekeningen delen die je op Facebook nog niet durft te laten zien. Dat iets creatief is, wil natuurlijk nog niet zeggen dat je er geen geld mee mag verdienen! Kickstarter wordt vaak gezien als een plek waar je gekke projecten kunt vinden, maar laten we niet vergeten dat het concept is gebouwd op het principe om via social networking geld binnen te harken voor projecten die je anders niet van de grond zou krijgen. Je kunt dit netwerk natuurlijk gebruiken voor het steunen van projecten, maar hij is ook reuzehandig voor het opzetten van je eigen projecten.

 

© PXimport

Doodle.ly is handig om je talent te delen als je er zelf nog niet helemaal zeker over bent.

Tot slot is er Timehop, een briljante app voor mensen die inspiratie nodig hebben. De app gooit af en toe even de rem op je leven door je bijvoorbeeld te laten zien wat je twee jaar geleden deed op deze dag (voor deze informatie moet je inloggen op je sociale netwerken), en wat er op deze dag een paar jaar geleden in het nieuws was enzovoort. Leuk en verfrissend om af en toe ook eens terug te kijken, vooral ook omdat oude gebeurtenissen (of projecten) je op ideeën kunnen brengen voor nieuwe. En een mooi moment om eens oude prestaties met anderen te delen in plaats van altijd maar de waan van de dag.

 

© PXimport

Jezelf creatief uiten én er geld mee verdienen. Dat regelt Kickstarter voor je.

 

© PXimport

Even geen inspiratie? Bekijk eens wat je een jaar geleden deed in Timehop.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten