20 iPhone-problemen opgelost

© PXimport

20 iPhone-problemen opgelost

Geplaatst: 25 november 2014 - 08:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:08

Kees Krick

Niets is zo irritant als een probleem met je iPhone waardoor je er niet vlot mee kunt werken. Haperingen, storingen, problemen, je zit er niet op te wachten. Je iPhone moet feilloos werken, want je hebt hem de hele dag door nodig. Daarom geven we oplossingen voor 20 veelvoorkomende iPhone-problemen.

De iPhone is voor veel mensen binnen korte tijd een onmisbaar apparaat geworden. We kunnen geen dag, soms zelfs geen uur, zonder dit fantastische hulpmiddel. Verslavend, maar is dat erg? Welnee, het is gewoon een veelzijdig apparaat waar we veel plezier en gemak van hebben. Helemaal niets mis mee.

Alleen moeten onze iPhones dan wel feilloos blijven werken. Een sporadisch hikje kunnen we best mee leven, maar als we met hinderlijke problemen te maken krijgen, wordt de lust een last en is de lol er snel vanaf. Gelukkig zijn veel problemen eenvoudig zelf op te lossen, zodat je snel weer door kunt.

Thuisknop reageert slecht

Zodra de thuisknop van je iPhone hapert, heb je een probleem. De knop is essentieel, want zonder kun je niet terug naar het hoofdscherm. Schakelen tussen apps of ze afsluiten lukt ook niet meer. Je zit ineens gevangen in de huidige app. Als noodoplossing kun je de thuisknop dan via het scherm bedienen.

Als de thuisknop niets meer doet, moet je eerst je telefoon uit- en weer aanzetten om in het hoofdscherm te komen. Ga dan naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid en zet Assistive Touch aan. Je vindt het onderaan bij het onderdeel Fysiek en motorisch. Er verschijnt nu een witte knop op het scherm. Die mag je overal op het scherm neerzetten waar hij niet in de weg staat. Tik erop en je krijgt vier keuzes, waaronder dus de thuisknop. Het is uiteraard een noodoplossing tot je de fysieke thuisknop hebt laten repareren, of je nieuwe toestel arriveert.

 

© PXimport

Via een softwarematige knop kun je alsnog de thuisknop bedienen.

Touch ID werkt niet goed

Het handige van een iPhone 5s of hoger is dat je het toestel met je vingerafdruk kunt ontgrendelen. Dan moet de sensor natuurlijk wel vlekkeloos werken, anders ben je er alleen maar meer tijd mee kwijt. Toen iOS 7 nog maar net uit was, was het soms wat behelpen. Net uit bad of met vettige vingers reageerde Touch ID niet bij iedereen. Verder leek de betrouwbaarheid langzaam af te nemen. Die problemen zijn in een update verholpen.

Zorg er dus voor dat je altijd de nieuwste iOS-update op je telefoon hebt staan. Hapert Touch ID alsnog, dan kun je beter je vingerafdruk opnieuw registeren. Misschien is je huid licht beschadigd, bijvoorbeeld nadat je dat kastje hebt afgeschuurd. Een vingerafdruk registreren kan bij Instellingen / Touch ID en toegangscode. Een leuke truc ter controle: houd je een gescande vinger op de thuisknop, dan licht deze op in het lijstje Vingerafdrukken zodra hij herkend wordt.

 

© PXimport

Controleer of je vingerafdruk nog herkend wordt of registreer hem opnieuw.

Geen mogelijkheid voor afrekenen met vingerafdruk

Je kunt ook in de App Store afrekenen met je vingerafdruk. Dat is werkelijk ideaal. Je hoeft dan niet steeds het wachtwoord van je Apple ID in te tikken. Vraagt je telefoon toch steeds om een wachtwoord? Zet via Instellingen / Touch ID en toegangscode het schuifje iTunes en App Store even aan. Tik vervolgens het wachtwoord van je Apple ID in zodra erom gevraagd wordt.

Vanaf nu kun je bij het kopen van apps kiezen of je afrekent met je vingerafdruk of toch maar het wachtwoord intikt. Herstart je de iPhone, dan moet je bij de eerstvolgende aankoop altijd eenmalig je wachtwoord opgeven.

 

© PXimport

Eenmalig je wachtwoord intikken en daarna afrekenen met je vingerafdruk.

Kompas doet raar

Je iPhone is een slim apparaat. Start je een app waarin het kompas een rol speelt, dan krijg je vaak automatisch een cirkel op het scherm te zien en moet je de iPhone kantelen om een bal langs die cirkel te laten rollen. Hiermee kalibreer je het kompas, zodat deze zo nauwkeurig mogelijk werkt. Toch kan het zijn dat ondanks dit kalibreren, het noorden zich ten onrechte in het zuiden lijkt te bevinden, of de kompasroos onvoorspelbaar blijft draaien.

Dat gebeurt meestal als je met de telefoon dicht bij metalen voorwerpen of een sterk magnetisch veld bent. Ergens anders gaan staan helpt dan direct. Je gelooft het nooit, maar ook het hoesje van je iPhone kan de oorzaak zijn. Soms zit er metaal in verwerkt, bijvoorbeeld als versteviging van het deksel. Daar raakt het kompas flink van over z'n toeren. Verwijder het hoesje en het probleem is meteen verholpen.

 

© PXimport

Metaal en magnetische velden brengen het kompas in de war.

Waarom twee pincodes invoeren?

Je iPhone met een code beveiligen is een goed idee. Je wilt immers niet dat het toestel misbruikt wordt mocht hij in verkeerde handen vallen. Veel mensen schakelen hun telefoon zelden uit en als het dan toch een keer nodig is, kan het gebeuren dat er niet één maar twee keer om een pincode wordt gevraagd. Hoe kan dit? Behalve je telefoon beveiligen, is het slim om dit ook met de simkaart te doen.

Beide hebben wel een eigen pincode. Die van de sim tik je alleen in als je de telefoon aanzet. Daarna wordt er niet meer om gevraagd. Uitschakelen is niet vaak nodig, dus veel last van die extra code heb je zeker niet. Beveiligen van de sim doe je via Instellingen / Telefoon / Simpincode. De iPhone-pincode geef je vanaf de 5s op bij Instellingen / Touch ID en toegangscode en bij oudere modellen via Instellingen / Toegangscode.

 

© PXimport

Vergeet niet je simkaart te ontgrendelen.

Simkaart is vergrendeld

Na het aanzetten van je iPhone kan het gebeuren dat je niet kunt bellen en geen mobiel internet hebt. In de statusbalk staat dat de sim vergrendeld is. Wat nu? Je kunt de telefoon opnieuw opstarten, maar dat duurt even. Gelukkig kan het ook in een paar seconden opgelost zijn. Bij het opstarten vraagt de telefoon of je de simkaart wilt ontgrendelen. Je kunt dan kiezen tussen Ok en Ontgrendelen. Gewoontegetrouw zijn we gewend om snel op Ok te drukken en daarmee blijft de sim dus vergrendeld. Gelukkig is er niets aan de hand. Je kunt de pincode alsnog opgeven via Instellingen / Telefoon / Simpincode.

 

© PXimport

De sim ontgrendelen kan ook achteraf nog.

Telefoon trilt niet of ongewenst

Als een iPhone om je aandacht vraagt, kan het toestel een geluidsignaal afgeven en eventjes trillen. Erg handig, maar wat te doen als de telefoon helemaal niet trilt, of wanneer je genoeg hebt aan alleen een geluidssignaal? Wanneer de iPhone mag trillen geef je op via Instellingen / Geluiden. Via twee schakelaars bepaal je of dat alleen mag als het geluid uitstaat, of ook als het geluid aanstaat. Je vindt hier ook de verschillende signalen die je iPhone kan geven, zoals Beltoon en Sms-toon. Kies je er eentje uit de lijst door erop te tikken en blader je helemaal omhoog, dan kun je ook nog eens het soort trilsignaal instellen bij Trilling. Keuze te over dus.

 

© PXimport

Je bepaalt zelf wanneer en hoe jouw iPhone trilt.

Noodmeldingen verschijnen niet

Elke eerste maandag van de maand klinken om twaalf uur 's middags de sirenes. Gebeurt het op andere momenten, dan is het zaak om direct de berichtgeving van de overheid te volgen. Nu lopen we tegenwoordig met smartphones rond en kun je noodmeldingen ook rechtstreeks op je iPhone ontvangen. Ook dit wordt af en toe getest, al is dat niet elke maand. Ontvang je geen noodmelding? Activeren gaat via Instellingen / Berichtencentrum. Blader helemaal naar omlaag en activeer Noodmeldingen. Je hebt hier minimaal een iPhone 4s voor nodig. Daarnaast werkt het (nog) niet via het 4G-netwerk.

 

© PXimport

Noodmeldingen schakel je in via het berichtencentrum.

Vervelende push-berichten

Het is fijn als apps je een seintje geven als ze jouw aandacht nodig hebben. De meldingen die je krijgt, moeten alleen wel nut hebben. Krijg je ook berichten van apps waar je helemaal niet op zit te wachten of wil je ze liever niet op bijvoorbeeld het vergrendelscherm zien? Per app is in te stellen of en zo ja hoe je deze meldingen krijgt. Ga naar Instellingen / Berichtencentrum en blader omlaag naar het onderdeel Inclusief. Tik op een app en kies of je meldingen wilt krijgen, geef het type melding aan en bepaal of je ze in het berichtencentrum of het toegangsscherm wilt zien.

 

© PXimport

Per app is in te stellen of en hoe je meldingen krijgt.

Nukkige camera

Zijn je foto's om onverklaarbare reden onscherp? Het is belangrijk dat je een tel wacht met fotograferen tot het scherpstel-kader op het scherm opflitst. Daarmee geef je de camera gelegenheid om scherp te stellen. Doe dit telkens wanneer je de camera weer ergens anders op richt.

De iPhone kijkt vooral naar het centrum van het beeld. Bevindt het onderwerp zich ergens anders, dan kan het verkeerde scherp op de foto komen. Neem het heft dan in eigen hand en tik op de plek waar de iPhone moet scherpstellen. Vanaf de iPhone 4s is er ook gezichtsdetectie. Meerdere personen worden automatisch gedetecteerd en door het beeld gevolgd. Ziet de iPhone een onbekende toerist en niet die mooie fontein, tik ook dan op het scherm om het juiste onderwerp scherp op de plaat te zetten.

 

© PXimport

Tik op het scherm om zelf te bepalen wat scherp wordt.

Geen foto's in foto-app

Er bestaan enorm veel fotografie-apps. Behalve ermee fotograferen, kun je foto's van leuke effecten voorzien en slimme bewerkingen uitvoeren. Soms laat zo'n app geen foto's uit de filmrol zien, terwijl je zeker weet dat er enorm veel beelden op het toestel staan. Grote kans dat de app geen toegang tot de filmrol heeft. Ga naar Instellingen / Privacy / Foto's om dit recht te zetten. Een ander veelvoorkomend probleem is dat niet te zien is waar foto's gemaakt zijn. De app die je hebt geïnstalleerd heeft dan geen toegang tot de gps en weet dus niet waar je bent. Dit los je op via Instellingen / Privacy / Locatievoorzieningen. Allereerst moet de schakelaar Locatievoorzieningen aanstaan. Vervolgens geef je de betreffende app toegang tot locatiegegevens.

 

© PXimport

Geef foto-apps toegang tot de filmrol en je locatiegegevens.

App loopt vast

Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar soms crasht een app. De app opnieuw starten helpt meestal om er weer mee aan de gang te gaan. Het wordt anders als een app plotseling bevriest en helemaal niets meer doet. Dan los je het op door twee keer op de thuisknop te drukken en de app omhoog te vegen zodat deze afgesloten wordt. Daarna kun je hem weer opstarten en werkt alles als het goed is weer naar behoren. In extreme gevallen hangt niet alleen de app, maar reageert zelfs de thuisknop niet meer. Je hele iPhone zit muurvast.

De app zelf geforceerd stoppen of zelfs maar naar het hoofdscherm gaan, zit er dan niet meer in. Wat nu? Druk de thuisknop en de aan/uitschakelaar gelijktijdig in en wacht enkele seconden. De iPhone schakelt zich nu uit. Zet hem aan en je kunt weer verder. Blijft een app alsmaar vreemd doen, dan is het misschien tijd om naar een andere app uit te kijken die wel goed ontwikkeld is.

 

© PXimport

Laat je iPhone een noodstop maken als een app de boel ophangt.

Erg hoog dataverbruik

Verbruikt je iPhone veel mobiele data en kom je in de problemen met je databundel? Vooral apps waarmee je films en muziek streamt veroorzaken veel dataverkeer. Daarmee vliegt je databundel er snel doorheen. Is er een vertrouwd wifi-netwerk in de buurt? Dan kun je daar het beste op inloggen, en je databundel bewaren voor wanneer het echt nodig is. Ga naar Instellingen / Mobiel netwerk en blader een stukje omlaag om te zien wat de grootste dataverslinders zijn. Eventueel kun je apps toegang tot het mobiele datanetwerk ontzeggen, zodat deze alleen nog via wifi kunnen verbinden met internet. Via een teller kun je het maandverbruik in de gaten houden. Reset hem wel iedere periode, dat kan onderaan met Stel gegevens opnieuw in.

 

© PXimport

Je kunt zien hoeveel dataverkeer apps veroorzaken.

Geheugen vol

Het nadeel van geheugen is dat het altijd vol raakt, hoeveel je ook hebt. Apps worden steeds mooier en kunnen alsmaar meer, maar ze worden daardoor ook steeds groter. Ook hebben sommige apps enorm veel gegevens aan boord. Bijvoorbeeld gedetailleerde wegenkaarten die je hebt gedownload, of films die je hebt geschoten. Als jouw iPhone dichtslibt, kun je via Instellingen / Algemeen / Gebruik achterhalen wat de grootverbruikers zijn. Hopelijk kun je enkele apps die je toch niet (meer) gebruikt direct van je toestel halen. Tik op een app en je ziet hoeveelheid gegevens het heeft opgeslagen. Is dat veel? Wil je de app niet kwijt, probeer dan om binnen de app wat data op te ruimen.

 

© PXimport

Een app zelf kan groot zijn, maar hij kan ook heel veel gegevens aan boord hebben.

iPhone kwijt

Tot je schrik ben je plotseling je iPhone kwijt. Hoe vind je hem terug? Bel je eigen nummer als je denkt dat je hem ergens hebt laten liggen. Hopelijk hoor je hem overgaan of krijg je een eerlijke vinder aan de lijn. Weet of vermoed je dat hij gestolen is, dan heb je hopelijk de volgende voorzorgsmaatregelen getroffen. Via Instellingen / Privacy / Locatievoorzieningen kies je onderaan de functie Zoek mijn iPhone. Zet hier de optie Zoek mijn iPhone aan. Dit kan niet zomaar door iedereen uitgeschakeld worden, want daar is je Apple ID en het bijbehorende wachtwoord voor nodig.

Nu is jouw iPhone op te sporen via gps. Op een ander Apple-apparaat zoals een iPad heb je hier de app Zoek mijn iPhone voor nodig. Op een plattegrond zie je waar de iPhone uithangt, mits hij ingeschakeld is en met internet verbonden is. Je kunt ook het toestel op afstand blokkeren of zelfs alle gegevens wissen.

 

© PXimport

Met Zoek mijn iPhone ontdek je hopelijk waar je iPhone uithangt.

Simkaart past niet

Eindelijk is het zover. Je nieuwe iPhone is binnen. Alleen merk je tot je schrik dat je simkaart helemaal niet past. Dat kan kloppen. Oude iPhones maken namelijk nog gebruik van microsim, vanaf de iPhone 5 heb je een nanosim nodig. Verleng jij je abonnement en komt er een nieuw toestel jouw kant op, dan stuurt de provider uiteraard meteen de juiste simkaart mee. Maar koop je een los toestel, dan zit je nog met je oude simkaartje. Gelukkig kun je gewoon een vervangende nanosim voor je bestaande abonnement kopen.

Dit kan online of door bij een winkel van je provider langs te gaan. Daarmee is het probleem snel opgelost. Wat ook kan is de bestaande simkaart op maat knippen. Daar bestaan sjablonen voor, en met een beetje zoeken zijn deze makkelijk op internet te vinden. Ook bestaan er speciale knippers waarmee het in een oogwenk kan. Zelf knutselen is best wel risicovol. Een nieuwe simkaart kopen is een stuk veiliger.

 

© PXimport

Voor nieuwe iPhones heb je een nanosim nodig.

Geen internet in het buitenland

Heb je een mooie iPhone met gave apps die op reis prima van pas komen, ben je ineens je dataverbinding kwijt zodra je een stap over de grens zet. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. De oplossing is eenvoudig. Je hoeft via Instellingen / Mobiel netwerk alleen Dataroaming maar even aan te zetten. De optie Mobiele data op dit scherm staat als het goed is al aan, want anders had je in Nederland al geen dataverbinding. De kosten in het buitenland kunnen wel schrikbarend hoog zijn, dus zorg voor het juiste abonnement met bijvoorbeeld Europa- of werelddekking. Wil je vanwege de hoge kosten juist geen mobiel dataverkeer in het buitenland, zet Dataroaming dan uit.

 

© PXimport

Ook met een verborgen netwerk kun je verbinding maken.

Wifi-netwerk niet gevonden

Ben je ergens op bezoek en mag je het draadloze netwerk gebruiken, maar kan je iPhone het niet vinden? Grote kans dat de netwerknaam niet wordt uitgezonden. Om dan alsnog verbinding te maken ga je naar Instellingen / Wi-Fi en tik je op Anders. Vraag wat de naam van het netwerk is, en typ deze in. Geef bij Beveiliging het type beveiliging op, meestal is dat WPA of WPA2. Tik op Terug en geef nu het netwerkwachtwoord op. Zodra je rechtsbovenin op Verbind tikt, moet het nu wel lukken. Het netwerk wordt netjes onthouden, dus je hoeft dit maar één keer te doen.

 

© PXimport

Mobiel dataverkeer in het buitenland kun je naar wens toestaan of blokkeren.

Gegevens niet up-to-date

Op je iPhone wil je actuele gegevens hebben. Denk aan contactpersonen, afspraken, notities, favorieten, maar ook documenten die je onderweg wilt kunnen gebruiken. Heb je meerdere Apple-apparaten, dan zijn dit soort gegevens eenvoudig te synchroniseren met iCloud, zodat je altijd en overal een volledig bijgewerkte iPhone op zak hebt. Als je de nieuwste gegevens en documenten niet op je iPhone binnenkrijgt, is het zaak om na te gaan of je wel bij iCloud bent aangemeld en of de juiste opties ingeschakeld zijn.

Ga op je iPhone naar Instellingen / iCloud. Meld je allereerst met hetzelfde Apple ID aan als op alle andere Apple-apparaten waarmee je wilt synchroniseren, zoals een iPad of Mac. Zet vervolgens de schakelaars aan van de onderdelen die je op deze iPhone wilt bijwerken. Doe hetzelfde op elk ander Apple-apparaat waarop je de gegevens en documenten weleens aanpast. Alleen zo komt op elk apparaat automatisch dezelfde versie te staan.

 

© PXimport

Kies welke gegevens je wel en niet wilt synchroniseren via iCloud.

iCloud werkt niet met pc

Apple-apparaten kunnen onderling goed samenwerken via iCloud, maar wat doe je als je niet een Mac maar een pc als hoofdcomputer hebt? Gelukkig kun je ook dan de favorieten uit de browser en gegevens zoals contactpersonen en afspraken uit Outlook synchroniseren via iCloud. Je hebt er het gratis programma iCloud-configuratiescherm van Apple voor nodig.

Dat installeer je op je pc en vervolgens geef je aan welke onderdelen je wilt synchroniseren met je iPhone en overige Apple-apparaten. Zelfs foto's naar je iPhone kopiëren wordt er eenvoudiger door. Zet ze in een map en even later verschijnen ze op je iPhone. Andersom komen alle foto's die je met de iPhone maakt, ook automatisch op je pc terecht.

 

© PXimport

Je kunt allerlei pc-gegevens prima met je iPhone synchroniseren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten