CES 2018: Vivo innoveert met vingerafdrukscanner in scherm

© PXimport

CES 2018: Vivo innoveert met vingerafdrukscanner in scherm

Smartphone & tablet

Geplaatst: 10 januari 2018 - 11:47

Aangepast: 14 december 2022 - 14:10

Lub Snoek

Tijdens CES in Las Vegas heeft smartphonebedrijf Vivo een smartphone getoond waarbij de vingerafdrukscanner in het scherm is verwerkt. Het gaat nog om een prototype, maar de techniek is volgens Vivo gereed voor massaproductie.

Door de steeds dunner wordende schermranden hebben veel smartphonemakers noodgedwongen de vingerafdrukscanner naar de achterkant van het toestel verplaatst. Apple heeft met de iPhone X de vingerafdrukscanner zelfs helemaal verwijderd en vervangen met Face ID.

Vorig jaar presenteerde Qualcomm de techniek om een vingerafdrukscanner onder het display van een smartphone te plaatsen. Hierdoor zal de scanner niet meer het scherm in de weg zitten, waardoor de vingerafdrukscanner gewoon aan de voorkant kan worden geplaatst. Vivo is dus de eerste fabrikant die de techniek in een prototype heeft verwerkt.

© PXimport

Tijdens het activeren van de vergrendelde smartphone, verschijnt er een icoon onderin het scherm. Door je vinger op het icoon te plaatsen, wordt de vingerafdruk gescand. Nadat de smartphone is ontgrendeld, verdwijnt het icoon en wordt de ruimte op het scherm gewoon gebruikt als reguliere display.

Vivo gebruikt de nieuwe Synaptics optische sensor, die de kleine gaatjes tussen de pixels in een OLED-scherm gebruikt om de vingerafdruk te scannen. Bij een LCD-scherm zou de techniek dan ook niet kunnen worden toegepast, doordat dergelijke schermen een backlight-paneel nodig hebben.

BKK

Vivo valt samen met smartphonemerken Oppo en OnePlus onder het overkoepelde Chinese bedrijf BKK Electroniks. Doordat de techniek en vormgeving onderling kan worden uitgewisseld, kunnen de smartphones van deze bedrijven goedkoper worden aangeboden. De kans is dan ook groot dat OnePlus en Oppo, na Vivo, de techniek ook in hun smartphones zullen verwerken.

Het toestel dat Vivo op CES toont is nog een prototype en heeft dan ook geen naam, maar volgens het smartphonemerk is de techniek gereed om op grote schaal te worden geproduceerd.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000