Breng je netwerk in kaart met iOS-app Fing

Gebruik je iPhone, iPod Touch of iPad om razendsnel je (thuis)netwerk mee in kaart te brengen. Het enige daarvoor benodigde appje is het gratis Fing.

Zeker als je (thuis)netwerk wat groter is gegroeid en flink wat netwerkapparaten bevat, is het makkelijk om het overzicht te verliezen. En thuisnetwerken groeien tegenwoordig razendsnel. Niet alleen tref je er bijvoorbeeld een andere computer op aan, maar ook zaken als een nas, smart-tv, domotica, een printer en ga zo maar door. Om in een oogopslag te zien welke apparaten actief zijn (en ooit waren) op je netwerk is er de iOS-app Fing. Kost niks, dus daar hoef je het alvast niet om te laten.

Fing toont een overzicht van alle actieve apparaten op je netwerk. Telkens als je de app opnieuw start is deze lijst te verversen door linksboven op het verversingspictogram te tikken. Fing vraagt je overigens om Apparaatherkenning in te schakelen. Kan je Annuleren, maar dat levert wel een minder praktisch overzicht op. Via apparaatherkenning krijg je namelijk niet alleen het IP-adres te zien maar ook - als het apparaat voorkomt in de online database van Fing - een omschrijving ervan. Dat maakt herkennen makkelijk.

Overigens is Apparaatherkenning ook weer eenvoudig uitschakelbaar. Klik daarvoor op het instellingentanwieltje in Fing en dan op App-instellingen. Tik op de groene knop INGESCHAKELD achter Apparaatherkenning en de zaak staat weer uit. Wat overigens ontbreekt in het Fing-overzicht zijn mac-adressen. Vroeger toonde de app die wel, maar Apple heeft de optie om mac-adressen te achterhalen in iOS geblokkeerd. Wat dat betreft is iOS niet het ideale mobiele besturingssysteem voor netwerkanalyse, Android biedt meer vrijheden op dat vlak.

Zo zet je Apparaatherkenning in Fing weer uit

© PXimport

Meer informatie

Door op een gevonden apparaat in de lijst te tikken verschijnt meer gedetailleerde informatie. Verder is het mogelijk om via Scan diensten snel te zien wat een apparaat zoal aan zaken in de aanbieding heeft. Ook 'pingen' van een apparaat is mogelijk. Zo kun je snel zien of het ergens op reageert. Sommige netwerkapparaten reageren bewust niet op zo'n ping, maar eens even kijken of de zaak is vastgelopen als er geen reactie komt kan handig zijn. Fing is een handig tooltje dat eigenlijk op iedere iPhone of iPad moet staan. Als je tenminste een beetje overzicht wil houden op je netwerk zonder daarvoor steeds weer een pc in te hoeven schakelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000