Betterzip: zippen en unzippen op je Mac

© PXimport

Betterzip: zippen en unzippen op je Mac

Smartphone & tablet

Geplaatst: 12 april 2019 - 07:08

Aangepast: 16 november 2022 - 09:20

Ronald Smit

Net als elk ander zichzelf respecterend modern besturingssysteem heeft ook MacOS support voor zippen en unzippen aan boord. De standaardmogelijkheden vallen echter onder de noemer 'basis'. Beter is het om hier een speciale tool voor in te zetten.

Er zijn diverse (en da's qua aantal nog heel conservatief uitgedrukt) tools voor zippen en unzippen op de Mac. Een behoorlijk deel is van meer obscure herkomst en wordt vaak al jaren niet meer onderhouden. Lekker links laten liggen dus. En daar waar Windowsgebruikers al vele jaren lang gebruik kunnen maken van het kosteloze 7-Zip, bestaat dat niet voor Mac. Althans, er is geen officiële 7-Zip, wel een op de site van 7-Zip zelf genoemde afgeleide in de vorm van Keka. Wij kozen hier voor BetterZip. Dat is een niet-gratis pakket, maar de prijs van $24,95 dollar is ook weer niet astronomisch hoog en in lijn met wat voor soortgelijke software wordt gevraagd. Na installatie van BetterZip is de rechter muisknop (of Control-klik) voortaan je beste vriend als het gaat om zippen en unzippen. Waarbij unzippen relatief gezien moet worden, want de tool kan ook met vele andere - vaak oudere en/of meer exotische - archiefformaten overweg. Om een regulier .zip-bestand te maken selecteer je een of meer bestanden en/of mappen. Klik met de rechter muisknop (we gaan niet meer melden dat Control-klik ook oké is) op de selectie en dan in het geopende contextmenu onder Voorzieningen op Compress with BetterZip. Je ziet nu een venster met een scala aan opties.

© CIDimport

Finetunen maar!

Achter Save As geef je simpelweg de bestandsnaam op waaronder je het archief (zoals een gezipt bestand ook wel genoemd wordt) wilt bewaren. Achter Where kun je desgewenst een (andere) doelmap kiezen. Selecteer achter Archive format in principe de optie Zip Format, daar kan iedereen mee overweg. Maar mocht je het willen, dan zijn ook archieven in 7-Zip-formaat te maken. Achter Compression kies je het best voor Best, but slower operation. Op een beetje recente Mac valt het wel mee met dat 'slower' en bovendien gaat het decomprimeren ofwel uitpakken van zo'n archief snel. BetterZip biedt desgewenst de optie om bestanden stevig te versleutelen. Het is daarbij wel zaak om achter Encryption method voor Strong (AES-256) te kiezen. Elk zichzelf respecterende moderne unzipper kan daar moeiteloos mee overweg en het levert nagenoeg onkraakbare archieven op. Mits je een stevig wachtwoord kiest. Klaar? Klik op Save en het archief wordt gemaakt. Uitpakken van een zipje doe voortaan het snelst via wederom een rechter muisklik op een zip (of ander door BetterZip ondersteund bestandsformaat). Klik deze keer onder Voorzieningen in het geopende contextmenu op Extract with BetterZip. Alle bestanden in het archief worden nu gedecomprimeerd en netjes in een map met de naam van het archiefbestand geplaatst.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000