Betalen met PayPal, zo werkt het

© PXimport

Betalen met PayPal, zo werkt het

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 17 november 2022 - 10:02

Redactie ID.nl

PayPal blijft een ongekend populaire manier om online betalingen te doen. Hoe werkt de dienst precies?

PayPal is erg populair omdat er een aantal grote voordelen aan zitten. Bankgegevens en creditcardinformatie is voor beide partijen niet zichtbaar, waardoor de kans op fraude afneemt. Je hoeft alleen maar het bijbehorende e-mailadres te weten. Bovendien wordt de betaalmethode door zoveel bedrijven en personen ondersteund dat er een gevoel van vertrouwen is ontstaan en je met PayPal bijna overal terecht kunt. 

Hoe werkt PayPal? 

Als je via PayPal een betaling wilt versturen of ontvangen, moet je eerst een PayPal account aanmaken. Je e-mailadres wordt geverifieerd en vervolgens kun je je bankrekeningen en creditcards aan je account toevoegen.

Deze worden geverifieerd voordat je ze kunt gebruiken. PayPal haalt een klein bedrag (een aantal eurocent) van je rekening of kaart af met daarbij een omschrijving. In je PayPal-account moet je vervolgens de grootte van het bedrag en de code in de omschrijving invoeren (deze kun je op je afschrift zien of in je internetbankieren) zodat PayPal kan zien dat het echt jouw account is. Het bedrag wat van je rekening of kaart is afgehaald is nu je saldo in PayPal.

Als je iemand wilt betalen, hoef je alleen maar het e-mailadres dat hij of zij voor PayPal gebruikt op te geven, en het bedrag dat je wilt betalen. Vervolgens kun je kiezen van welke toegevoegde rekening of creditcard het bedrag moet worden afgehaald. Hetzelfde geldt wanneer iemand jou wil betalen: hij of zij heeft dan alleen het e-mailadres nodig dat jij aan je PayPal-account gekoppeld hebt.

Bovendien biedt PayPal goede dekking wanneer er iets verkeerd gaat met een transactie, of wanneer de goederen of diensten waarvoor betaald is niet geleverd worden.

Het geld dat op je PayPal-account staat (je PayPal-saldo) kun je naar je bankrekening overzetten (hoe lang dit duurt hangt af van je bank), of op PayPal laten staan om er de volgende keer mee te betalen. Je kunt ook je creditcard of bankrekening aan je PayPal-account koppelen. Als je via deze optie betaald zal PayPal het geld automatisch van jouw bankrekening of creditcard afschrijven. Je hoeft in dit geval maar één keer akkoord te geven. 

PayPal is net zo veilig als een gewone bank. Het bedrijf neemt enorm veel maatregelen om fraude tegen te gaan, garandeert terugbetaling van ongeautoriseerde betalingen vanaf je account, en eBay-aankopen kunnen tot een bepaald aankoopbedrag verzekerd worden.

Betalen met PayPal, zo werkt het-18713027

© PXimport

Hoe profiteert PayPal ervan? 

PayPal brengt een klein bedrag in rekening voor de betalingen die met de dienst gedaan worden. Als je iets koopt, hoef je geen kosten te betalen, maar wanneer je iets verkoopt wordt er een klein bedrag plus een percentage van het verkoopbedrag in rekening gebracht.

Als je geld naar een kennis of familielid stuurt, wordt er soms een bedrag in rekening gebracht, bijvoorbeeld wanneer je met je creditcard geld stuurt in plaats van je PayPal-saldo, of wanneer je geld naar het buitenland stuurt.

Nadelen

PayPal heeft een aantal nadelen. Het omrekenen van valuta is erg prijzig - duurder dan bij de bank en bovendien wordt er nog een percentage bijgerekend voor het omzetten van de valuta.

Verder wordt je PayPal-account erg snel geblokkeerd wanneer men vermoedt dat er fraude in het spel is. Het kan vervolgens weken duren voordat je weer toegang tot je account hebt, omdat je eerst moet bewijzen dat alles wel degelijk in orde is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten