Apple schuift Windows het bedrijfsleven uit

© CIDimport

Apple schuift Windows het bedrijfsleven uit

Smartphone & tablet

Geplaatst: 8 maart 2013 - 12:21

Aangepast: 16 november 2022 - 10:06

Redactie

Terwijl de zakelijke pc-markt inzakt, stijgt het aandeel Macs in het bedrijfsleven flink. Omdat mensen sinds de iPhone massaal gewend zijn producten van Apple, is personeel tegenwoordig sneller tevreden met een Mac dan een Windows-pc. De aanschafprijs is hoger, maar de IT-ondersteuning kan een tandje lager, zeggen ervaringsdeskundige IT-managers.

Met de komst van BYOD-policies, virtuele desktops en nieuwe integratietools staat niets de implementatie van Macs in het bedrijfsleven meer in de weg. Macs zijn duurder dan pc’s, maar IT-organisaties kijken steeds meer naar de uiteindelijke ROI. Macs verminderen de IT-frontofficekosten, helpen de productiviteit een handje en de beveiliging is hoog – waardoor de hoge aankoopprijs te rechtvaardigen is.

“De afgelopen 15 jaar heeft Apple eraan gewerkt om alle tegenargumenten voor Macs in het bedrijfsleven stuk voor stuk weg te nemen”, zegt Matt Heric, CEO van softwarebedrijf IAVO Scientific. Dit bedrijf had jarenlang uitsluitend pc’s maar het personeel werkt tegenwoordig allemaal op de Mac. Zelfs de ontwikkelaars, die ooit dachten dat de pc de primaire tool zou blijven bij softwareontwikkeling, werken nu met een Mac.

Personeel gaat voor OS X

Analisten denken dat 2013 een belangrijk jaar gaat worden voor de Mac in het bedrijfsleven. Dat is voor een deel te danken aan de opkomst van BYOD. CTO Gregory Simpson van General Electric vertelt dat er momenteel 330.000 computers in gebruik zijn bij de organisatie, waarvan 2500 Macs. Maar nu personeel de keus krijgt, verwacht GE dat het aantal Macs flink gaat groeien. “Bij de BYOD-discussie werd duidelijk dat personeel een keus wilde", aldus Simpson.

“We hadden twee aanbieders en Apple kwam als interessantste uit de bus omdat de form factor ook voor pc-gebruikers interessant is.” Daarnaast was de iPhone een overweging om over te stappen op Macs. Het bedrijf had in 2011 tienduizend iPhones en dat was een jaar later verdrievoudigd. Ook denkt Simpson dat het gebruik van Macs en iPhones goed is voor het wervingsproces. Volgens Simpson geeft het gebruik van deze middelen bij de buitenwacht aan dat GE een modern bedrijf is.

Forrester keek in september waarom steeds meer grote bedrijven overstappen op de Mac. “Eén conclusie is dat er duidelijk meer vertrouwen is in de beveiliging – dat het veiliger is dan een Windows-machine”, stelt analist Dave Johnson, die verantwoordelijk was voor het Forrester-rapport. “Het is moeilijk het daarmee oneens te zijn, want in het verleden zijn er maar weinig veiligheidsincidenten bij de Mac geweest.”

Ondersteuning nauwelijks nodig

Cisco is een van de voorlopers van het gebruik van Macs in het bedrijfsleven en volgens de netwerkgigant is het niet meer zo dat Macs enkel voor specifieke werknemers of afdelingen wordt aangeschaft. “We zien dat notebooks steeds vaker van het bedrijf zijn en niet van de werknemer”, vertelt onderdirecteur Sheila Johnson van Cisco. “En we zien daarbij een verschuiving naar Macs.”

Cisco biedt personeel de keus tussen Windows en Mac. “Veertig procent van ons personeel werkt nu met de Mac en we zien het percentage werknemers op dit platform elk kwartaal met 11 procentpunten groeien”, zegt Johnson.

Toen Mac werd geïntroduceerd bij Cisco, bleek dat er nauwelijks IT-ondersteuning nodig was. De werknemers met dit platform zorgden zelf voor hun machine. “Het bellen van de helpdesk moet een laatste redmiddel zijn. Om daaraan bij te dragen zorgen we zelf voor content, chatondersteuning en policies die Mac ondersteunen”, aldus Johnson. “Hierdoor heeft het personeel meer vertrouwen gekregen in het platform en wordt Mac sneller omarmd.”

Eenzelfde verhaal horen we van CBS Interactive. CTO Peter Yared van het bedrijf tekent daar wel bij aan dat de pc’s een groeispurt doormaken sinds de komst van Windows 8. “Toen we met Macs begonnen, gingen we ervan uit dat er veel training nodig was, maar niemand bleek dat nodig te hebben”, zegt Yared. “We hebben bepaalde sneltoetsen aangepast om overeen te komen met de Windows-omgeving, zodat mensen die een pc gewend waren niet werden verward door Apple-commando’s.”

Ongeveer een derde van het personeel bij CBS gebruikt MacBook Airs en iPhones. Volgens Yared levert dat een enthousiastere groep werknemers op. “Ze zijn tevredener en dat maakt ze productiever. De grote baas Jim Lanzone is een groot voorstander van Macs en dat heeft het implementatieprogramma een boost gegeven. We denken dat over een tijdje 90 procent van het personeel een Mac wil.”

Kandidaten BYOC selecteren

Als je Macs gaat uitrollen, moet je dit proces zoveel mogelijk stroomlijnen door van tevoren na te denken over het management ervan, adviseert Dave Johnson van Forrester. IT-afdelingen zouden moeten kijken naar welke mensen goede kandidaten zijn voor het BYOC-programma. Daarnaast moet ook gekeken worden naar toegangsrechten en complianceregels. Het is zaak om te kijken hoe handig gebruikers zijn om zo te kunnen bepalen welke werknemers zelfredzaam genoeg zijn.

“Er zijn meerdere manieren om dit aan te pakken”, zegt Johnson. “Je kunt de Windows-omgeving introduceren op de Mac en zelfondersteuning vervolgens uitbreiden. Software als Apple-beheersprogramma Casper Suite helpt daar heel goed bij.” De juiste software is dan ook heel belangrijk. Kijk bijvoorbeeld eens naar tools om VMware te gebruiken met Macs, een programma als Centrify om Mac OS X te integreren met de Active Directory, software om Windows te gebruiken op OS X zonder te virtualiseren, een applicatie om bestanden te delen met een Windows-omgeving en een pakket als Parallels om Windows-apps te draaien op Mac.

Maar natuurlijk is Mac-integratie in het bedrijfsleven nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Zo zijn er issues met high-end graphics op het platform. Webdesignbureau Lighthaus Design stapte jaren geleden over op het platform en CEO Glenn Romanelli vertelt dat het bedrijf andere issues ondervond. “We liepen tegen een paar problemen aan toen we de overstap maakten. Als iemand een website had gebouwd op de pc, bevatte deze bepaalde lettertypes die niet beschikbaar waren voor Mac. Om dit probleem op te lossen gebruiken we nu OpenType-lettertypes, die bij zowel Mac als pc werken.”

Zoek een Mac-specialist

Het idee dat gebruikers zichzelf volledig kunnen ondersteunen met de Mac is volgens hem overigens niet juist. “Zoek een IT-organisatie of IT-expert die zich specialiseert in de Mac. Pc-jongens hebben dat platform minder goed door.”

Biotechnologisch bedrijf Genentech dacht dat IT-management meer geld zou gaan kosten als er werd overgestapt op Macs. Dat bleek echter niet waar, zegt IT-directeur Cindy Elkins van het bedrijf. “Aanvankelijk dachten we dat het beheer van Macs meer geld zou gaan kosten. Maar we ontdekten toen we mensen op de servicedesk bijvoorbeeld bijschoolden, deze kosten lager uitvielen.”

Volgens Elkins gaat de Mac langer mee en is ondersteuning een stuk eenvoudiger. Ze raadt IT-organisaties aan om eens serieus na te denken over de overstap van pc naar Mac. “Staar je niet blind op een Windows-model, maar investeer in Mac-expertise en moderniseer je applicaties.”

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000